SKANDAL U KNJIŽEVNIM KRUGOVIMA: Radovan Beli Marković odbio nagradu "Jovan Skerlić"!

"Prozvani" Mandić, međutim, ima drugačije viđenje događaja

  • 3

Pisac Radovan Beli Marković odbio je da dođe na svečano uručenje nagrade "Jovan Skerlić", održano pre nekoliko dana u Topoli. Odbijanje nagrade je izazvalo niz kontrovezi oko ovog priznanja, poput onog ko dodeljuje ovu nagradu i po kojim sve kriterijumima - navode "Novosti".

Direktor škole "Kralj Petar Prvi" objavio roman: Mladen Stevanović ponovo na policama

Beli Marković se distancirao od nagrade, koju je, inače, dobio zajedno sa Vukom Draškovićem i Vitomirom Teofilovićem.

- Moj gest nije nikakva smišljena namera već moralno načelo. Veoma poštujem kolege sa kojima sam podelio "Skerlića", uvažavam i članove žirija, ali ne mogu da se pomirim sa činjenicom da prethodnoj trojici laureata priznanje ni posle godinu dana nije uručeno. Smatrao sam da je sasvim prirodno da se sa njima solidarišem. Možda bi to uradila i ostala dvojica ovogodišnjih dobitnika da su to znali - objašnjava Marković za "Novosti".

Jednoglasnom odlukom žirija u kojem su bili Zoran Milisavljević, Dušan Stojković i Nikola Konstantinović, prošle godine nagradu su dobili Miroljub Milanović, za roman "Lov na visoravni", Milan R. Simić, za knjigu eseja "Dnevnik čitaoca" i Zoran M. Mandić, za pesničku knjigu "Srbija u dubokim vodama".

Moglo se očekivati da će žiri ostati u istom sastavu, ali su se iz njega svojom voljom povukli Konstantinović i Stojković.

Printskrin: Belami.rs

- Nisam mogao da pristanem na svršen čin pred koji me je stavio Zoran Milisavljević i to iz dva razloga. Prvo, što se prema pravilniku nagrada dodeljuje svake druge godine, i drugo, što se uručuje za tri različita žanra, roman, knjigu eseja i zbirku pesama. Istovremeno, Milisavljević je neprestano odugovlačio sa uručenjem prošlogodišnje nagrade, i videvši kuda to vodi nisam više želeo da učestvujem u tom cirkusu. Na brzinu je, zatim, sklepan novi žiri koji je doneo odluku kakvu je doneo - kaže Stojković.

Prošlogodišnja nagrada nije uručena.

- Razlog je vrlo jednostavan i bez ikakve misterije. Žiri jeste doneo odluku, i to jednoglasnu o priznanje, ali ona nije zvanično obelodanjena. Naime, Zoran M. Mandić je požurio da se u intervjuu za jedan lokalni medij pohvali kao dobitnik, i time je prekršeno pravilo o nagradi. Zbog toga je, praktično, nagrada poništena, i zbog toga nije, niti će biti dodeljena.

"Prozvani" Mandić, međutim, ima drugačije viđenje događaja.

- Vest o nagradi objavljena je u nekoliko dnevnih listova, a lično sam je dobio putem mejla od člana žirija Dušana Stojkovića. U intervjuu, u kojem se govorilo o mom ukupnom stvaralaštvu, pomenuto je i priznanje "Skerlić", ali sam ja izričito rekao da o tome ne mogu ništa da govorim jer nisam zvanično obavešten - izjavio je Mandić.

Foto: pixabay.com

U opštem zamešateljstvu ostaje nejasno i ko je utemeljivač nagrade. Milisavljević izričito kaže da je to opština Topola i kao dokaz nudi opštinski pečat koji je na povelji ove nagrade. Postojanje pečata i potpisa ne demantuje Zoran Živanović, predsednik opštine Topola.

- Preci Jovana Skerlića su iz Lipovca, sela kod Topole, u našem mestu postoji i ulica sa njegovim imenom i veoma nam je drago što je ustanovljena i nagrada. Međutim, opština daje samo svoju svečanu salu za uručenje i nema nikakviog uticaja na to ko će priznanje dobiti. A, ne bismo hteli da ulazimo u rasprave među piscima - ističe Zoran Živanović.

NE MOŽE NA SILU

Zašto su se ovogodišnji članovi žirija Zoran Nikolić, Ljiljana SMarković i Zoran Milisavljević (predsednik) oglušili o pravilnik po kojem se priznanje dodeljuje za tri različita žanra?

- Ako u jednoj godini, u jednom od žanrova, nema dela koje zaslužuje ovo priznanje, onda je logično da nagradu ponese knjiga koja pripada nekom drugom žanru. Tako su ovog puta dva romana, "Putnikova cigklana" Radovana Belog Markovića i "Tamo daleko" Vuka Draškovića i knjiga kritika "Eseji" Vitomira Teofilovića - kaže Milisavljević.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    23. septembar 2017 | 13:38

    On je pametan čovek i sigurno zna zašto je doneo takvu odluku.

  • Beli anđeo

    24. septembar 2017 | 22:59

    Ovim činom gospodin Radovan Beli Marković je pokazao i da je veliki čovek a ne samo pisac. Bilo bi dobro da javnost vidi Pravilnik o dodeli nagrade ako on uopšte i postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA