≫ 

Crna Gora planirala napad na američku ratnu flotu: Sve je bilo spremno za raketni udar

Iako se radilo o tada najmoćnijoj jedinici jugoslovenske ratne mornarice, na suprotnoj strani bila su 64 broda NATO-a (SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Nemačka), tri podmornice, 280 aviona te još 60-ak helikoptera na tim ratnim brodovima

  • 13

Pre 19 godina planiran je pomorski napad Crnogoraca na američku ratnu flotu u Jadranu. Prema njihovim saznanjima, komanda najjače jedinice tadašnje Ratne mornarice Vojske Jugoslavije, 18. flotile raketnih brodova, bila je spremna da izvede raketni napad na ratne brodove NATO zemalja koje su u martu 1999. započele oružani napad na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Šta vam je potrebno za putovanje u Crnu Goru? Evo da li se nešto promenilo za građane Srbije

Planirani napad nije bio realizovan, ali su ostali pisani dokazi o pomorskoj bici koja je trebala biti vođena u Crnogorskom primorju. Njih je "Vijestima" ustupio penzionisani viceadmiral Jovan Grbavac, komandant 18. flotile raketnih brodova.

*NATO je imao više od 60 brodova i skoro 300 aviona

Grbavac je u proljeće 1999. bio na čelu jedinice koja je raspolagala najjačim brodovima na ovim područjima - dvema raketnim fregatama tipa Kotor, raketnom fregatom tipa Koni, četiri raketne topovnjače tipa 401 i dvama starim raketnim čamcima klase Osa.

Iako se radilo o tada najmoćnijoj jedinici jugoslovenske ratne mornarice, na suprotnoj strani bila su 64 broda NATO-a (SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Nemačka), tri podmornice, 280 aviona te još 60-ak helikoptera na tim ratnim brodovima.

Plan je bio zacrtan tako da su dva raketna čamca trebala isploviti iz Boke i nedaleko od obale uključiti autopilote te se zaputiti prema NATO-ovoj floti, nakon čega bi se posada prebacila na prateće glisere.

NATO je imao više od 60 brodova/Foto: Tanjug/AP

Zašto ipak nije došlo do napada?

- Raketni čamci bi u tankovima imali goriva za otprilike sat vremena vožnje, a u punoj brzini delovali bi kao da izvode manevar raketnog napada. Stoga bi se pažnja protivnika usmerila na te stare i za nas manje bitne brodove, a za to vreme bi naše prave snage, kojima smo želeli izvršiti raketni udar po NATO-ovim plovilima, završile razvoj i postavile se u napadačku poziciju - ispričao je Grbavac za Vijesti.

- Do realizacije plana nije došlo jer nije bilo odobreno od strane pretpostavljene komande - otkrio je Grbavac.

Dodao je da bi, čak i da je diverzija uspela, ostatak njegovih brodova teško došao u poziciju da izvrši uspješan raketni udar po NATO-ovim brodovima jer su bili prilično daleko od obale, a domet raketa kojima su jugoslovenski brodovi bili naoružani iznosio je samo 80 kilometara.

- Svi NATO brodovi bili su baš daleko od obale pa bismo mi morali ploviti punom brzinom najmanje sat vremena do napada, što je bilo baš teško u tim okolnostima - zaključio je penzionisani viceadmiral Jovan Grbavac.

Daljinac

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. april 2018 | 19:32

    Zapoceo rat na Balkanu, svi ratuju osim Crnogoraca. Leze njih par u hladovini, pa ce jedan od njih:  - "Coce, sto i mi ne ratujemo?"  Drugi ce:  - "Pa coce nememo oruzja!"  Opet prvi:  - "Pa deder da napravimo!"  Ustanu oni svi, odsjeku stablo od tresnje, izbuse je i naprave da im bude ko top. Namjestili oni sve, stave granatu u u nju pa pokusaju ispaliti. Ona granata eksplodira u tresnji, pa ih sviju razbaca po polju.  Kad dize se jedan, brise se i govori drugima:  - "Coce, kad nas ovdje sve razbaca, sta li na drugoj strani tek ucini!"

  • Sima

    23. april 2018 | 20:15

    I ja sam planirao da letim na mesec...

  • Ivan

    24. april 2018 | 08:59

    Napomenuo bih da tada Crna Gora nije bila nezavisna drzava vec Republika pri SRJ na koju je Nato i izvrsio agresiju, tako da sigurno Crna Gora nije planirala napad, vec komanda ratne mornarice SRJ. Posto sam sluzio vojni rok u kasarni Kumbor u Crnoj Gori 1999-2000, mogu samo da dodam da je tada na redovnom odsluzenju vojnog roka u VJ bilo najmanje Crnogoraca u samoj Crnoj Gori a kamoli u Srbiji, jer je tada vec vazio opsti bojkot Crne Gore ka SRJ pa smo cak i vojnicku platu primali u nemackim markama. Toliko o danasnjoj clanici Nato pakta i vasem tekstu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA