U Saragosi otvoren Počasni konzulat Srbije: Za inteziviranje ekonomske saradnje sa Španijom

Dačić je poručio da je želja i opredeljenje Srbije da sa Kraljevinom Španijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predao je danas dokument Huanu Karlosu Trilju Baigoriju, kojim je on imenovan za počasnog konzula Srbije u Saragosi, sa jurisdikcijom za Autonomnu pokrajinu Aragon.

Dačić zove Šojgua u posetu 20. oktobra, možda pre Rusa stignu i "migovi"

Dačić: Rekao sam Trampu da su Srbi navijali za njega

Sagovornici su se saglasili da će otvaranje Počasnog konzulata Srbije značajno unaprediti privrednu saradnju, kao i vidljivost Srbije u Saragosi i Aragonu.

Ministar Dačić je u obraćanju, nakon upisivanja u knjigu počasnih gostiju Privredne komore Aragona, poručio da je u Srbiji izražen interes građana za špansku kulturu i jezik, čemu je značajan podsticaj dalo otvaranje Instituta Servantes u Beogradu, 2004. godine, kojem je prisustvovao tadašnji princ a danas kralj Španije Felipe VI.

Dačić je poručio da je želja i opredeljenje Srbije da sa Kraljevinom Španijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa, što je, kako je rekao, potvrđeno njegovim susretima i razgovorima sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa Anom Pastor i španskim kolegom Alfonsom Dastisom, tokom njegove ranije posete Španiji u junu ove godine.

Foto: Tanjug/MSP

Podsetio je da je tada konstatovano da postoji potpuna usaglašenost stavova u vezi sa poštovanjem principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta država, kao i da odlični politički odnosi daju podsticaj unapređenju ekonomske, prosvetne i saradnje u oblasti kulture.

Izražavajući zahvalnost za principijelan i konzistentan stav Kraljevine Španije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da Srbija visoko ceni aktivnu i snažnu podršku koju ta zemlja pružava evropskim integracijama naše zemlje, što je jedan od, kako je rekao, naših ključnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Ministar Dačić je rekao i da je prioritet Srbije u odnosima sa Kraljevinom Španijom intenziviranje ekonomske saradnje i povećanje španskih investicija u Srbiji, čemu su, kako je ocenio, odličan oslonac snažne veze zasnovane na prijateljstvu dva naroda.

Podsetio je da je u Srbiji prisutno preko 20 španskih preduzeća koja su zadovoljna svojim poslovanjem i poslovnim ambijentom.

Španske modne marke su lider na srpskom tržištu a svojim kvalitetom ističu se i španske građevinske firme angažovane u saobraćajnoj infrastrukturi, rekao je Dačić i sa posebnim zadovoljstvom istakao da se u Beogradu, voze tramvaji proizvedeni u fabrici Kaf u Saragosi, koje, kako je rekao, njegovi Beograđani popularno nazivaju "espanjol".

- Ako vam kažem da je u 2016. godini ostvarena robna razmena u iznosu od oko 400 miliona evra, a u tim okvirima razmena sa Aragonom 14 miliona evra, složićete se da postoji i prostor i obostrana potreba da se i ovaj segment ekonomske saradnje poboljša - naveo je Dačić i izrazi očekivanje da će otvaranje Konzulata Srbije na čelu sa počasnim konzulom, čije konzularno područje obuhvata teritoriju Autonomne regije Aragon, dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje dveju zemalja.

Istakao je da posebno očekuje poboljšanje u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula Republike Srbije u Saragosi unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite, kazao je ministar i dodao da će aktivnosti počasnog konzula biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA