Bojali smo se članstva Kosova u Unesko, ali ako uđe u Interpol ove dve opasnosti nam prete

O članstvu Kosova* u Interpolu glasaće se u Pekingu, na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije

  • 2

Na septembarskoj sednici Generalne skupštine Interpola u Pekingu odlučivaće se o zahtevu takozvanog Kosova za prijem u ovu organizaciju. Kako privremene vlasti u Prištini vrlo aktivno lobiraju za ostvaranje ovog njihovog cilja, dok je na čelu dugi niz godina bio Amerikanac Ronald Nobl, a vrlo retko se dešava da Generalna skupština odbije nečije članstvo, velike su šanse da Kosovo* postane član međunarodne kriminalističke policijske organizacije. To bi sa sobom donelo dve velike opasnosti po Srbiju i njene zvaničnike.

Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive kao dobri prijatelji, to mora da nam pođe za rukom i u domovini: Vučić o rešenju kosovskog konflikta

Dačić: Razgraničenje na KiM moguće trajno kompromisno rešenje

Kako za Telegraf.rs objašnjava Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, postoje velike šanse da Kosovo* postane članica Interpola na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije. Ukoliko se to dogodi, kaže Nicović, Priština dobija poluge neograničene moći, što bi za Srbiju imalo katastrofalne posledice.

A dve su ključne.

Naime, Kosovo* bi onda moglo da bilo kog srpskog funkcionera stavi na Interpolovu poternicu, a dobili bi i mogućnost da saznaju za kojim licem se na međunarodnom planu vodi potraga, uključujući svoje državljane, kao i da o tome obaveste albansku i kosovsku mafiju.

Foto: Medija centar

- Oni mogu bolo kog čoveka iz Srbije staviti na listu Interpola, na primer Vučića ili Dačića ili bilo kog drugog političara iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina ili huškanja na rat. Imali smo primer Olivera Ivanovića — uvek možete da iskonstruišete optužnicu i nađete neke svedoke - upozorava Nicović.

Naime, diplomatski imunitet srpske zvaničnike ne bi zaštitio od hapšenja ukoliko bi se našli na Interpolovim poternicama. Nicović objašnjava da bi sa poternice mogla da ih skloni samo zemlja koja ih je na nju stavila.

- Ako stave recimo Vučića na listu poternica, samo Kosovo može da ga skine sa te liste. On može da ima diplomatski imunitet, ali imao ga je i Haradinaj, pa su uhapsili, ali i pustili pod pritiskom američkih lobija - ukazao je Nicović.

Ukoliko bi Kosovo postalo članica Interpola otvara se mogućnost da sadašnji šefovi političkih struktura na Kosovu mogu da znaju šta se dešava u svetu potraga kriminalističkih policija.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Ne samo što se na neki način uključujete u svetsku mrežu obaveštajnih struktura koje prate globalni terorizam i kriminal, nego isto tako imate mogućnost da na poternicu stavite bilo kog čoveka za koga recimo mafija plati da se nađe na poternici. Kosovo za novac to može da odradi, a mogu i da prodaju podatke Interpola o potragama za određenim licima drugim mafijaškim strukturama u svetu - napomenuo je Nivocić.

On kaže kosovski zvaničnici već godinama lobiraju preko Amerikanaca za prijem u Međunarodnu asocijaciju kriminalističkih policija.

- Mogućnosti Kosova za zloupotrebu članstva u Interpolu su beskrajne, a samo mašta je granica - istakao je član Svetske asocijacije šefova policija.

Povodom ove situacije, sastali su se potpredsednici Vlade Srbije i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Dvojica sagovornika su razgovarala o saradnji dva minisarstva, posebno o nastavku koordiniranih napora na planu suprotstavjanja nastojanjima tzv. „Kosova" da postane član Interpola.

Foto: mfa.gov.rs

Dogovoreno je da se u narednom periodu koordinacija dva ministarstva po ovim pitanjima dodatno intenzivira, saopšteno je iz MSP-a.

Dvojica ministara su sagledali da su dosadašnje aktivnosti, kao i mogućnosti daljeg delovanja po ovom pitanju od posebne važnosti u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA