Ko je spreman za izbore, a ko ne? Ko bi s kim u koaliciju, a ko s kim ne želi ni da razgovara

Ako me pitate za neki termin vanrednih parlamentarnih izbora, tu informaciju nemam, ali mislim da nije bez osnova razmišljati u smeru vanrednih parlamentarnih izbora, s obzirom na sve što se dešava, rekao je Orlić

  • 5

Poslanici opozicionih stranaka danas su u Skupštini Srbije ocenili da je opozicija spremna za slučaj da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali su dodali da te izbore pre svega traži vlast, dok u vladajućoj većini kažu da bi bilo dobro da tih izbora bude, ako bi se time popravila atmosfera u parlamentu.

SKUPŠTINA EKSPRES: 10 tačaka i 33 podtačke usvojene za 10 minuta

Nastavljena sednica Skupštine Srbije: Pred poslanicima 12 tačaka

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da opozicija traži vanredne parlamentarne izbore, ali da je prema zakonskim rokovima nemoguće da beogradski i parlamentarni izbori budu održani istovremeno u decembru.

- Opozicija je apsolutno spremna za parlamentarne izbore. Voleo bih da oni budu. S obzirom na to kako (Aleksandar) Vučić vodi Srbiju, možemo ih očekivati i naredne nedelje - rekao je Božović novinarima u Skupštini.

On je kazao i da je Beograd specifičan, jer "određuje sudbinu Aleksandra Vučića".

Pritnskrin: Tanjug

- Zato je i nervozan, zato i raspisuje parlamentarne izbore - rekao je Božović.

Upitan o mogućim koalicijama, Božović je rekao da je saradnja moguća isključivo sa proevropskim snagama.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su Dveri pristalice vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je pre toga potrebno utvrditi kakvi su izborni uslovi i kakva je sloboda medija.

- Kakva bi to opozicija bila, a da ne traži vanredne parlamentarne izbore. Dveri su uvek spremne za pad Aleksandra Vučića - rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da je "potpuno je besmisleno da jedan čovek, Aleksandar Vučić koji je i predsednik Srpske napredne stranke i predsednik i v. d. predsednika Vlade, odlučuje o tome kada će biti vanredni izbori".

Obradović je rekao da je potrebno da opozicija, bez Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, razgovara o izbornim uslovima i da je ukrupnjavanje opozicije u "patriotskom bloku" važno i da su Dveri to počele savezom sa Zdravom Srbijom Milana Stamatovića.

Poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da je taj pokret za izbore uvek spreman.

Ona je rekla da ako je razlog za parlamentarne izbore to što predsednica Skupštine Srbije (Maja Gojković) ne ume da vodi parlament, ona treba da podnese ostavku, a da gradjani treba da znaju zbog čega se ide na izbore, jer oni koštaju.

Stamenković je dodala i da se parlamentarni izbori u Srbiji održavaju na svakih godinu dana.

Poslanik poslaničke grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đordje Vukadinović rekao je da opozicija sa svog položaja ne može da kaže da ne želi izbore, ali da pričom o parlamentarnim izborima vlast "preti" i pokušava da odgovornost za eventualno održavanje tih izbora prebaci na opoziciju.

On je kazao da su vladajuće stranke slabije u Beogradu, nego na nivou Srbije, ali i da bi im parlamentarni izbori pomogli da sa "dnevnog reda skinu neke vruće krompire koje moraju da rešavaju", poput pitanja Kosova.

Foto: Marko Todorović

Vukadinović je kazao da bi kao opozicioni poslanik voleo da kaže da je opozicija spremna za izbore, ali da kao analitičar može da kaže da opozicija "ne puca od kondicije".

Upitan o ujedinjavanju opozicije, Vukadinović je rekao da bi, ako bi se išlo na istovremeno na beogradske i parlamentarne izbore, to nateralo opoziciju da se ujedinjeuje, "iako mnogi od njih tome nisu skloni".

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže da nema informaciju o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali ističe da bi njihovo održavanje bilo dobro za one koji smatraju da su relevantni, a nisu učestvovail na izborima, jer "ne bi morali da potkupljuju poslanike i na silu formiraju poslaničke klubove".

- Ako me pitate za neki termin vanrednih parlamentarnih izbora, tu informaciju nemam, ali mislim da nije bez osnova razmišljati u smeru vanrednih parlamentarnih izbora, s obzirom na sve što se dešava - rekao je Orlić novinarima u skupštini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao, ako je to način da oni, koji nemaju nikakvu podršku u narodu ili se kreću na nivou nevažećih listića na izborima, ne opterećuju skupštinu negativnim porivima, onda to za Srbiju i nije loše.

Orlić kaže i da bi izbori bili prilika za one koji misle da su relevatni, a nisu učestvovail na izborima, da provere da li su važni kao što misle da jesu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    26. oktobar 2017 | 08:59

    Normalno je da svako ko se makar i sunja oko politike zeli u skupstinu, zato se stranke sa jednim ili dva procenta udruze i etoga, ali koji je moj motiv sa pravom glasa da zaokruzim tu koaliciju kada znam da oni postoje samo da bi njima bilo dobro. Cim se izbori zavrse oni se, koalicije ? razilaze i svako svojim putem ide dalje.

  • DARKO 100%

    25. oktobar 2017 | 17:05

    To je izgleda najbitnije ko ce skim,a sta mogu prugiti narodu to nikoga nije bitno,tranacki botovi ce za svoje a ovi drugi svoje a narod u sredini ,tako ako nedobije od ovih sprefa dobice od ovih nazad,to je ziva istina zivota samo ko hoce da bude neutralan i da prizna!!!!

  • The Spatula

    25. oktobar 2017 | 16:56

    Kako oni trose i peru parice preko nase grbace!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA