Predstavljena knjiga Nebojše Vujovića "Poslednji let iz Dejtona, pregovori iza zatvorenih vrata"

Sinoć je pred mnogobrojnom publikom, koju su činili predstavnici diplomatskog kora, aktuelni i bivši političari, visoki domaći i strani zvaničnici, kao i predstavnici akademskog, kulturnog i javnog života Srbije, predstavljena knjiga „Poslednji let iz Dejtona, pregovori iza zatvorenih vrata“, autora Nebojše Vujovića,  bivšeg diplomate i visokog državnog funkcionera, učesnika važnih diplomatskih i političkih procesa

  • 4

Nebojša Vujović je sredinom devedesetih godina, u vreme pripremanja i trajanja sastanka zaraćenih strana u Dejtonu boravio u Vašingtonu. Njegovi odnosi sa američkim političkim establišmentom i poznavanje prilika i glavnih aktera američke spoljne politike ključni su bili za komunikaciju između tadašnjeg rukovodstva SRJ i američke administracije.

To se naročito vidi u njegovoj analizi (budući da je prisustvovao sastancima), nekih ključnih događaja u Bosni, koji su značajno uslovili početak pregovora u Dejtonu. Takođe i u prepoznavanju šire geopolitičke slike pregrupisavanja NATO snaga u Evropi i uticaja tih procesa na političku sliku čitavog Balkana.

Foto: Promo

Na promociji knjige akademik Matija Bećković pohvalio je književno umeće, stil i jezik Nebojše Vujovića:  

- On je bez ikakvih ukrasa svedočio mirnim okom i glasom o onome što se desilo. Sama činjenica da je pisao o takvom događaju, čini da se ovo štivo ne ispušta. Skoro nisam tako nešto držao u rukama, zanimljivo i verodostojno…

Foto: Promo

Budući da je Poslednji let iz Dejtona knjiga Vujovićevog neposrednog iskustva u pripremanju i trajanju predgovora, jer je u svim tim procesima aktivno učestvovao, knjiga je dragoceno svedočanstvo o svemu što se dešavalo, promenama političkih perspektiva, tajnim dogovorima i javnim događajima.

To je knjiga o naporima da se uspostavi mir na Balkanu, ali i dubinska analiza problema i političkog mešetarenja političkih elita zaraćenih strana u bosanskom ratu. Nakon ove knjige mnogo toga što smo prihvatili kao nespornu istorijsku činjenicu neće više biti isto. Nažalost, mrtvi će i dalje biti mrtvi a ostali neće biti previše spokojni. Ako bi pregovore u Dejtonu nazvali dramom ne bismo mogli da odredimo šta je kraj, jer završetak ove drame još uvek traje.

Foto: Promo

Iz današnje perspektive Dejton je samo reč kojom se pokrivaju sva balkanska nerazumevanja i sve političke nedoslednosti. Na kraju čitavo poglavlje Vujović posvećuje posledicama i izneverenim nadama Dejtonskog sporazuma. Iskrena i direktna, ova knjiga neće nikoga ostaviti ravnodušnim, najmanje one koji su mislili da su svojim političkim ulogama obezbedili večno pozitivno pamćenje.

Napoleon Bonaparta je rekao da je “Istorija skup događaja oko kojih smo se napokon dogovorili.”, mnogo toga još nije dogovoreno, Poslednji let iz Dejtona je knjiga o dogovoru koji je treba da pokrene razborite razgovore, a to se nije desilo. Na nekim stranicama se nalaze odgovori na to, treba ih samo potražiti.

Foto: Promo

O autoru:

Nebojša Vujović (1957) nekadašnji je karijerni diplomata. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1979. Službovao u Sidneju, u Australiji, kao vicekonzul, a zatim kao politički diplomata i šef Misije SRJ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je ambasador u MIP-u, pomoćnik ministra spoljnih poslova i predsednik Komiteta za saradnju s KFOR-om i UNMIK-om. Bio je izaslanik predsednika Vlade Srbije u periodu od 2004. do 2009. Učestvovao je na mirovnoj konferenciji u Dejtonu, kao i na vojno-tehničkim pregovorima u Kumanovu, koji su rezultirali sporazumom o prekidu NATO bombardovanja SRJ.

Kumanovski sporazum je pretočen u rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Po završetku diplomatske karijere, do 2011. bio je generalni direktor „Hemofarm USA“ korporacije sa sedištem u Vašingtonu, tada najvećim srpskim izvoznikom u Americi. Zatim je bio savetnik predsednika nemačke kompanije „Stada“ iz Frankfurta. Sada je partner (off council) u njujorškoj advokatskoj firmi “Lanza, Reich & Daniel”.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovo knezevic

    27. januar 2018 | 20:53

    Gdje se moze knjiga kupiti i od kad

  • Boban

    14. februar 2018 | 08:31

    Knjiga ima da se kupi u web knjižari Sigma

  • Ismet

    13. mart 2018 | 14:34

    Gdje se moze kupiti ta knjiga u Sloveniji ili kako je naruciti Lijep pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA