Počeo prvi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu: Razgovori o Kosovu i Metohiji u Palati Srbija trajaće nekoliko meseci

Dijalog počinje razgovorom sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i verskim zajednicama

  • 1

Član Radne grupe za pružanje podrške unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji Veljko Odalović kaže da će taj dijalog, koji počinje danas, trajati nekoliko narednih meseci i naglašava da ovo nije prvi dijalog koji se vodi o KiM, ali da je prvi transparentan u koji je uključena šira javnost.

POTVRĐENO TELEGRAFU: Danas prvi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga (FOTO)

Cilj je, pojašnjava, da se vidi kako koji segmenti društva gledaju na rešenje problema južne srpske pokrajine.

Danas dijalog otvara okruglim stolom na kome će učestvovati 40 profesora pravnih fakulteta, a odalović dodaje da je neophodno da se čuje mišljenje SANU, verskih zajednica - ne samo Srpske pravoslavne crkve, već i drugih, instituta...

On je podsetio da je poslednjih sedamdesetak godina bilo više dijaloga o KiM, ali da su vođeni u okviru političkih struktura i da nije bilo uključivanja šire javnosti.

- Jedan od prvih dijaloga je bio 1945. godina kada je formirna Autonomna oblast Kosovo i Metohija, zatim 1963. godine postojao određeni dijalog kada smo imali ustavne promene pa smo došli do Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Imali smo 1974. godine još jedna dijalog koji nas je skupo koštao kada smo dobili Autonomna pokrajina Kosovo, kada je Metohija izbrisana", podsetio je Odalović.

Foto: Medija centar Beograd

On je ukazao na još jedan dijalog koji je vođen 1990. godine kada je država pokušala da vrati sve te okvire, ali da nigde nije bilo uključivanja šire javnosti.

Upitan da li će političke stranke biti pozvane i uključene u dijalog on je rekao "da bi bilo mudro da sve političke stranke organizuju okrugle stolove same".

- Ajde da vidimo prvo njih neka oni sami dobro procene. Mislim da ne može da se gradi nikakva politika na negiranju, na negaciji. Imamo političke stranke koje jednostavno vode unutrašnji dijalog godinama na negiranju onoga što se radi - rekao je on.

Još naglašava da je odgovoran pristup ukoliko imate svoj stav, koji može da bude suprotan onome za šta se zalaže druga politička opcija.

Pojedinim opozicionim strankama, poput Dveri i DSS-a, koje kažu da je dijalog farsa i da u nnjjemu neće učestvavati odgovara da je to neodgovoran pristup.

- Nije odgovorno zbog trenutka, zbog Srbije, zbog budućnosti. Ako smo prisutni na javnoj sceni imamo i odgovornost. Nemamo pravo da nešto kritikujemo i ne nudimo rešenja - zaključio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    31. oktobar 2017 | 18:30

    Jadna je ova nasa elita kad mora da donosi kosenzuse oko necega sto treba da je reseno oduvek u nasim glavama jadnici oni koji ga otimaju i oni koji s njima razgovaraju.Nada nema pravo ni u koga nego u sebe i u svoje ruke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA