≫ 

Karavađo i Van Gog na poternici Interpola: Lopovi iz muzeja odneli slike u vrednosti od 100 miliona dolara

Slika "Vaza i cveće", Vinsenta van Goga ukradena je iz muzeja u Kairu 2010. godine, a njena vrednost se procenjuje na 50 miliona dolara. Delo Pabla Pikasa "Golub s graškom" nestao je iste te godine u Parizu, a vredan je čak 100 miliona dolara

  • 0

Krađa i krijumčarenje predmeta koji pripadaju kulturnom nasleđu je međunarodni zločin koji pogađa zemlje porekla, tranzita, ali i konačne destinacije, saopštili su iz Interpola.

Nedozvoljenu trgovinu umetničkim delima pospešuju zahtevi tržišta umetnosti, a pogoduje joj otvaranje granica, poboljšanje transportnih sistema i politička nestabilnost u nekim državama.

NEPOZNATI DETALJI PLJAČKE VEKA: Raško je ukrao dela vredna 161 milion evra, pa radio u Čačku kao pekar!

Jedna od ukradenih slika Vinsenta van Goga; Foto: Wikipedia/public domain

Interpol svakog juna i decembra objavljuje poster, kao svojevrsnu poternicu za najtraženijim umetničkim delima ukradenim u polednjih šest meseci i ona se prosleđuje svim državama članicama.

UKRADENA REMEK-DELA

Slika "Vaza i cveće", Vinsenta van Goga ukradena je iz muzeja u Kairu 2010. godine, a njena vrednost se procenjuje na 50 miliona dolara. Delo Pabla Pikasa "Golub s graškom" nestao je iste te godine u Parizu, a vredan je čak 100 miliona dolara.

Na listi najtraženijih su i dve slike Karavađa "Sveti Francis" i "Sveti Lorens", Van Ajkove "Pravedne sudije", Rafaelov "Portret mladića" i Moneov "Most Čaring Kros".

U Srbiji je pre nekoliko godina nađena slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" vredna 100 miliona evra.

Na spisku ukradenih nalazi se i jedna Kloda Monea; Foto: Tanjug / AP

Tokom protekle decenije, prema podacima Interpola, primećeno je povećanje nezakonite trgovine predmetima koji predstavljaju spomenike kulture iz oblasti na Bliskom istoku pogođenim oružanim sukobima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru 2015. godine usvojio je Rezoluciju 2199, pozivajući države da spreče trgovinu ukradenim iračkim i sirijskim kulturnim dobrima.

Interpolova baza podataka ukradenih umetničkih dela odnedavno preduzima korake koji će dovesti do poboljšane razmene informacija.

Prošlogodišnje međunarodne operacije koje je podržao Interpol omogućile su da policiji i carinskim agencijama širom sveta da nađu oko 45.000 ukradenih predmeta, pokrenu 400 istraga i uhapse 200 ljudi. Baza trenutno sadrži informacije o oko 50.000 umetničkih dela ukradenih u 134 zemlje.

VIDEO: Verovali ili ne u Beogradu možete kupiti Putinov portret

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA