Srbija je puna tajnih agenata na specijalnim zadacima: Imaju jednu posebnu misiju, ali tu se njihov posao ne završava

Politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio čvrstu podlogu i na obaveštajnom terenu, saznaju Novosti

  • 37

Obaveštajne službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko makedonskih i hrvatskih agenata, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović, pišu "Novosti".

Tramp se plaši Putina, izigrao ga je: Bivši američki obaveštajci u strahu od sledećeg poteza američkog predsednika

Amerikancima smeta bliskost Beograda i Pekinga: Alarm zbog posete ŠEFA KINESKIH OBAVEŠTAJACA

Ovaj list od svojih dobro obaveštenih izvora saznaje da je politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio čvrstu podlogu i na obaveštajnom terenu.

- Tako je zabeleženo delovanje stranog faktora usmereno prema relevantnim društvenim strukturama - SANU i SPC koje za cilj ima nejedinstvo o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog - navodi list.

SAD navodno očekuju da Beograd "primiri ambicije" Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske, te da njihovi obaveštajci rade u cilju podrivanja odnosa Srbije i RS.

Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev, mod.gov.rs

Veliko interesovanje agenata izazvala je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbednosnoj oblasti, a pažnja hrvatskih obavestajaca bila je usmerena na isporuku šest "migova 29" iz Moskve.

- U poslednjih nekoliko meseci primetni su i pokušaji da se razgradi saradnja Srbije i Kine kada je reč o ekonomskim i infrastrukturnim projektima. Upravo o tome se u Beogradu raspitivao i prvi obavestajac Kine Meng Đijandžu prilikom svoje nedavne posete nasoj zemlji - navodi sagovornik lista.

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obaveštajci pokusavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbednosnom sektoru.

- Aktivno delujemo u suzbijanju tih subverzivnih delatnosti koje su osim u Beogradu zabeležene i na jugu centralne Srbije i u Raško-polimskoj dolini - tvrdi sagovornik.

Foto: Tanjug/ Boki, Marko Jovanovic

U žiži njihovih interesovanja je i moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemlja. Sa njima naše agencije sarađuju, ali ima i agenata koji rade mimo toga i koje nase službe otkrivaju i prate, navodi list.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. novembar 2017 | 09:25

    Americi smeta prijateljski odnosi Srbije sa Kinom i Rusijom, ekonomsko jacanje nase zemlje i to sto je Srbija svojim stavovima i zalaganjima nametnula se kao lider regiona.

  • Mateja

    16. novembar 2017 | 09:31

    Naše službe dobro rade posao, ne treba da brinemo.

  • Jovan

    16. novembar 2017 | 09:32

    Verujem da su i naši specijalci na visini zadatka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA