≫ 

Stoltenberg o sudbini Makedonije: Skoplju stolica za stolom NATO već početkom godine

On je naveo da protokol o pristupanju Makedonije Alijansi "može da bude potpisan kada sve ustavne promene vezane za novo ime budu okončane"

  • 2

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da očekuje da će pregovori o pristupanju Makedonije Alijansi biti zaključeni do januara 2019. godine, kao i da "pozdravlja glas ''za'' na referendumu" održanom u nedelju u toj zemlji i da je sada "na Skoplju da odluči o narednim koracima".

- Pregovori o pristupanju su već počeli i ja očekujem da ćemo ih zaključiti do januara naredne godine - kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj uoči ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

>>> Dan posle neuspelog referenduma u Makedoniji: Dogovor treba da postignu vlast i opozicija, a to je gotovo nemoguće (FOTO)

Stoltenberg poručio da su pregovori o pristupanju već počeli i da očekuje da će biti zaključeni do januara naredne godine - Foto: Tanjug / AP

Kako je objavljeno na sajtu NATO-a, on je naveo da su u Alijansi "svi pomno pratili konsultativni referendum koji je u nedelju održan u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji".

- Razgovarao sam juče s premijerom Zoranom Zaevim i ostaćemo u bliskom kontaktu. Pozdravljam glas ''za'' na referendumu. Na Skoplju je da odluči o narednim koracima. NATO je spreman da poželi dobrodošlicu toj zemlji kao tridesetoj članici. Ali jedini način za to je primena sporazuma o promeni imena (postignutom sa Grčkom). Ne postoji drugi put ka članstvu u NATO-u - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je pozdravio glas ''za'' na referendumu - Foto: AP/Tanjug

On je naveo da protokol o pristupanju Makedonije Alijansi "može da bude potpisan kada sve ustavne promene vezane za novo ime budu okončane".

- Time bi Skoplje dobilo stolicu u NATO već početkom naredne godine. Ovo je istorijska prilika. Pozivam sve političke lidere i stranke da sarađuju konstruktivno i odgovorno kako bi je prigrabili - naveo je Stoltenberg.

Makedonija se nalazi na istorijskoj prekretnici, koje ime će država nositi:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bb king

    2. oktobar 2018 | 13:49

    NATO krstasi ne miruju.

  • Posmatrac

    2. oktobar 2018 | 14:13

    Kad izadje 70 posto Krima na glasanje i njih 90 posto glasa za pripajanje Rusiji to nije legitimno , a legitimno je ovo sto je izaslo njih 35 posto. To su ti cuveni standardi EU i NATOa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA