≫ 

Srbi oživeli sliku staru 132 godine: Moderna verzija ima jedan važan detalj drugačiji - vidite li o čemu je reč? (FOTO)

Na modernoj verziji slike jasno se vidi jedna mala razlika - možete li da uočite o čemu je reč?

  • 2

Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat je prva slika koju je francuski slikar Žorž Sera radio u potpunosti tehnikom, nazivanom različitim imenima - poentilizam, divizionizam, neoimpresionizam. Ova slika se često smatra njegovim manifestom slikarstva. Slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Žorž Sera je skoro dve godine slikao Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat (1884.-1886.), fokusirajući se na pejzaž u parku.

Muzej u Francuskoj otkrio da su čak 82 slike koje su bile izložene kao umetnička dela - LAŽNE (FOTO)

Uradio je brojne pripremne crteže i skice u boji, u kojima je detaljno analizirao svaki odnos boje i svaki vid prostora slike, i posebno se koncentrisao na pitanja boje, svetlosti i forme.

Odlazio je u park i pravio mnogobrojne skice različitih figura da bi dobio njihove savršene forme. Na velikom broju skica pažljivo je islikavao pojedinosti iz prirode opredelivši se za geometrijske oblike. Često je posećivao Luvr i u čuvenom muzeju obilazio prostorije u kojima su izloženi predmeti iz Egipta.

Taj uticaj je vidljiv na slici, jer je mnoge likove naslikao iz profila. Zabeleženo je da je isecao stranice iz modnih časopisa da bi verno naslikao haljine žena na platnu.

Sada su se Jovana Zarubica i Oliver Živković setili da "ožive" ovo umetničko delo u duhu modernog vremena i na Paliću postavili ljude u poze i položaje kao sa slavne slike.

Interesantan je detalj da devojke koje sede na travi, od kojih jedna drži suncobran, u modernoj verziji ove slike imaju mobilni telefon umesto buketa cveća - ali sve u svoje vreme.

Kako se vama dopada ova slika? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    18. jul 2018 | 11:54

    Ekstra, sviđa mi se!

  • Neggra

    18. jul 2018 | 10:24

    Bravo za ideju! Samo jedna omaška im se potkrala. Skroz desno, kod drveta, na originalnoj slici su dve žene i dete, a na fotografiji su sa detetom muškarac i žena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA