Šta do sada znamo: Ko bi sve u fotelju gradonačelnika Beograda?

Već mesecima se spekuliše ko će se sve kandidovati za prvog čoveka prestonice

  • 13

Iako je sezona godišnjih odmora, pripreme za beogradske izbore su uveliko u toku. Sada se već mesecima spekuliše ko će se sve kandidovati za prvog čoveka prestonice. Velika je nepoznanica u koliko će kolona ići opozicija, odnosno da li će imati jedinstvenog kandidata, što se uzimajući u obzir njihove duele i izjave može podvesti pod nemoguću misiju. Nepoznanica je i ko će biti kandidat vladajuće SNS, odnosno da li će čoveka koga predloži Aleksandar Vučić podržati i socijalisti.

Došli u Beograd Amer, Rus i Nemac: Ovo nije početak vica, njih trojica su specijalci koji imaju samo jedan zadatak - Srbija

SKUPŠTINA NASTAVILA RASPRAVU O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU Nedimović: Ovim zakonom popravljamo neke stvari iz SSP

Bilo da budu održani u martu, kada je im zakonski rok ili u januaru, kako se pojavila informacija u medijima, lokalni izbori u prestonici su svim političkim akterima izuzezno važni, jer se funkcija gradonačelnika Beograda rangira među najvažnijima u državi, odmah posle premijera i predsednika države.

Uzimajući u obzir političku snagu, poverenje građana, ostvarene rezultate, kao i da se vlast lakše osvaja kada si već na vlasti, najvažniji faktor za beogradske izbore je koga će SNS odrediti za svog kandidata.

U javnosti su se do sada pominjala dva imena kao naslednika Siniše Malog - Nikola Selaković i Goran Vesić.

Prvi, još od dolaska naprednjaka na vlast figurira kao kandidat za prvog čoveka Beograda, a naročito kada je posle izbora 2016. godine ostao bez ministarske funkcije. Selaković je nedavno postavljen za generalnog sekretara predsednika Srbije, ali to opet ne isključuje mogućnost da ga naprednjaci kandiduju za gradonačelnika.

Foto: A. Nalbantjan

Sa druge strane, aktivnosti na terenu gradskog menadžera Gorana Vesića, čini se jasno pokazuju da želi da ostane na istoj adresi, ali da promeni kancelariju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ipak, poslednjih dana sve više se u javnosti pominje treće ime - Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac. Kako je Vučić za mesta predsednice Skupštine i Vlade predložio žene, nije neočekivano da upravo Irena Vujović bude njegov izbor, posebno nakon što je pokazala menadžerske sposobnosti na funkciji koju trenutno obavlja.

Foto: Milena Đorđević

Kada naprednjaci izađu sa svojim kandidatom, ostaje da se vidi da li će imati podršku koalicionih partnera, u prvom redu socijalista. U slučaju, samostalnog izlaska SPS, kao njihov kandidat za mesto gradonačelnika pominje se aktuelni ministar rudarstva Aleksandar Antić.

Foto: Tanjug/STR

Nasuprot vladajućoj većini, stoji poprilično konfuzno stanje u opoziciji. Kako je počelo kandidata će imati gotovo svaka stranka odnosno pokret.

Među njima će se sigurno naći Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i nekadašnji vaterpolista. On je izjavio da ako ne bude mogao da bude gradonačelnik prestonice, neće biti ni na jednoj funkciji u gradu, kao i da će na izbore izaći sam.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da li će mu na crtu izaći nekadašnji šef, Dragan Đilas još uvek je nepoznanica. Naime, bivši gradonačelnik je ovog leta pojačano prisutan u medijima, kojima je jednom prilikom rekao da će razmisliti o kandidaturi. Navodno je ovih dana odbio ponudu Saše Jankovića, da bude kandidat ispred PSG. Janković je ove navode demantovao.

Printskrin: Youtube/Romag Neprofitna romska organizacija

Na nekadašnjem polu demokrata u stvari vlada i najveća gužva, kada je u pitanju kandidatura.

Najnovija spekulacija je da će kandidat DS biti Aleksandar Crkvenjakov, nekadašnji direktor RTS. Za ovu funkciju je zainteresovan i Sreto Malinović. Kaže da je general spreman, ali pita da li Beograd spreman za generala.

Iz nekadašnjeg "žutog" jata dolazi i Čedomir Jovanovič, lider LDP. Iz te partije je saopšteno da će on biti kandidat za prvog čoveka prestonice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jasno je sa svojim kandidatom izašao još jedan nekadašnji lider demokrata, a sada Nove stranke, Zoran Živković. Njegov kandidat biće Vesna Rakić Vodinelić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Odluku o samostalnom učešću na izborima nedavno je doneo pokret Dosta je bilo, a pre nešto više od pola godine lider DJB Saša Radulović najavio je da će se on kandidovati za prvog čoveka Beograda.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Izvesno je i da će kandidat za gradonačelnika ispred SRS-a biti Miljan Damjanović, a čeka se da još neki pokreti donesu odluku o učešću u izbornoj trci.

Među njima je i "Samo jako" Ljubiše Preletačevića Belog. On se u poslednje vreme dopisivao preko tvitera sa opozicionim liderima u vezi sa jedinstvenim nastupom na izborima.

Nepoznanica je i da li će se kandidovati poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je ranije izjavio da dobija sugestije od građana i političara da se kandiduje.

Na naslovnim stranama štampanih medija se pojavila iznenađujuća informacija da će se u trku za prvog čoveka prestonice uključiti i nekadašnji muftija, a sada poslanik Muamer Zukorlić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA