SRPSKI CRTAĆ IZ 1943. GODINE: Nacistički đon nad Beogradom i Srbijom, a evo šta snimaju domaći izdajnici (VIDEO)

Crtani film pred vama je tehnički primitivan, ali je svejedno vredno svedočanstvo o prirodi kvislinškog režima koji je "vladao" Beogradom i Srbijom tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu

  • 17
Srpski crtani film iz 1943. godine, deo propagande Nedićeve vlade tokom okupacije. Foto: YouTube/Драги Јовановић

Ovaj tehnički primitivni crtani film izrađen u svrhu kvislinške propagande neke agencije Nedićeve vlade u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata, imao je samo jedan cilj: da narodu zamaže oči i zamagli vidike.

Dok se Osovinske sile raspadaju na svim frontovima nakon Staljingradske bitke, gledalac ovog crtaća ima utisak da je slom Saveznika na dohvat ruke.

Pominje se potapanje savezničkog brodovlja u Mediteranu i to što "čitava jedna divizija" nije stigla na ratište. Zatim se priča o nekoj pobedi Japana nad Amerikom na Pacifiku, uz ponovno korišćenje fraze "čitava jedna", samo što je ovoga puta "flota". I to u situaciji u kojoj je Japan već u suštini izgubio rat, i bio potpuno nadmašen od strane Sjedinjenih Država u svemu.

Pored sugestije da bi unutrašnja revolucija mogla da se odigra u Velikoj Britaniji, velika pažnja se posvećuje detalju i fusnoti u engleskoj borbi protiv Hitlera, naime, tome što su ovi odlučili da rastave jedan čelični most i da ga pretope te tako iskoriste u ratnim naporima.

Naravno, tu je i neizbežno širenje antisemitizma kroz širenje antikomunizma.

Uživajte, ako možete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado

    30. avgust 2017 | 15:44

    Pa I jeste komunizam najvece zlo bio,jadna moja Srbijo kad jos komunisti u tebi vladaju

  • Predrag Mitrovic

    30. avgust 2017 | 17:26

    Svedoci smo da je komunizam unistio sve sto je Srpsko na prostoru svih "SlobodnihSrpskihzemlja"Doveo nas je do ponora pakla,a boljsevici i dalje seju strah i pljackaju narod i svega sto je ostalo od Srbije.

  • Zoran Zemun

    30. avgust 2017 | 17:33

    Jadna li vam majka, zaslepljeni ste neobjasnjivom mrznjom. Pa odkad su nacisti bolji od komunista?!?! Da su nacisti pobedeli, iskorenio bi se srpski jezik i rod zauvek, ne bi nas ni bilo. Aman ljudi, trgnite se malo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA