≫ 

Još jedna zemlja povukla odluku o priznanju Kosova

Premijer te zemlje boravio je u poseti Srbiji i razgovarao sa najvišim srpskim zvaničnicima

  • 80

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova.

EKSKLUZIVNO! Bedžet Pacoli u 60 minuta za Telegraf o Haradinaju, lobiranju, priznanjima, razgovoru s Vučićem i Dačićem (VIDEO) (FOTO)

Prethodno, premijer te zemlje Umaro Sisoko Embalo boravio je u poseti Srbiji i razgovarao sa najvišim srpskim zvaničnicima.

- Premijer Gvineje Bisao obavestio me da je ta zemlja danas povukla odluku o priznanju Kosova - kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

On je dodao da je ta zemlja o današnjem povlačenju priznanja poslala notu Prištini. Gvineja Bisao je danas, kako je objasnio Dačić, i zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština. Premijer Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, je rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova".

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Prištinski mediji su, istovremeno, objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

SURINAM PRVI POVUKAO PRIZNANJE

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda "čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila".

POSLE PAŽLJIVOG RAZMATRANJA

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvineje uputilo je danas Ministarstvu spoljnih poslova Srbije notu, koju je uputila i PriŠtini, a u kojoj navodi da je vlada te zemlje odlučila da povuče priznanje Kosova.

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvineje Bisao zahvaljuje se Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i, u vezi sa svojim pismom datiranom od 10. januara 2011. godine, želi da obavesti da je Vlada Republike Gvineje Bisao, posle pažljivog razmatranja, odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države - navodi se u pismu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    21. novembar 2017 | 17:31

    Boze blagoslovi svakog dobronamernog coveka na svetu. Pravda je uvek ostra kao zilet.

  • Dekika

    21. novembar 2017 | 17:29

    Opa bato...

  • orao

    21. novembar 2017 | 22:20

    Ma samo dslje tako. Bravo Dačiću. Jedna po jedna. To će da se nakupi. Idemo dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA