≫ 

Palma: Ne sedimo na evropskoj, a ni na ruskoj stolici, već na - SRPSKOJ (FOTO)

Dragan Marković Palma je svom domaćinu poklonio značku sa srpskom i austrijskom zastavom

  • 3

Predsednik Slobodarske partije Austrije, Hans Kristijan Strahe i predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Poslaničke grupe srpsko austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma, održali u Beču zajedničku konferenciju za novinare.

Palma i Gudenus protiv dvostrukih aršina EU (FOTO)

- Rezulat koji je Slobodarska partija Srbije ostvarila na nedavnim izborima nije samo dobar za Austriju već i za Srbiju imajući u vidu politički program i stavove koje smo čuli poslednjih godina a koje sprovodi ta stranka - rekao je Marković čestitajući Straheu na odličnom izbornom rezultatu.

- Rekao sam mu da Srbija ima problema kad je u pitanju SAD i međunarodna zajednica i zamolio sam Strahea da nam pomogne - rekao je Marković i naglasio da neke američke diplomate i diplomate iz nekih evropskih zemalja hoće da vode domaću i spoljnu politiku Srbije.

- Očito da neznaju Ustav Srbije, da politiku Srbije vodi vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a i mi ne sedimo na dve stolice, ni na evropskoj ni na ruskoj, mi sedimo na svojoj srpskoj stolici. Hoćemo u Evropu. Mi smo pokazali da želimo da sarađujemo sa Evropom, ali i sa Rusijom takođe - rekao je Marković.

- Traže od Srbije da Rusiji uvede sankcije. Država Srbija i Jugoslavija su imale neopravedne sankcije i mi vrlo vrlo dobro znamo šta znače ekonomske sankcije. Mi želimo da sarađujemo sa celim svetom, ali Srbija donosi sama odluke onakao kako naš Ustav predviđa, a ne da nam neki govore šta treba da radimo - rekao je on.

- Pošto će Austrija biti zemlja predsedavajuća Evropskom unijom u drugoj polovini 2018. godine, tražim da pomogne Srbiji i ne samo tada, veći da reaguje na izjavu američkog diplomate, što sam siguran da nijedna država ne bi tako nešto i dozvolila - rekao je Marković.

On je dodao da je Strahe veliki prijatelj Srbije i da će pomoći da se Srbija izbori za pravdu, da uđe u Evropsku uniju i da se poveća ekonomska saradnja sa Austrijom.

Foto: Promo

STRAHE: PRIJATELJSKI ODNOS PREMA SRBIJI NEĆEMO MENJATI

Predsednik Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Strahe, izjavio je da se posle parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, prijateljska politika Austrije neće menjati prema Srbiji, i ocenio da su sankcije Evrope prema Rusiji besmislene.

- Naravno da su nam dragi izborni rezulatati, danas je bio treći dan naših koalicionih pregovora i oni teku u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi i nadam se da ćemo tako da nastavimo i ubuduće - rekao je Strahe na konferenciji za medije Draganom Markovićem - Palmom.

- Da li sutra kao vladajuća ili opoziciona stranka, mi svoj prijateljski odnos prema Srbiji nećem sigurno menjati. Srbija je veoma bitan faktor u Evropi, a posebno je to važno za stabilnost i budućnost u Evropi i u regionu. Mi ćemo kao stranka podržavati put Srbiji ka Evropskoj uniju - dodao je on.

Foto: Promo

- Što se tiče naše stranke mi čvrsto stojimo na strani neutralnosti Austrije, a i Srbija neguje vojnu neutralnost što je nama drago i naš zadatak je da negujemu tu tradiciju, a ne da nam neki drugi naređuju šta treba da radimo. Radićemo na tome da budemo medijatori tog koncepta a ne da primamo naređenja - rekao je predsednik Slobodarke partije Austrije.

- Mi smo protiv besmislenih sankcija koje su uvedene Rusiji i dalje ćemo tražiti partnere na evropskom nivou da što pre dođe kraj tim sankcijama. Moram da naglasim da je Rusija ne samo geografski, istorijski, verski i politički deo Evrope, već i da je Rusija uvek bila dobra prema Evropi i zato Rusija treba da bude bliža Evropi a ne suprotno. Evropa mora naći rešenja za mir i stabilnost u Ukrajini na drugi način - istakao je Strahe.

Dragan Marković Palma je svom domaćinu poklonio značku sa srpskom i austrijskom zastavom rekavši da Strahe zaslužuje da nosi srpsku zastavu. Konferencija za medije je održana u prostorijama Slobodarske partije Austrije u centru Beča, a Marković se u austrijskoj prestonici nalazi na čelu delegacije od 550 studenata, 50 zdravstvenih radnika, privrednika, političara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    1. novembar 2017 | 11:51

    Kako je ovaj Palma mudar čovek...

  • Milka R.

    1. novembar 2017 | 13:46

    Bravo Palma i cestitke za dobru diplomatiju u Austriji!!

  • Dejan

    1. novembar 2017 | 20:45

    Okreni se da ti lupe jos koji samar.Rusija je ovde jedina koja shvata Srbiju samo sto kod nas neki i dalje veruju da je Tito ziv i Amerika nas podrzava kao nekad dok je se znao red.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA