Amerikanka Kolin Roan zastupa Šešelja pred Haškim tribunalom

Šešelj je prethodno najavio da neće prisustvovati žalbi koja će biti razmatrana 13. decembra

  • 9

Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je danas Amerikanku Kolin Roan za pravnog zastupnika Vojislava Šešelja za predstojeću raspravu o žalbi tužilaštva na prošlogodišnju oslobađajuću prvostepenu presudu, saopšteno je iz Haga.

Sud odbacio Radulovićevu tužbu protiv Šešelja: Lider radikala sa kamerom hteo u sudnicu

Šešelj se oglasio na poziv Haškog tribunala i na svoj način im odgovorio

Šešelj je prethodno najavio da neće prisustvovati žalbi koja će biti razmatrana 13. decembra zbog čega je Apelaciono veće Tribunala pre nedelju dana donelo je odluku o postavljanju pravnog zastupnika i naložilo sekretarijatu da ga imenuje u roku od 10 dana.

Mandat pravnog zastupnika biće striktno ograničen da Šešeljeva proceduralna prava budu zaštićena ako se Šešelj ne pojavi na saslušanju, navedeno je u ranijoj odluci Apelacionog veća.

Foto: Wikimedia/ICTY staff

Roan je, kako se navodi, kao advokat ranije zastupala pred Haškim tribunalom bosanskog Srbina Milorada Trbića i kosovskog Albanca Idriza Balju.

Šešelj je imao rok do 29. septembra da "razjasni svoju poziciju u vezi sa prisustvovanjem saslušanja o žalbi", ali tim povodom on nije sudu uputio zvaničan odgovor.

Sud je ranije Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze ukoliko ne bude mogao da putuje u Hag.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odluka Sekratarita stupa na snagu datum donošenja odluke.

Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован

    19. oktobar 2017 | 18:52

    На вашу жалост неће да може!

  • Dobi

    20. oktobar 2017 | 00:04

    Moronski sud donosi i moronske odluke,jadne su te sudije koje tamo rade na sramotu civilizacije,ceo svet zna kakav je taj sud i kakve je sramne presude donosio i svi mu se smeju,svi bi ga radije nazvali cirkusom a one koji tamo rade klovnovima, jer oni to jesu,zaista.

  • Kažu

    19. oktobar 2017 | 16:04

    BiH do kraja godine čeka aktivaciju za članstvo u NATO a Dodika niko ništa ni ne pita jer su hrvati i bošnjaci većina i slažu se za ulazak BiH u pakt!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA