Muzej savremene umetnosti i Vlada Srbije priredili prijem (FOTO)

Danas je otvorena izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti"

  • 0

Vlada Srbije i Muzej savremene umetnosti priredili su večeras prijem povodom otvaranja rekonstruisane zgrade tog Muzeja, koji je posle deset godina, otvorio svoja vrata za posetioce.

Muzej savremene umetnosti otvoren za posetioce posle 10 godina: Besplatna poseta do 27. oktobra (FOTO)

Prijemu, u Poslovnom centru Ušće, prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a okupljenima se obratila premijerka Ana Brnabić.

Danas je otvorena izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Na pet nivoa Muzeja izloženo je 300 dela, koja su obeležila period od početka 20. veka do danas.

Izložba je strukturirana kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Eric.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Do 27. oktobra predviđen je i prateći program koji čine performansi koreografa Jakopa Godanija u izvođenju srpskih igrača i članova Drezden Frankfurt kompanije, nastupi dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislave Podrumac i dirigenta Gabriela Felca.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U planu je da se postavka ne menja do leta sledeće godine.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA