Ko čita najduže i troši najviše na knjige, a gde su Srbi na takvoj listi?

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU

  • 1

Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige koji se obeležava danas.

Zaboravili smo da je svetski dan knjige: Gde sve možete da iskoristite popust i upoznate omiljene glumce i pisce

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine.

Foto: Pixabay.com

Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje.

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU.

Na knjige najviše troše Slovaci, 2,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6 odsto.

Najviše "knjiških moljaca" je u Finskoj, gde 16,8 odsto ispitanika kaže da im je čitanje knjiga jedna od aktivnosti kojima posvećuju vreme.

Foto: Telegraf

Slede Poljska sa 16,4 odsto i Estonija sa 15 odsto "čitača". S druge strane, u Francuskoj samo 2,6 odsto ispitanih posvećuje vreme čitanju.

U Srbiji se za osam odsto ispitanika može reći da su "knjiški moljci", u Turskoj za 10 odsto a u Norveškoj za 18 procenata, objavio je Evrostat.

"Čitači" prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj.

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2018 | 22:39

    Knjige u Srbiji nisu toliko skupe,koliko smo mi - siromasni... (Ali je dorljivo, videti desetine hiljada posetilaca, na Sajmu knjiga.Pa cak,iako su dosli, da ih - vide.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA