≫ 

Telegraf saznaje za uslove Srpske liste: Da li će Srbi podržati koaliciju Pacolija i Haradinaja

"Klimava" većina je upitna bez podrške Srpske liste, koja ima devet poslanika i predstavlja četvrtu snagu u Skupštini Kosova. Da li će Srbi podržati dogovor Pacolija i Haradinaja?

  • 2

Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija potpisala je koalicioni sporazum sa strankama takozvane "ratne" koalicije (PAN), čiji je kandidat za premijer Ramuš Haradinaj, čime se otvaraj put ka formiranju nove kosovske vlade. Međutim, "klimava" većina je upitna bez podrške Srpske liste, koja ima deset poslanika i predstavlja četvrtu snagu u Skupštini Kosova. Da li će Srbi podržati dogovor Pacolija i Haradinaja?

Pacoli potpisao sporazum sa "ratnom" koalicijom

BAHATOST PRIŠTINE: Šarčeviću i Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo

Kako prenose prištinski mediji, prema sporazumu velike, tzv. ratne koalicije i Alijanse za novo Kosovo, Pacoli će dobiti pet ministarstava u novoj vladi, a on lično je dobio uveravanja da će biti izbran za predsednika Kosova, nakon što Tači završi mandat 2021. godine.

Prištinski dnevnik Ljajmi, takođe piše da je Srpskoj listi, u preliminarnim pregovorima obećano da će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, a taj resor je sada pripao Pecoliju. Navodno, pored ove funkcije Srbi su tražili poziciju potpredsednika - koja trenutno ne postoji, ali za koju su planirali da je dobiju ustavnim promenama, kao i Ministarstva lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Međutim, u Srpskoj listi za Telegraf.rs kažu da njima ne trebaju funkcije zbog funkcija, već kao instrument za poboljšanje položaja Srba.

Printskrin: Youtube/Srpska Lista

- Naši stavovi su poznati. Otvoreni smo za razgovore sa svima, a oni koji žele da pregovaraju sa Srpskom listom moraju da pokažu poštovanje prema srpskom narodu i da zajedno sa nama rade na unapređenju položaja svih Srba na KIM - rekao je za naš portal šef za saradnju s medijima i poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić.

Simić, kao i Goran Rakić, lider Srpske liste, napominje da je za građane dobro, što se kreće ka deblokiranju institucija.

Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

- Naravno, pre bilo kakvih dogovora, kao i uvek do sada mi ćemo obaviti konsulatacije sa našom Vladom i predsednikom Vučićem - izjavio je Rakić za naš portal.

Da će Srpska lista pre konačne odluke konsultovati predsednika Vučića, svestan je i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da sada formiranje kosovskih institucija "zavisi od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića".

- Država nije stolica. Država ima stolicu. Ali, tu su i stolice bez države, stolice na štetu države. Zavisna moć Srbije usmrtiće nezavisnost zemlje - navodi Kurti.

Na pitanje koliko Srpska lista posle potpisivanja sporazuma ima prostora da bude deo vlade, Simić podseća da ta partija ima deset poslanika, i to je, kaže, činjenica koju moraju poštovati svi koji žele da pregovaraju.

- To je zavidan broj, podsetiću vas da smo mi četvrta stranka po snazi. S druge strane 90 odsto srpskog življa je dalo glas Srpskoj listi na parlamentarnim izborima - podsetio je Simić.

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova zakazan je za četvrtak 7. septembar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Košava

    6. septembar 2017 | 01:21

    Sta smo docekali da ratni zločinci i trgovci ljudskim organima budu neki nazovi drzavnici i oni se nesto pitaju...

  •  No-pasaran

    6. septembar 2017 | 05:58

    Zašto bi Srbi podržali i jednog zločinca koji se kandiduje? Da li bi možda tako nešto prošlo u Evropi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA