Šta znače imena u porodici Đoković: Sva su posebno izabrana, ali ovo jedno je drugačije i neobičnije od svih!

U Novakovoj porodici svi imaju tradicionalna imena, pa tako imamo Novakovu mamu Dijanu, oca Srđana, brata Đorđa i Marka, a sada i Novakove naslednike Stefana i Taru

  • 3

Novak i Jelena Đoković juče su dobili ćerku, a mesecima unazad se nagađalo za koje sprsko ime će se odlučiti poznati par, budući da dosta neguju tradiciju kada je davanje imena u pitanju, što potvrđuje i činjenica da su prvom detetu dali staro srpsko ime Stefan.

Šta znači ime TARA, koje je ćerki dao Novak Đoković: Ne povezujte ga s planinom ni rekom, ovo je pravo tumačenje prelepog imena!

Pogledajte kako izgleda luksuzna bolnica u kojoj se porodila Jelena Đoković, i koliko je koštao porođaj! (FOTO)

U Novakovoj porodici većina nosi stara srpska imena, pa tako imamo Novakovu mamu Dijanu, oca Srđana, brata Đorđa i Marka, a sada i Novakove naslednike Stefana i Taru.

Njihova značenja vam mogu biti itekako zaniljiva:

ZNAČENJE IMENA STEFAN 

Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа Stefаnos (Στέφανος) što znači "vijenаc" ili "kruna". U prenesenom značenju ime znači "onaj koji je krunisan, koji je ovenčan". Ime je veoma rasprostranjeno na mnogim jezicima

ZNAČENJE IMENA JELENA

Ime Jelena potiče od grčkog "Helena" ili "Elena", a koren ovog imena je u reči "hele", što znači sunčeva svetlost, sjaj, blistavost.

Foto: Telegraf

Prema helenskoj legendi, to je bilo ime najlepše žene sveta, ćerke Zevsa. Pominje se i u Homerovoj "Ilijadi" - lepu Jelenu, ženu spartanskog kralja ugrabio je trojanski princ Paris i zbog toga je vođen Trojanski rat.

ZNAČENJE IMENA NOVAK

Domaće ime izvedeno od reči "nov". U prenesenom značenju "da nam krene sve na novo" sa novorođenčetom. Ime se nalazi u manastirskim zapisima iz 14. veka što svedoči o njegovoj starini. Novak je takođe zastupljeno i kao prezime nastalo od " novi doseljenik, novonaseljen". To je najčešće prezime u Češkoj i Slovačkoj. Na prostorima bivše Jugoslavije prezime Novak nose Hrvati , Slovenci i Srbi. Ovo ime je posebno i ističe se među svim drugim po svojoj lepoti.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

ZNAČENJE IMENA ĐORĐE

Ime Đorđe potiče iz grčkog jezika i smatra se da je varijanta imena Jorgos. Jedno je od najstarijih imena u evropskim narodima.

Ime Jorgos od kojeg potiče ime Đorđe znači"zemljoradnik" ili "ratar", a to je bilo i jedno od imena grčkog vrhovnog boga Zevsa, koji je bio i zaštitnik zemljorandika.

Neke od varijacija ovog imena su Đorđije, Georg, Georgije, Đurađ, Đurđe, Đura, Đurica.

ZNAČENJE IMENA MARKO

Poreklo imena Marko ne može se utvrditi sigurno jer postoji više teorija o njegovoj etimologiji, a Srbi su to ime primili po apostolu Marku.

Prema jednoj teoriji, ovo muško ime potiče od latinskog Marcus, što znači čekić, ratnik.

Ako je sudeći prema drugim teorijama, ime Marko izvedeno je od Martius, što znači rođen u martu, pa se ovo ime navodno davalo deci koja su rođena tog meseca.

Takođe, postoji i teorija da potiče od reči Mars, kojom se u rimskoj mitologiji nazivao bog rata. Neke tvrdnje ukazuju da je izvedeno iz reči mas, maris, što znači muževan.

Foto: Instagram.com/Djokernole

ZNAČENJE IMENA SRĐAN

Muško ime Srđan se smatra čisto srpskim imenom, a bilo je poznato još u doba vladavine dinastije Nemanjića.

Ako se uzme u obzir drugo tumačenje, onda se muško ime Srđan može slobodno prevesti kao “sluga”, ali i “čuvar”, odnosno “pratilac”.

ZNAČENJE IMENA DIJANA

Dijana je žensko ime iz rimske mitologije. Boginja lova i personifikacija Meseca, svetlosti i plodnosti bila je Dijana.

Inače imenu Dijana su: Božena, Božica, Bože, Dajana.

Foto: Marko Todorović

ZNAČENJE IMENA TARA

Ako se uzme prvo tumačenje o poreklu kao istinito, onda se žensko ime Tara može slobodno prevesti kao “ona koja je rođena da bude lepa kao planina i reka Tara”.

Prema drugom tumačenju, to jest da je žensko ime Tara hinduističkog porekla, a ima značenje “zvezda”.

Od ženskog imena Tara ne postoje izvedena imena, niti su, pak poznati nadimci.

Međutim, posebno zanimljivo, barem za nas je činjenica da ime Tara u svetu nose i muškarci, iako je na području naše zemlje ovo isključivo žensko ime.

Na kurdskom znači "veo". U Americi je takođe popularno i vodi poreklo od mitskog sedišta irskih kraljeva, Tara. U Rusiji je izvedeno od imena Tamara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trv

    3. septembar 2017 | 14:16

    Ime Tara znači boginja lepote i kraljica kelta,ako niste znali tako bar piše u enciklopediji stare Grčke.Postoji na planini Tari kad se krene cestom prema hoteluBeli bor sa desne strane proplanak na sredini mala drvena kućica i pored nje kamen veličine otprilike 30x35 cm za koji tvrde da ga je kraljica lepote Tara postavila.Barem rekreatiri tako pričaju.Inače imena dece su prelepa a tati i mami puno sreće zdravlja i ljubavi želim sa njihovom dečicom.

  • M.K.

    3. septembar 2017 | 14:21

    Zlatibore pitaj Taru dali pamti ljubav staru 🙌❤ svakako lepo ime od srca sve naj naj !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA