Erdoganova poseta kroz NEVEROVATNE BROJKE: S kim je došao u Srbiju, šta je sve potpisano, koliko novca će biti uloženo (FOTO) (VIDEO)

Izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, a i prema Sjenici, aerodrom u Lađevcima, izgradnja vrtića u Novom Pazaru, rekonstrukcija dva turska hamama, samo su deo investicija koje će se u narednom periodu realizovati u našoj zemlji. Pored najavljene investicije u Kraljevo, proširiće se izvoz naših privrednika

  • 53

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa delegacijom Srbiji, predstavlja najznačajniju privredno-diplomatski događaj ove jeseni. Tome u prilog govori dogovori postignuti u ova dva dana, dok će se pravi efekti tek videti u dužem vremenskom periodu. U tom smislu, Telegraf.rs vam donosi pregled Erdoganove posete, kroz neverovatne brojke.

ŠTA JE TREBALO, DA UBIJEM ERDOGANA KAO MURATA? Dačić za Telegraf o sinoćnjem nastupu i o tome koliki je bakšiš dobio od muftije (VIDEO) (FOTO)

Predsednici Srbije i Turske u Novom Pazaru: Vučić najavio projekat izgradnje puta Požega - Boljare, Erdogan citirao pesmu (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je ponedeljak uveče u Beograd, a na aerodromu su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

S njim je u srpsku prestonicu stiglo 8 MINISTARA, 10 POSLANIKA i 200 PRIVREDNIKA.

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Da sve prođe, kako treba u bezbednosnom smislu, imajući u vidu izazove, koje nosi poseta jednog visokog gosta, ali i prošlogodišnji neuspeli puč u Turskoj, angažovane su velike policijske snage.

Erdogana čuva najmanje 50 LIČNIH TELOHRANITELJA, a osim njegovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno brini i oko 3.000 SRPSKIH POLICAJACA. U ovaj posao uključeni su i SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav.

Takođe, specijalnim avionom u Srbiju su dopremljena 2 NAJMODERNIJA HELIKOPTERA "SIKORSKI", od kojih je jedan Erdogana prevezao od Beograda do Novog Pazara.

No, da se vratimo na konkretne dogovore. Iako je bilo previđeno da dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan u "četiri oka" razgovaraju oko 30 minuta, razgovarali su duže od 1 SATA.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Očigledno da je sasatanka bio plodotvoran, jer je predsednik Vučić rekao da je umesto najavljenih 10, potpisano čak 12 MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA.

Vučić i Erdogan su potpisali Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju visokog Saveta za saradnju između Srbije i Turske, a ministri vlada dve zemlje nakon toga su potpisali još 11 sporazuma.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči prvi su nakon svojih predsednika potpisali sporazum, odnosno Reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ministar Ljajić potpisao je sa potpredsednikom Vlade Turske Fikretom Iijčijem i Memorandum o saradnji dve vlade na restaruciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar šuma i voda Turske Vejsel Eroglu potpisali su dva sporazuma o saradnji: jedan o saradnji u oblasti šumarstva i drugi, o saradnji u oblasti voda.

Ministar za urbanizam i zaštitu životne sredine Turske Mehmet Ozhaseki i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma između dve vlade.

Ministarka Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Aslan potpisali su Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavošuoglu i srpski ministar obrazovanje Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje u oblasti obrazovanja između vlada Srbije i Turske.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar za urbanizaciju i zaštitu životne sredine Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Turske na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu.

Vukosavljević i ministar za Evropsku uniju Omer Čelik potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada o realizaciji restauracije kupatila Braće Krsmanović u Beogradu.

Ministar za rad, zapoošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije

Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Agencije za koordinaciju i saradnju Vlade Turske na realizaciji projekta izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak potpisali su Pismo o namerama u oblasti energetike.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, najvažniji je dogovoren u okviru Poslovnog foruma "Srbija-Turska". Ministar privrede Goran Knežević potpisao je sa predsednikom turske tekstilne kompanije "Taypa Tekstil Giyim" Mesutom Toprakom, Memorandum o razumevanju, koji predstavlja prvi korak ka investiciji od 35 MILIONA EVRA u novu fabriku ovog turskog proizvođača u Kraljevu, koja će zapošljavati oko 2.500 RADNIKA.

Erdogan je imao priliku da u društvu svog domaćina predsednika Vučića prošeta i Kalemegdanom. Tamo ih je dočekalo 5.000 GRAĐANA.

Vučić i Erdogan slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, prvo sami, a zatim im se pridružila i Erdoganova supruga Emina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ona je prethodno sa prvom damom Srbije Tamarom Vučić, otvorila obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa, na Vračaru, i mališanima podelila poklone.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju, TIKA, realizovala je obnovu Doma i obezbedila potrebnu opremu.

Da sve ne bude po uštogljenom protokolu i da se turski gosti osećaju kao kod kuće, pobrinuo se domaćin, predsednik Vučić priredivši prijem u Domu garde, gde je sa visokim gostom razmenio poklone.

Foto: Telegraf

U kreiranju domaćinske atmosfere, pomogao mu je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je pesmom oduševio goste.

NEKOLIKO HILJADA LJUDI je Vučića i Erdogana dočekalo i u Novom Pazaru. Oni su tamo imali susret s 8 ČELNIKA LOKALNIH SAMOUPRAVA.

Posle sastanka je potpisano još 4 SPORAZUMA.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, pravi efekti posete videće se tek u narednom periodu i to pre svega po srpsku privredu infrastrukturu. Izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, a i prema Sjenici, aerodrom u Lađevcima, izgradnja vrtića u Novom Pazaru, rekonstrukcija dva turska hamama, samo su deo investicija koje će se u narednom periodu realizovati u našoj zemlji. Pored najavljene investicije u Kraljevo, proširiće se izvoz naših privrednika.

Naime, u dugom nizu nabrajanja namirnica koje će se izvoziti u Tursku, nakon soje, graška, ulja i stočne hrane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je i "mantije".

- Mogućnost izvoza 5.000 tona junećeg mesa, carina nula... 500 tona mantije, što će posebno Pazarcima da bude interesantno - spomenuo je, između ostalog, Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Političku podršku turskim privrednicima za investiranje u Srbiju pružiće upravo Erdogan.

- Daću da ću im podršku za ulaganje u Srbiju - podvukao je Erdogan.

On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 MILIONA DOLARA i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

- Do kraja godine mogao bi da pređe MILIJARDU DOLARA, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na TRI, odnosno PET MILIJARDI DOLARA u što kraćem periodu - naznačio je turski predsednik.

Tu dolazi i priča oko Turskog toka. Na pitanje kada se može očekivati realizacija tog projekta, Erdogan je naveo da je to projekat koji se radi zajedno s Rusijom i da se nastavlja gradnja ovog gasovoda. O tom projektu se nastavljaju razgovori i on zavisi od Rusije.

- Nadam se, da Putin neće negativno gledati na to i da će gas u što skorije vreme doći do Srbije - rekao je Erdogan.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    11. oktobar 2017 | 17:52

    Tako se to radi, bravo Vucicu !

  • Srbin

    11. oktobar 2017 | 18:03

    Ne sviđa mi se razumevanje oko obrazovanja. Malo drugačije gledamo na istoriju

  • Pavle

    11. oktobar 2017 | 19:44

    Najvažnije je da taj novac bude uložen u nove fabrike i kapacitete koji nam nedostaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA