Završen sastanak Putinovog i Trampovog čoveka u neutralnom Beogradu

Dačić je prvi prokomentarisao susret Surkova i Volkera koji su razgovarali o primirju na istoku Ukrajine

  • 12

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su specijalni savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladislav Surkov i bivši američki ambasador pri NATO i specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker održali u Beogradu sastanak o primirju na istoku Ukrajine.

Sve smo pogrešno procenili, Amerika je pogrešno procenila Srbiju: Ispovest Montgomerija posle 17 godina

POTVRĐENO: Erdogan stiže u utorak u Beograd

Dačić je za RTS rekao da je to "pokazatelj promenjene i poboljšane spoljnopolitičke pozicije Srbije".

- Sama činjenica da su te dve velike sile odabrale Beograd kao mesto gde će se sastati, govori da imamo drugačiji spoljnopolitički položaj nego kako je to bilo ranije - rekao je Dačić ranije za Radio televiziju Vojvodine.

Izaslanici Moskve i Vašingtona sastali su se da bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a razgovor u Beogradu deo je mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Portparol Stejt departmenta rekao je juče za Glas Amerike da će se specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati danas u Beogradu.

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska. Iz američke ambasade u Srbiji naveli su da je Beograd pogodno i gostoljubivo mesto za ovakvu diskusiju, preneli su beogradski mediji.

- Više od 10.000 ljudi ubijeno je u konfliktima na istoku Ukrajine. Razgovori koji će biti održani u Beogradu deo su mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši. Sjedinjene Američke Države zahvalne su srpskoj vladi čije je gostoprimstvo učinilo Beograd pogodnim i gostoljubivim mestom za takvu diskusiju - rečeno je iz američke ambasade u Beogradu.

Kurt Volker Printskrin: Youtube/CGTN America

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker, objavio je na svom Tviter nalogu da će se 7. oktobra sastati sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom u Beogradu.

- Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine -

objavio je Voker na Tviteru u četvrtak.

- U ovom slučaju pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata. Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov, preneo je TAS S.

Vladislav Surkov Foto: Wikipedia/kremlin.ru

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država, koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Ovo je drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukubima u istočnoj Ukrajini. Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku, Belorusija.

Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA