≫ 

Anđelina Džoli se oprostila od "Majke Srebrenice": Bila je hrabra, a mogla je da sahrani samo dve male nožne kosti svog sina

Hatidža je 15 godina tražila ostatke tela svoje porodice. Ona je bila jedna od prvih preživelih koji su se vratili u Srebrenicu. Živela je sama i bez rodbine, suočavala se sa pretnjama i zastrašivanjem

  • 8

Anđelina Džoli, popularna holivudska glumica, napisala je kolumnu za CNN, koju je posvetila Hatidži Mehmedović, ženi koja je vodila udruženje "Majke Srebrenice", a koja je juče preminula.

U tekstu stoji:

- Danas tužne vesti dolaze o Hatidži Mehmedović koja je preživela rat u Bosni, ženi koja je vodila udruženje "Majke Srebrenice" i koja je juče umrla u Sarajevskoj bolnici.

Upoznala sam Hatidžu pre četiri godine na pomenu u Srebrenici. Sećam se veoma jasno. Sedela je na krugu drugih ožalošćenih majki i udovica iz Srebrenice, sa puno dostojanstva pričala je svoju priču.

Njih dve su se upoznale pre četiri godine u Srebrenici Foto: AP/Tanjug

Pre rata, imala je muža Abdula i dva sina Azmira (21) i Almira (18). Opisala je užasne dane u julu 1995. godine, kada su oni prisilno razdvojeni od nje i poslati u smrt sa ostalih 8.000 nedužnih muškaraca i dečaka. Hatidža je osim muža i sinova izgubila i oca, dva brata i mnogo drugih članova njene familije" - opisala je život muslimanke prisećajući se kako ju je upoznala.

Napisala je i da je Hatidža je 15 godina tražila ostatke tela svoje porodice. Ona je bila jedna od prvih preživelih koji su se vratili u Srebrenicu. Živela je sama i bez rodbine, suočavala se sa pretnjama i zastrašivanjem.

Hatidža je Anđelini rekla da kada je konačno našla ostatke svoje porodice, mogla je da sahrani samo dve male nožne kosti njenog mlađeg sina Almira. Takođe joj je rekla da je to bila sreća, jer mnogim majkama nisu pronađeni leševi dece, koji bi im barem malo pružili utehu. Da bi mogli da ih sahrane.

Mnogim majkama nisu pronađeni leševi njihove dece Foto: Tanjug/AP/Staton R. Winter

O ovoj muslimanki iz Bosne, Džolijeva je pisala kao hrabroj i jakoj ženi koja koja je bila tolerantna i nikada nije počela da mrzi, iako je imala razloga. Skoro 23. godine tražila je istinu i pravdu. Nikada nije zahtevala nikakav poseban status, ali je govorila u ime svih majki Srebrenice.

Pomagala je žrtvama rata. Čak i kada je njeno zdravlje postalo loše, Hatidžma je radila u organizaciji pružanja pomoći i spremanja hrane i lekarske pomoći izbeglicama iz Sirije.

Rano je umrla, sa samo 65 godina i nije dočekala pravdu i sigurnost za preživele u Srebrenici, napisala je slavna glumica i dodala da će ova hrabra žena zauvek ostati u sećanjima onih koji su čuli za nju i njenu priču.

O ovoj muslimanki iz Bosne, Džolijeva je pisala kao hrabroj i jakoj ženi koja koja je bila tolerantna i nikada nije počela da mrzi, iako je imala razloga; Printskrin: Youtube/Zentrum für Politische Schönheit

Istakla je i da zna da nije jedina koja se seća Hatidže, kao i da bi ovaj zločin trebalo da bude lekcija gde nasilje i mržnja prema bilo kome mogu da odvedu.

Takođe, Anđelina je podsetila da primer ove žene treba da služi kao primer koliku moć i snagu može imati jedan ljudski život.

- Možda nikada nećemo moći da vidimo pravdu dok smo živi, ali uvek treba da sledimo njen put  i nikada nećemo pogrešiti - završila je ovim rečima svoj tekst Anđelina Džoli

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    24. jul 2018 | 16:31

    Ma neka si se ti javila...

  • Ivana

    24. jul 2018 | 19:51

    Jednosmerna ulica tj istina!!

  • Jelka981

    24. jul 2018 | 20:47

    Svaka bivsa drzava Yuge koja je bila zahvacena ratom i koja je ucestvovala u ratu ima po jednu ovakvu majku Hatidzmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA