Došli u Beograd Amer, Rus i Nemac: Ovo nije početak vica, njih trojica su specijalci koji imaju samo jedan zadatak - Srbija

Srbija je na putu da postane članica Evropske unije sa prisnim odnosima sa Rusijom, ali i sve boljim odnosima sa novom administracijom Bele kuće. S tim u vezi, svedoci smo sve češćih poseta i razgovara našeg državnog vrha sa direktnim i specijalnim izaslanicima Donalda Trampa, Vladimira Putina i Angele Merkel

  • 16

Na turbulentom Balkanu, gde se vekovima lome koplja imperija, Srbija, u ovom trenutku, predstavlja sidro stabilnosti. Zemlja, koja je na putu da postane članica Evropske unije sa prisnim odnosima sa Rusijom, ali i sve boljim odnosima sa novom administracijom Bele kuće. S tim u vezi, svedoci smo sve češćih poseta i razgovara našeg državnog vrha sa direktnim i specijalnim izaslanicima Donalda Trampa, Vladimira Putina i Angele Merkel za Srbiju. Ko su specijalci, koji imaju samo jedan zadatak?

Francuzi konačno shvatili zašto je OPASNA "Velika Albanija": Najveća analiza projekta koji potresa Balkan

Vučić razgovarao sa Mekalisterom o putu ka EU i unutrašnjem dijalogu

HOJT BRAJAN JI, glavni Trampov čovek za Balkan

Hojt Brajan Ji, pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, postao JE glavni čovek predsednika Donalda Trampa za region nakon što su skoro svi viši funkcioneri smenjeni posle dolaska nove administracije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa malim prekidima, karijera američkog diplomate Hojta Jia povezana je sa Balkanom gotovo dve i po decenije. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. je pratio pripremu Dejtonskog sporazuma, 1999. je sedeo u kancelariji Havijera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju.

Danas je prvi operativac američke administracije za Balkan. U martu je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem, posle čega je predlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. U maju je posetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu.

Istog meseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, posle čega su se svi složili da idu na izbore.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Beogradu boravi sve češće. Više puta je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prisustvovao je i inauguraciji, upravo kao izaslanik Donalda Trampa.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nedavno je bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio da je Ji veliki profesionalac koji prilikom poseta Beogradu najveću pažnju posvećuje bezbednosti regiona.

- U pitanju je čovek sa velikim iskustvom, službovao je u Crnoj Gori, u Zagrebu. Ocene da je mirođija u svakoj čorbi ili mađioničar su preterivanje. Prosto, on je iskusan diplomata koji čini sve da dođe do rešenja i kompromisa. On ne može da učini da neke stvari u regionu budu urađene ako to ovdašnji ljudi ne žele. Uveren sam da će svoj posao uraditi dobro i u Srbiji - rekao je Montgomeri.

Više puta je isticao, kako kaže štetan uticaj Rusije na Balkanu. O tome je često govorio i u Kongresu.

SERGEJ ŽELEZNJAK, najbliži Putinov saradnik za Balkan

Neupućeni će reći da je Segej Železnjak samo poslanik ruske Dume i zvaničnik vladajuće Jedinstvene Rusije. Međutim, u diplomatskim krugovima Železnjak važi za čoveka, koji je zadužen za najprisniju saradnju sa političkim strankama na Balkanu i kao takav je zapravo najprisniji saradnik Vladimira Putina za ovaj deo sveta i iz prve ruke ga izveštava o prilikama koje ovde vladaju, ali i svojim sagovornicima prenosi stavove prvog čoveka Rusije i Kremlja.

O Sergeju Železnjaku su srpski mediji pisalo povremeno, uglavnom u kontekstu da ima veliki uticaj na politička dešavanja u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stav da je imao uticaja u politička dešavanju u našoj zemlji proizilazi iz činjenice da je upravo bivši potpredsednik ruske Dume najzaslužniji za potpisivanje sporazuma o saradnji nekolicine srpskih stranaka sa Jedinstvenom Rusijom (JR), čiji je lider premijer te zemlje Dmitrij Medvedev.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naime, sporazum sa JR su dosad potpisale Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri, Srpska narodna partija, Treća Srbija, ali i najveća i najjača stranka u Srbiji - Srpska napredna stranka. Najdužu saradnju sa JR i Sergejom Železnjakom ima zapravo sam SNS, koji je još 2010. verifikovao dobre odnose sa Putinovom strankom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Moskva ne traži takve odluke ni od koga, ne samo od Srbije. Smatramo da treba razvijati saradnju sa svima, i želimo da se ta saradnja razvija na osnovu uzajamne koristi, jer je to osnova dugoročne saradnje - rekao je Železnjak svojevremeno odgovarajući na pitanje da li će Moskva tražiti od Beograda da se opredeli za istok ili zapad.

DEJVID MEKALISTER, izvestilac EP za Srbiju, ali i mogući naslednik Merkelove

Dejvid Mekalister je nemački političar, član nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na čijem čelu se nalazi nemačka kancelarka Angela Merkel. Potpredsednik je Evropske narodne partije, izvestilac je za Srbiju i predsednik Spoljopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Ono što prvo pada u oči jeste njegovo gotovo tipično britansko ime – no, nema mesta zabuni. Njegov otac je inače britanski službenik iz Glazgova, Škotske, koji je bio na službi u Zapadnom Berlinu od 1969. godine, a sam Mekalister pored nemačkog ima i britansko državljanstvo.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Inače, Mekalister se smatra za političku zvezdu CDU u usponu, a čak se govori da je mogući naslednik Angele Merkel, sa kojom je inače u odličnim odnosima.

Kako je Nemačka na svojevrsan način preuzela ulogu patrona u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, više je nego jasno da je pozicija Mekalistera kao izvestioca u suštini povoljna za Srbiju iz prostog razloga jer je u pitanju izvestilac koji dolazi iz trenutno najmoćnije zemlje Unije, koja je preuzela vodeću ulogu u upravljanju procesom proširenja, koji potom dolazi iz trenutno vladajuće stranke CDU na čijem čelu je bez premca najmoćniji lider Unije, Angela Merkel.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čest je gost u Beogradu, gde upravo jako često razgovara sa srpskim državnim vrhom, pre svega predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U ovonedeljnom intevjuu za Telegraf.rs je rekao:

Predsednik Vučić je još jednom naglasio svoju posvećenost uvođenju Srbije u Evropsku uniju sa svojim zahtevom. Unapred određeno vreme nije povezano sa procesom proširenja. Brzina pregovora zavisi od napretka koji Srbija ostvaruje u sprovođenju svih neophodnih reformi. Srbija će se pridružiti EU kada ispuni sve kriterijume za pristupanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oh

    25. avgust 2017 | 13:47

    Hvala bodu da necemo. Propast nam nije potrebna. Da EU valja zasto UK izlazi iz nje?

  • Marko cg primorje

    25. avgust 2017 | 13:43

    Vi cete u evropsku uniju na SV.NIKAD

  • Vanga

    25. avgust 2017 | 16:33

    Postoji izreka -ciju kucu selo miri tu mira nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA