EVROPSKA UNIJA NE ODUSTAJE OD SRBIJE: Dve važne poruke u dva dana

U samo dva dana ua srpsku decu i lokalne samouprave, Evropka unija je izdvojila preko 30 miliona evra

  • 31

Uprkos brojnim problemima koje opterećuju Evropsku uniju, od kojih su najizrazitiji Bregzit i migrantska kriza, Brisel nastoji da jasnim i nedvosmislenim signalima pokaže zvaničnom Beogradu da je želi Srbiju u svom članstvu. Iako je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u pismu predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU označio 2025. godinu kao moguću godinu pristupanja naše zemlje, poruke u vidu finansijske pomoći ukazuju da Unija ne odustaje od Srbije.

Evropska unija kreće u bitku za Balkan: Detalji plana za 2018. godinu

Srbija postala deo BORBENE GRUPE EVROPSKE UNIJE: Šta je HELBROC

Evropski zvaničnici često ukazuju da javnost u Srbiji ume da prenebregne činjenicu da su EU i države članice daleko najveći privredni partneri Srbije, u obimu trgovine, stranih investicija i finansijskoj pomoći – mnogo ispred svih drugih partnera.

Nedavno je komesar za proširenje EU Johanes Han u intervjuu za Telegraf.rs rekao da samo finansijska pomoć EU institucija Srbiji iznosi oko 200 miliona evra na godišnjem nivou.

Foto: Profimedia/AFP

- Govorim o subvencijama, ne o zajmovima. Ove investicije su dostigle oko 3 milijarde evra, počev od 2000. godine. Ovo je važan indikator koji ilustruje našu posvećenost, posebno u trenutku kada EU građani imaju svoje preokupacije i kada su sredstva EU oskudna. Ali, nemojte pogrešno da shvatite: ovo nije socijalna pomoć ili filantropski gest. Ovo je ulaganje u mir, prosperited, stabilnost i sigurnost, garancija za budućnost EU i Srbije - kazao je Han.

U tom smislu treba posmatrati i dva nova signala iz Brisela. Najpre je za lokalne samouprave u Srbiji otvoren projekat Exchange 5, koji finansira Evropska unija, a koji ima cilj da se popiše javna svojina u opštinama i gradovima.

Resorni ministar Branko Ružić je pozvao sve opštine i gradove da konkurišu u okviru projekta Exchange 5 jer, kako je istakao, poražavajući podaci pokazuju da u gotovo 85 odsto slučajeva ne postoji jasna slika kojom imovinom lokalne samouprave raspolažu kao titular.

Prema njegovim rečima sastanci na kojima je predstavljen projekat Exchange 5 održani su širom Srbije, javni poziv lokalnim samoupravama upućen je početkom septembra, a do 20. oktobra imaju da konkurišu i predlože projekte koji mogu da unaprede upravljanje imovinom na lokalnom nivou.

Printksin: Tanjug

Ministar je istakao da Evropska unija pomaže vladi i Srbiji da se lokalni ekonomski razvoj stavi u funkciju jer, kako je rekao, to nije samo zakonska obaveza, već nasušna životna potreba.

Ukupna vrednost grant sheme u okviru programa Exchange 5 iznosi 3,3 miliona evra, a iznosi pojedinačnih grantova biće u rasponu od 120 do 200 hiljada evra.

- Sve lokalne samouprave imaju pravo da apliciraju, a očekivano je da će oko 20 projekata biti odobreno, a njihovo trajanje biće od 12 do 18 meseci - rekao je Ružić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Odmah posle ovog iznosa, Evropska unija je izdvojila juče 27,4 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sistema u Srbiji.

Sporazum o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije u Briselu su potpisali direktorka za Zapadni Balkana u Generalnom direktorijatu Evropske komisije Genoveva Ruiz Kalevera i pomoćnik ministra za evrointegracije Branko Budimir, u prisustvu ministarke Jadranke Joksimović i komesara Johanesa Hana.

U pitanju je prvi sporazum EU ovakve vrste sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana.

- Srpska deca zaslužuju iste mogućnosti kao i deca u EU. Zato je podrška u oblasti obrazovanja važan deo naše agende proširenja. To je investicija u našu zajedničku budućnost, jer Srbija pripada evropskoj porodici - poručio je prilikom potpisivanja komesar Han.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Dobijeni novac će biti namenjena usklađivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tržišta rada, unaprediće se stručnost nastavnog osoblja i pomoći obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji.

Evropski komesar za pregovore o proširenju kaže da će oko 40.000 nastavnika u Srbiji biti trenirano u skladu sa novim modernim programima, što će studentima obezbediti visokokvalitetna predavanja.

Istovremeno 4.000 nastavnika koji predaju na jezicima manjina dobiće specijalne treninge, a posebni udžbenici na manjinskim jezicima biće štampani.

Posebna pažnja biće usmerena na potrebe i podršku u obrazovanju romske dece od kojih će njih 7.000 dobiti i školarine.

Komesar Han je naglasio da će novac biti upotrebljen za unapređenje zakonskog i i institucionalnog okvira obrazovnog sitema u Srbiji, što će omogućiti mladima da dobiju obrazovanje koje se poklapa sa potrebama tržišta i tako da ostanu i pronađu posao u zemlji.

Joksimović je, posle potpisivanja sporazuma o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije, poručila da je želja i Srbije i EU da se zaustave ekonomske migracije i odliv mladih ljudi iz zemlje što je, prema njenim rečima, posledica situacije gde Srbija školuje previše određenih obrazovnih profila koji potom ne mogu da nađu posao na tržištu rada u Srbiji.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

- Mi smo 27,5 milona evra dobili za programe koji će pomoći nastavnom kadru da nastavne programe i planove prilagode potrebama tržišta rada, da imamo kvalitetno i relevantno obrazovanje, što je u skladu sa našom Strategijom obrazovanja do 2020. godine - istakla je ministarka.

Joksimović je naglasila da novac dobijen od EU ide u pravi sektor, što pokazuje da su EU i Srbija pravi partneri na putu razvoja naše države.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EDI

    28. septembar 2017 | 16:29

    Ako će nas ponovo ucenjivati za Kosmet i Rusiju, mi ćemo polako odustati od nje.

  • Pierre Geneve

    28. septembar 2017 | 19:01

    Normalno da ne odustaju , trebaju im robovi.Ko to nije shvatio, ili je slep ili je idiot.

  • Andrea

    28. septembar 2017 | 16:42

    Geostrateski polozaj Srbije je takac da EU bez Srbije ne bi imala isti znacaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA