Cinkarenje sopstvene države je nečastan potez: Analitičari o optužbama Jankovića tokom Vučićeve posete Americi

U danima dok se odvija poseta predsednika Srbije Vašingtonu, koja im za cilj uspostavljanje direktne komunikacije sa Trampovom administracijom, Janković se svojski potrudio da diskredituje Vučića kod američkih vlasti, služeći se izjavama estradnog menadžera sumnjive prošlosti.

  • 93

Da li se to sviđalo nama ili, Sjedinjene Američke Države su i dalje najmoćnija država na svetu. Doći do dvorište Bele kuće, a kamoli razgovarati sa potpredsednikom SAD je gotovo nemoguća misija za lidere mnogih zemalja. Srbija se posle godina jako loše medijske slike u svetu, bori da popravi utisak i na dobrom je putu da postane najznačajniji i najprepoznatljiviji faktor u ovom delu Evrope. S tim u vezi i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, kao i razgovor sa Majkom Pensom su više nego značajni za našu poziciju u svetu. Upravo u tim trenucima, Saša Janković, lider opozicije, koji pretenduje da bude nosilac najviših funkcija u državi, optužuje Vučića da je palio američku ambasadu 2008. godine. Sagovornici Telegrafa ovaj potez ocenjuju kao nečastan, sraman i antisrpski.

Ko i zašto napada Vučića sada kada ima najveću podršku naroda?

Janković me nikad neće pobediti, a Đilas će pre dobiti Nobelovu nagradu nego me srušiti: Vučić o političkim protivnicima

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, pozvao je nadležne organe da ispitaju tvrdnje Saše Mirkovića da je aktuelni predsednik Srbije bio jedan od organizatora paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, tokom mitinga „Kosovo je Srbija“.

Prema Jankovićevim rečima, Mirković je izrekao strašno ozbiljnu tvrdnju, za koju ne zna da li je istina jer nikad nije bio deo krugova u kojima su se takve stvari radile.

Naime, ta izjava dolazi u danima dok se odvija poseta predsednika Srbije Vašingtonu, koja im za cilj uspostavljanje direktne komunikacije sa Trampovom administracijom. Janković se svojski potrudio da diskredituje Vučića kod američkih vlasti, služeći se izjavama estradnog menadžera sumnjive prošlosti.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Bilo šta što je korišćeno u vreme posete Vučića Vašingtonu, sa namerom da se poseta dovede u pitanje i pozicija Srbije u odnosima sa SAD, ali i kredibilitet predsednika Republike nije u redu, ističe za portal Telegraf.rs diplomata Zoran Milivojević.

- Te stvari treba da se rešavaju na unutrašnjem planu, a ne u trenutku kada je predsednik u poseti jednoj važnoj zemlji. To naprosto nije u redu, bez obzira ko je opozicija i koji su motivi. Ta pitanja treba ovde raščišćavati, a ne dovoditi u pitanje važne razgovore koje je predsednik u tom trenutku imao - kaže Milivojević.

Foto: TV Pink

On je rekao da to nisu časne namere.

- Ako je trebalo da se dovede kredibilitet predsednika Vučića kao sagovornika u SAD, u svakom slučaju je nečasno. Naprotiv, svako bi trebalo da doprinese uspehu zemlje u odnosima sa Amerikom, a sve što imate kao primedbe iznosite ih ovde - ističe ovaj diplomata.

Milivojević ističe da sopstvena zemlja nikako ne sme da se diskredituje, kao i njen predsednik, premijer ili ministar, jer nije politički korektno, časno i patriotski.

Ta vrsta cinkarenja sopstvene zemlje i navlačenja državi problema na vrat, sramna, čak i da nije predsednik Srbije bio u Americi, kaže za portal Telegraf.rs, politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Takvi postupci, kao i nedavne izjave u vezi sa Srebrenicom, najbolje govore o Saši Jankoviću i onome što on zastupa, a to je očigledno antisrpski posao - izjavio je Anđelković.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Međutim, Janković se nije zaustavio na tome. Naime, poznato je da je lider PSG prisutan na društvenim mrežama. U jednom svom tvitu, Janković je na veoma ironičan način prokomentarisao susret Vučića sa predstavnicima multinacionalne kompanije Koka-Kola na kome je bilo reči o reformama u Srbiji.

Čekajte, da li iko misli da predsednik bilo koje države ne treba da razgovora sa predstavnicima Koka-Kole, pa makar i o lepom vremenu?

No, odavno nam je jasno da u borbi za fotelju, nema skrupula, ali neke granice moraju da postoje. Janković mora dobro da razmisli, ako ozbiljno misli da pretenduje na bilo koju važnu funkciju u zemlji, kakve poruke šalje i izjave daje, jer ovo što sada radi šteti pre svega njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA