Reporteri bez granica objavili mnogo jak spot protiv lažnih vesti (FOTO) (VIDEO)

Kampanja Reportera bez granica usmerena je na generalnu javnost

  • 0

Povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je spot protiv dezinformisanja kao jednog od najvećih izazova branitelja novinarstva.

Televizijski spot, pod naslovom "Borba protiv lažnih vesti" ("FightFakeNews"), koji je za RSF napravila francuska kreativna agencija BETC, deo je kampanje ove organizacije protiv lažnih vesti, a poredi štetu koju ljudima nanose lažni industrijski ili farmaceutski proizvodi sa političkom štetom koja proizilazi iz lažnih vesti ili informacija.

Ovako je govorio Jug Grizelj o novinarstvu: Kаdа jednom ocrnite čovekа, nemа više tog sаpunа kojim gа možete oprаti!

Za razliku od tradicionalnih vrsta lažnih proizvoda, čiji je uticaj na zdravlje ili prirodnu sredinu vidljiv i merljiv, "lažne vesti" podrivaju temelje demokratije na podmukliji način, saopštio je danas RSF.

- Sadržina koja se plasira tačno i pošteno sve je više podvrgnuta nepravednoj konkurenciji koju predstavljaju sponozorisana sadržina, propaganda i glasine - rekao je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

Sadržina koja se plasira tačno i pošteno sve je više podvrgnuta nepravednoj konkurenciji koju predstavljaju sponozorisana sadržina, propaganda i glasine Printskrin: now.telegraf.rs

Prema njegovim rečima, kao što istraživanja pokazuju, lažne vesti cirkulišu lakše nego tačne zbog "saznajnih predrasuda ljudskih bića".

- Ne možemo da ostanemo pasivni pred ovom pretnjom po iskrenost javne debate i, šire, po demokratiju. RSF preduzima konkretne korake u cilju unapređenja novinarske slobode, nezavisnosti i pluralizma - istakao je Deloar.

Kampanja RSF usmerena je na generalnu javnost, s namerom da bude emitovana na TV kanalima i da bude dostupna na društvenim mrežama, zaključuje se u saopštenju.

VIDEO: Reporteri bez granica objavili spot protiv lažnih vesti

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA