Svečano otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan!

Ministar Vukosavljević je rekao i da država mora da vodi računa o autentičnom izrazu svog identiteta i kulturnog jezgra ovog naroda, "a to je ćirilica"

  • 1

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će Narodni muzej biti svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, čime će "biti ispravljena neverovatna nepravda koja je naneta kulturnom životu".

U važnoj ustanovi kulture u Srbiji konstantno je na snazi opasnost od požara!

- Ako ne bude invazije skakavaca, šalim se, ili neke više sile koju zakon ne predviđa, biće svečano otvoren na veliki srpski praznik Vidovdan - rekao je Vukosavljević za "Novosti", u odgovoru na pitanje hoće li Narodni muzej biti otvoren u predviđenom roku.

Vukosavljević je rekao i da država mora da vodi računa o autentičnom izrazu svog identiteta i kulturnog jezgra ovog naroda, "a to je ćirilica".

- Preti nam da će za deceniju ili dve osvanuti neko jutro u kome ćemo shvatiti da ćirilicu svi znaju, a da je niko ne koristi - upozorio je ministar Vukosavljević, poručivši da su spremne mere za očuvanje ćirilice.

Vladan Vukosavljević/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Njegovo ministarstvo, kako je objasnio, planira da ohrabri upotrebu pisma kroz poreske olakšice za vlasnike firmi i medije.

Upitan da li mu je aura nacionaliste zapravo glavna "preporuka da bude smenjen", Vukosavljević odgovara da ne zna da li je nacionalista i da ne bi mogao sebe da definiše na taj način.

- Ali, smatram da je biti nacionalista kompliment, ako se pod tim podrazumeva osoba koja u oblasti svog delovanja radi u gornjim granicama sopstvenog kapaciteta u interesu svoje države i svoje nacije - zaključio je ministar kulture i informisanja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    16. mart 2018 | 13:43

    "Prestolonaslednik" ne zna ni jezik,a kamoli - cirilicu... (Sto Vam je, kao clanu tzv."Krunskog saveta",verovatno - poznato?Ovo naglasavam,jer neki smatraju, da je i on ,deo srpskog - identiteta?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA