Pismo hrvatskog robijaša: Nudili su mi 3.000 evra da prebijem ubicu navijača Torcide, nisam pristao i počeo je pakao

Veći deo pisma odnosi se na primedbe Joška Božića Kudrića na sadržaj novinarskih tekstova kojima se prati krivični postupak protiv njega

  • 0

Joško Božić Kudrić (36) je poslao pismo redakciji "Slobodne Dalmacije" u Šibeniku. U njemu je naveo da mu je nuđeno 3.000 evra da prebije Nikolu Gusića Janjića, koji je optužen za ubistvo Ivana Mate Blaževića (23) ispred kafića u Stobreču.

Joško je u istražnom zatvoru dok se nad njim vodi postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim posledicama Nikoli Krmeku (20) 2015. godine.

Upravo je činjenica da je žrtva Nikole Gusića Janjića bio istaknuti član navijačke grupe dovela do odluke da on zbog straha od odmazde ne boravi na splitskim Bilicama. Smešten je u šibenski zatvor iz kojeg ga po potrebi dovode na splitski sud.

Poslednji snimak Davida Dragičevića dok je još bio živ: Četiri mladića sačekala su ga u centru grada, nakon toga mu se telefon ugasio (VIDEO)

Foto: Profimedia/Corbis

NIJE ZADOVOLJAN KAKO SE O NJEMU PIŠE

Joško Božić Kudrić je na sedam gusto ispisanih stranica poslao pismo iz istražnog zatvora u redakciju "Slobodne Dalmacije". Kao i sva zatvorska pošta, pismo je prošlo propisanu proceduru. Koverta pošte koju šalju istražni zatvorenici se ne zatvara, već se dostavlja nadležnom sudu.

U ovom slučaju je to Županijski sud u Splitu na kojem je u toku drugo suđenje Božiću Kudriću. Nakon pregleda pisma, ako nema neprikladnog sadržaja, koverta se zatvara pa se prosleđuje na naznačenu adresu. Ako se u pismu nađe neprimereni sadržaji, vraća se pošiljaocu.

Veći deo pisma odnosi se na primedbe Joška Božića Kudrića na sadržaj novinarskih tekstova kojima se prati krivični postupak protiv njega. Vrhovni sud je ukinuo prvu osuđujuću presudu od osam godina zatvora protiv njega zbog smrti Nikole Krmeka pa je naložen novi postupak na splitskom sudu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

"HTEO JE DA ME ZAKOLJE"

Od kobnog događaja 2015. godine Božić Kudrić se nalazi u istražnom zatvoru, a promenio je tri zatvora: Split, Lepoglava i Šibenik.

Redom navodi svoje objašnjenje za incidente koji su pratili njegov boravak u navedenim zatvorima. U Zatvoru u Splitu je bio tokom istrage, nakon čega je smešten u Lepoglavu, gde je otišao na prevremeno odsluženje pre pravosnažnosti nakon objave prve presude.

U februaru prošle godine ga je Stjepan Maurović (34) izbo priručnim nožem napravljenim od drške metle i viljuške. Stjepan je u Lepoglavi služio 25 godina zbog ubistva.

- Danima je čekao priliku da me ubije, a kada se događaj zbio hteo je da me zakolje na spavanju. Kasnije mi je kazao kako su iz vrha zatvora nagovorili dvojicu da pokrenu na napad na mene. Maurović je hteo da ih oda, ali kasnije je nađen mrtav – napisao je Božić Kudrić.

Foto-ilustracija: mup.hr

Po ukidanju prve presude vraćen je na splitske Bilice, gde je prošle godine došlo do nereda nakon kojeg je Božić Kudrić prijavljen za napad na pravosudnog policajca. U svom pismu navodi kako se radi o visokom i izuzetno krupnom policajcu sa kojim dugo nije bio u dobrim odnosima i koji je napao njega.

- Ceo zatvor zna da je on napao mene i da sam se branio i da je on završio na podu, ali lakše je prijaviti i okriviti mene. Kako bi zataškali istinu nisu ni uzeli snimke videonadzora - kaže Božić Kudrić.

Opisao je i događaj iz 2016. godine u zatvoru na Bilicama, kada su jednom od zatvorenika slomljena dva rebra koja su mu probila pluća. Navodno je upranik sektora otključao četvorici pravosudnih policajaca vrata ćelije i oni su zatvoreniku naneli teške telesne povrede.

O incidentu nije obaveštena ni policija ni državno tužilaštvo, a to nije uradila ni splitska bolnica, gde je odveden povređeni zatvorenik. Snimak videonadzora tog dana je izbrisan.

Navijači Torcide Foto: Tanjug/FaH/Mario Strmotic

IDEALNI ČUVARI

Nakon incidenta na Bilicama, Božić Kudrić je smešten u Šibenik, gde deli ćeliju sa Nikolom Gusićem Janjićem. U pismu navodi kako mu je pre nekoliko meseci nuđeno da prebije Gusića Janjića i da će mu biti isplaćeno 3.000 evra.

- Odbio sam ponudu i o tome obavestio Županijski sud u Splitu. Mislim kako se ništa ne događa slučajno pa tako ni to da mi je pre desetak dana supruzi provaljeno u salon, sve demolirano i pokradeno i da je ostavljen natpis “Smrtna kazna!” - siguran je Božić Kudrić.

Na kraju navodi kako su čuvari u šibenskom zatvoru idealni i mogli bi biti primer drugima. Za sve osoblje u šibenskom zatvoru kapa do poda, napisao je.

Fotografije pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA