Prvi put u Istorijskom muzeju Srbije izložba prelepih slika čuvenog italijanskog umetnika (FOTO)

Dva ulja na platnu sa početka 18. veka, koja su tipični predstavnici veduta žanra pejzažnog slikarstva čiji je jedan od glavnih začetnika bio upravo veliki holandski slikar Van Vitel

  • 0

Slike Gaspara van Vitela "Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona" i "Pogled na Rim sa Trga Pjaca del popolo" iz umetničke kolekcije "Intesa Sanpaolo", međunarodne bankarske grupacije, izložene su u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba posvećena najpoznatijem animiranom liku - La Linei: Živeo Kavandoli i hodao po beskonačnoj liniji (FOTO) (VIDEO)

160 godina od rođenja Uroša Predića: Orlovat slavi jubilej slikaru Kosovke devojke (FOTO)

Dva ulja na platnu sa početka 18. veka, koja su tipični predstavnici veduta žanra pejzažnog slikarstva čiji je jedan od glavnih začetnika bio upravo veliki holandski slikar Van Vitel, prvi put se izlažu u Beogradu i to na inicijativu predsednika uprave "Intesa Sanpaolo" Ðana Marije Gros Pjetra.

Gros Pjetro je rekao da su dve izložene slike među najznačajnijim delima u kolekciji grupacije, koja broji oko 20.000 umetničkih dela, i poručio da očekuje da ovaj događaj bude samo početak saradnje dve zemlje koje su istorijski povezane na različite načine.

Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona" pripada seriji od devet veduta, koje je Van Vitel naslikao u periodu između 1688. i 1721. godine, na kojoj je prikazan drugi po veličini trg u Rimu, posle Trga Svetog Petra.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za posetioce koji su stizali u Rim sa severne strane, kroz ulaz Porta del popolo, prvi pogled na grad bio je Trg Pjaca del popolo i stoga ne čudi što je to jedan od najpopularnijih prizora koje su italijanski i strani klijenti tražili od Van Vitela, te postoji 16 verzija slike koje datiraju iz perioda oko 1680. godine.

Slike "Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona" i "Pogled na Rim sa Trga Pjaca del popolo", koje beogradska publika može pogledati do 29. oktobra, čuvaju se u Galeriji Palate Zevalos Stiljano u Napulju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Značajan deo zbirke "Intesa Sanpaolo" izložen je u galerijama koje obrazuju mrežu muzeja pod nazivom Galerije Italije i obuhvataju Galeriju Pjaca Skala u Milanu, sa kolekcijom radova italijanske umetnosti 19. i 20. veka, Galeriju Palate Leoni Montanari u Vićenci koja čuva ruske ikone, platna venecijanskih umetnika 18. veka i keramiku iz Atike, dok je u Galeriji u Napulju izložena Karavađova slika "Mučeništvo Svete Ursule", kao i radovi južnoitalijanske umetnosti od 17. do 20. veka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Intesa Sanpaolo" sprovodi restauraciju umetničkih dela, a kao svoj glavni zadatak vidi da ta dela predstavi publici širom sveta o čemu svedoči i izložba u Beogradu.

"Glasnici lepote", naša dela koja se predstavljaju u inostranstvu, govore o brizi i posvećenosti očuvanju umetničke baštine, šire znanje o istoriji i protagonistima italijanske umetnosti, uspostavljajući most između zemalja i kultura - između Napulja i Beograda, Italije i Srbije", ističe Gros Pjetro.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić je, skrenuvši pažnju na povezanost Italije i Srbije, rekla da su slike Van Vitela izložene u sali muzeja gde se nalazi izložba posvećena Srbiji u Prvom svetskom ratu i to blizu fotografije Viktora Emanuela Trećeg, italijanskog kralja koji je vladao 46 godina i ko je bio pašenog Petra Prvog Karađorđevića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA