≫ 

SRBIJA NIJE BAUK, VEĆ PRIJATELJ, da podignemo razmenu na 2 milijarde evra: Vučić posle sastanka sa Zvizdićem (FOTO)

Vučić je istakao da je zadovoljan atmosferom i razgovorima u Savetu ministara BiH u Sarajevu, što je, kako je rekao, veoma važno

  • 89

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem, da su razgovarali o podizanju trgovinske razmene dveju zemalja na dve milijarde evra, što bi bilo od velikog značaja za BiH i, naravno, za Srbiju.

VUČIĆ NASTAVIO POSETU SARAJEVU: Danas sa Zvizdićem i poslanicima Parlamentarne skupštine

POGAČA, SO I SRPSKE ZASTAVE na dočeku predsednika Vučića u Istočnom Sarajevu (FOTO)

- I mi ćemo to da radimo - rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru bilo reči o Podrinju, odnosno kako ojačati taj deo Srbije i BiH infrastrukturno.

- Razgovarali smo i o nekim entitetskim pitanjima, o kojima će se razgovarati i na entitetskom nivou - rekao je Vučić.

Printksin: Al Jazeera

Vučić je istakao da je zadovoljan atmosferom i razgovorima u Savetu ministara BiH u Sarajevu, što je, kako je rekao, veoma važno.

Nema potrebe da bilo ko od Srbije pravi "bauka", Srbija je iskren prijatelj Bosne i Hercegovine, poručio je Vučić.

- Želim da kažem, posebno zbog bošnjačkih medija, da nema potrebe da od Srbije bilo ko pravi bauka. Ona je iskren prijatelj Bosne i Hercegovine. Pokušajte da razumete Srbiju, pokušajte da nekad uđete u naše cipele i videćete koliko sam govorio istinu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu.

On je pozvao sve da pogledaju kako se Srbija ponašala prema BiH, da nije ničim dovela u pitanje njen teritorijalni integritet i da se nije mešala, niti se meša u njene unutrašnje stvari, već je konkretnim merama uvek želela da poboljša odnose.

Na svim mestima, dodao je, Srbija je govorila u prilog Bosni i Hercegovini, a od Bosne i Hercegovine očekuje isti takav prijateljski odnos.

Zahvalan je, dodao je, svim predstavnicima vlasti u BiH na dobrom prijemu, razumevanju i razgovorima.

- Niko od nas to ne traži, ali mi ćemo da se skoncentrisemo na budućnost i, ako u tome uspemo, doneće to mnoge dobre rezultate i Srbiji i BIH. Namera nam je da odnosi budu što bolji, uz što više međusobnog poštovanja i da se ljudi osete relaksirano - rekao je Vucić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsedavajući Veća ministara BiH, Denis Zvizdić u uvodnom obraćanju je rekao da Vučića dočekuje kao prijatelja.

- Dočekivao sam Vučića, mog prijatelja Aleksandra kao premijera Srbije. Sada ga dočekujem kao predsednika, i želim mnogo sreće u radu, njemu i njegovom kabinetu - kazao je Zvizdić.

On kaže da su razgovarali o jačanju političke, ekonomske, infrastrukturne i društvene saradnje dve države.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Srbija se nalazi među prvim partnerima Veća ministara. Delimo prostor, intencije koje su vezane za članstvo u EU, a naš istorijski, geografski, i geostrateški prostor nas usmeravaju jedne ka drugima - izjavio je Zvizdić.

On je kazao da uz realizaciju određenih projekata može se značajno povećati obim trgovinske razmjene Srbije i BiH, što će biti prioritet Veća ministara u smislu ekonomske saradnje.

- Dogovorili smo da će naredna zajednička sednica Veća ministara BiH i Vlade Srbije biti do kraja ove godine, verovatno krajem novembra. Ovog puta će domaćin biti Vlada Srbije. Do tada ćemo realizovati određene stvari koje smo zaključili na prošloj zajedničkoj sjednici, a pojaviće se i nove ideje - istakao je Zvizidć.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

On je dodao da resurse Zapadnog Balkana treba koristiti planski, jer su države male pojedinačno, i to nije interesantno investitorima.

- Zajedno možemo biti novo tržište, otvoriti nova radna mesta, što je cilj svih vlada - smatra Zvizdić.

Istakao je da su dve milijarde evra cilj ekonomske razmjene Srbije i BiH, što podrazumeva brojne aktivnosti na tom planu, i to je jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka predsjednika Srbije i predsedavajućeg Veća ministara BiH.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA