Kosovo još nije apliciralo za članstvo u Unesko

Kada je reč o Interpolu, Priština je ove godine aplicirala za članstvo u toj organizaciji

  • 0

Ministar u tehničkoj vladi Kosova zadužen za spoljne poslove Emanuel Demaj izjavio je danas da Priština još nije aplicirala za članstvo u Unesko, pre svega zbog neusvajanja dva zakona - Zakona o verskoj slobodi i Zakona o kulturnom nasleđu. Kada je reč o zahtevu Prištine za učlanjenje u Interpol, on kaže da će biti poteškoća, ali se nada pozitivnom ishodu, preneo je RTK2.

Ivanović predlaže "kiparski model" za rešenje pitanja Kosova

Rama: Jednostavno rešenje problema - Srbija da prizna Kosovo

U izjavi za Ekonomija Onlajn, Demaj tvrdi da nije tačno da Priština nije imala podršku država članica Uneska.

- Još uvek čekamo usvajanje ova dva zakona. Radimo i na svim mogućnostima i opcijama i verujem da još uvek ima vremena da se aplicira i da vidimo kako će se stvari odvijati - rekao je Demaj za Ekonomija Onlajn.

S obzirom da još uvek nije konstituisana kosovska skupština, što će dodatno prolongirati usvajanje ova dva zakona, teško je očekivati da će Kosovo ove godine uopšte aplicirati za članstvo, prenosi RTK2.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Prošli put nam je falilo tri glasa da bi se učlanili u Unesko u novembru 2015. godine, proces je dodatno ometala Srbija - naveo je on.

Kada je reč o Interpolu, Priština je ove godine aplicirala za članstvo u toj organizaciji, a Demaj se nada pozitivnom ishodu, objavio je Lajmi, a prenosi RTK2.

Foto: Wikimedia/Massimiliano Mariani

- Biće poteškoća, to je istina, jer imamo veliki broj država koje nam nisu dale povratnu informaciju. Imaćemo susrete tokom ove nedelje sa premijerom i predsednikom i videćemo da li smo imali neke pomake. Izveštaji i nisu toliko pozitivni ali, bilo kako bilo, oni će nam služiti kao vodič za dalje korake - rekao je on.

Priština, kako je dodao, zna da stvari mogu da se menjaju u poslednjem trenutku.

- Veoma je teško za Kosovo da u ovoj situaciji, bez parlamenta i bez formiranih institucija radimo što je najbolje moguće - rekao je Demaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA