Ana crta sliku za Ginisa – odlučila je da oslika Dunav na platnu dugom kilometar! (FOTO)

Ana Tudor najviše voli onih 588 kilometra Dunava koji prolaze kroz Srbiju

  • 0

Dunav je reka koja je po mnogo čemu jedinstvena, a to sada ističe i slika koja će verovatno ući u Ginisovu knjigu rekorda. Naime, slikarka Ana Tudor (73) energična Hvaranka rodom iz Sonte, rešila je da se "oduži" ovoj reci, tako što je pre tri godine odlučila da je naslika na platnu dugom kilometar.

Prelepo jutro na Dunavu (FOTO)

Nju za Dunav vežu uspomene na detinjstvo, bračno putovanje i ljubav prema prirodi, te ju je inspirisao kao samouku slikarku da stvori ovakvo delo.

- Od izvora počela sam do ušća, sve onako šta ima, svako mesto, koji gradić, koje rastinje živi tamo, koje životinje žive. Sve što ima, a treba da se sačuva, neka ostane na toj slici da podseti - objašnjava slikarka.

Ana Tudor najviše voli onih 588 kilometra Dunava koji prolaze kroz Srbiju.

Printskrin: RTS

- Pokazujem ono što znam da postoji, razne rode koje imaju smešne kljunove, one izumiru, ali ja sam ih htela oslikati. Onda ima ribara koji kuhaju paprikaše, kako je to u prirodi. Ovde je jedna crkva koja je prepoznatljiva po Crnoj gospi - navodi Ana.

Tu su uvek komšije i rođaci za moralnu podršku, kada treba da se zalepi, prenese. Ipak da bi završila sliku tešku pola tone, bila joj je potrebna i finansijska pomoć.

- Prvu donaciju sam dobila od svog grada Hvara. Svetska organizacija AWP, oni su štampali 700 flajera, 600 metara platna su mi doneli, 150 kilograma farbe - nabraja Ana Tudor.

Printskrin: RTS

Iza sebe ima 2.000 slika. Najdražu, Dunav, najpre je izložila u Sonti, i to simbolično, na Dan Dunava. Videli su je i u Apatinu i Somboru. Dok planira neke nove izložbe, Ana očekuje i nagradu za originalnost.

- Ljudi prave razne kobasicijade, pa šta ti ja znam pljeskavicijade, i to sve tako na neku meru, pa taj Ginis prihvata sve, pa zašto onda ne bi i moja slika bila kilometarska? - upitala se umetnica.

Do tada, nastaviće da priča o značaju Dunava unucima, deci u školama, posetiocima na izložbama...

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA