NAJNOVIJA TRAMPOVA PORUKA BALKANU: Zbog dve stvari smo na oprezu i obe imaju veze sa Rusijom

Angažman SAD u regionu ostaje snažan, poručuju iz Bele kuće

  • 14

Uoči posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, visoki zvaničnik Stejt departmenta poručuje da će angažman SAD u regionu ostati snažan. Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, smatra da će tako ostati i nakon najava da će budžet Stejt departmenta biti smanjen, što će umanjiti uticaj Vašingtona na krhke demokratije i time ih izložiti uticaju Rusije.

Joksimović rekla Čepurinu: Članstvo u EU je strateško opredeljenje Srbije

Šta su Amerikanci savetovali Vučića tokom posete Vašingtonu: Kako da Srbija bude glavna na Balkanu

Ipak, u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma, SAD i Rusija su saglasne i, kako kaže Ji, nastaviće blisko da sarađuju.

- Ali, tamo gde Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsednik Pens, braniti interese i vrednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo - rekao je Ji, koji je ispred Trampove administracije zadužen za ovaj deo planete.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zapadni Balkan je jedan od primera gde, objašnjava Ji, SAD moraju ostati oprezne bez preuveličavanja ruskog mešanja u izbore i uticaja koji pokušava da proširi.

- Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu - kaže Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Svaku demokratiju bi, kaže, trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori.

- Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO-a, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne - rekao je Ji govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Đukanovića i spreče Crnu Goru da se prikloni zapadu. Ipak, pokušaj državnog udara u oktobru 2016. nije uspeo, a Crna Gora se u junu 2017. priključila NATO-u.

Foto: Tanjug/AP

Moskva se oštro protivila ne samo članstvu Crne Gore u NATO-u, već je aktivno radila na tome da druge balkanske zemlje odvrati od evroatlantskih integracija i na taj način proširi svoj uticaj u regionu. Rusija se, navodno, mešala i u makedonska unutrašnja pitanja više od decenije i koristila tradicionalne veze sa Srbijom da održi svoj uticaj.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

SAD su izrazile zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Srbiji, jer ga pojedine organizcije i vojni stručnjaci vide kao prikrivenu bazu za špijuniranje američkih interesa na Balkanu.

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA