Brnabić sa šeficom norveške diplomatije razgovarala o KLJUČNOM cilju Srbije (FOTO)

Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri - rekla je Brnabić

  • 3

Na početku drugog dana zvanične posete Kraljevini Norveškoj, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide. Srbija izuzetno cenu pomoć i podršku koju Norveška pruža u sprovođenju reformi u Srbiji, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života svih građanki i građana i ubrzanje procesa evropskih integracija, naglasila je Brnabić u razgovoru.

Brnabić u Oslu: Cilj nam je da dovedemo još norveških investitora u Srbiju (FOTO)

Predsednica Vlade istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije.

- Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri - rekla je Brnabić i dodala da je o tome bilo reči tokom prošlonedeljne posete Briselu i susreta sa najvišim zvaničnicima EU.

Predsednica Vlade iskoristila je priliku da se u ime Vlade zahvali na podršci koju Kraljevina Norveška pruža evropskim integracijama Srbije i odličnoj bilateralnoj saradnji.

U razgovoru sa norveškom ministarkom spoljnih poslova, predsednica Vlade Srbije naglasila je značaj unapređenja regionalne saradnje u svim 0blastima, čemu je Srbija posvećena.

Foto: Tanjug/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

- Regionalna saradnja, pre svega u oblasti ekonomije i privrede, doprinosi boljem životu svih građana Zapadnog Balkana - istakla je Brnabić.

Bilateralni odnosi Srbije i Norveške, a posebno politički, su na visokom nivou. Kraljevina Norveške je u periodu od 2000. godine do danas, podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i jedan je od najvećih donatora. Dosadašnja pomoć bila je fokusirana na oblasti vladavine prava, jačanje konkurentnosti, reformu javne uprave i energetsku efikasnost.

- Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju, a naročito u oblastima koji su prioriteti u radu Vlade: obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije - naglasila je Brnabić na sastanku.

Foto: Tanjug/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Norveška iskustva u oblasti e-obrazovanja i neformalnih edukativnih programa, kao i podrška unapređenju e-uprave, značajno će doprineti nastavku reformi i modernizaciji društva, rekla je predsednica Vlade.

Pored toga, Brnabić je kao posebno važnu izdvojila pomoć u oblasti inovacija i preduzetništva, obzirom na to da je digitalna ekonomija i ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama ono čemu Srbija teži u promenjenim tržišnim uslovima u 21. veku.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka spoljnih poslova Norveške Ine, Eriksen Soreide razgovarale su i o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    23. novembar 2017 | 11:00

    Doktorka će biti ljubomorna .

  • Šime

    23. novembar 2017 | 10:51

    Svaka ptica svome jatu leti.

  • čarls bronson

    24. novembar 2017 | 01:39

    Šestdesetih godina SFRJ je Norveškoj slala donacije , a pedeset godina kasnije , desetih , Norveška pomaže Srbiji . U kakav smo bunar upali za samo pola veka u odnosu na druge . Ja sam , a ima mnogih kao ja , živeo u četiri države a nisam promenio ni stan .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA