≫ 

NI IZ PETOG PUTA: Propao jos jedan pokušaj konstituisanja kosovskog parlamenta

Hodžaj je zatražio dodatnih deset do petnaest dana za nastavak konsultacija

  • 0

Danas je propao još jedan pokušaj konstituisanja kosovske skupštine, nakon što je funkcioner DPK i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj potvrdio da velika, tzv. ratna koalicija PAN nema parlamentarnu većinu za izbog svog kandidata, Kadri Veseljija, za predsednika.

Pacoli pravi pakt sa Haradinajem: Šta to znači za Srbe?

EKSKLUZIVNO Mekalister za Telegraf uoči dolaska u Beograd odgovara: Da li EU očekuje od Srbije da prizna Kosovo?

U sali je bilo prisutno 94 od ukupno 120 poslanika, a među njima su bli i poslanici Srpske liste.

Hodžaj je zatražio dodatnih deset do petnaest dana za nastavak konsultacija.

Zvanično nije saopšteno kada će sednica biti nastavljena, a Klan Kosova je javio da će se to dogoditi najverovatnije 7. septembra.

Inače, današnje zasedanje obeležile su velike tenzije između velike koalicije okupljene oko DPK i pokreta Samoopredeljenje

Predsedavajući sednicom Adem Mikulovci, najstariji poslanik koji dolazi iz redova Samoopredeljenja, rekao je da nema ovlašćenja da odgovori na zahtev velike kkoalicije o odlaganju zasedanja za desetak do petnaest dana.

- Tri meseca zaredamo i za sve to vreme poštovao sam vaše zahteve za konsultativnim sastancima - rekao je Mikulovci.

Kandidat za premijera drugoplasiranog na izborima, pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je rekao da velika koalicija blokira formiranje kosovskih institucija insistiranjem da Veselji bude predsednik parlamenta.

Kurti je zatražio da se, s obzirom na to da se, kako je rekao, ima kvoruma predlog PAN koalicije da Veselji bude predsednik parlamenta, stavi na glasanje.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Upozorio je da blokadom formiranja institucija Kosovo mnogo gubi.

- Situacija u zemlji je veoma ozbiljna, što zahteva hitno konstituisanje institucije. Samoopredeljenje je otvoreno za bilo koji drugi predlog za predsednika skupštine, osim Veseljija - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, predsednik parlamenta bi trebalo da bude čovek sa kredibilitetom koji će otvoriti put za rešenje političke krize u kojoj se Kosovo našlo pre, posebno posle vanrednih izbora.

Inače, današnja sednica je počela minutom ćutanja za preminulog bivšeg premijera Kosova Bajrama Redžepija.

Kandidat za premijera velike koalicije Ramuš Haradinaj najavio je juče da mogućnost da i ovaj nastavak sednice parlamenta, započete 3. avgusta, tri meseca pre isteka roka za njeno sazivanje, bude neuspešan.

U međuvremenu, lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli demantovao je da se sinoć sastao sa Veseljijem i Haradinajem, kao i da će podržati koaliciju okupljenu oko DPK u parlamentu.

Pacoli je na svom Fejsbuk profilu napisao da ostaje uz svoje predizborne koalicone partnere okupljenje oko DSK Ise Mustafe.

Na Kosovu će 22. oktobra biti održani izborni za lokalne organe vlasti, pa mnogi analitičari veruju da će se ovo konstituisanje parlamenta okončati novim vanrednim parlamentarnim izborima koji bi bili održani zajedno sa lokalnim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA