≫ 

DAN ZA AMBASADORE: Vučić primio akreditive predstavnika Tunisa, Japana, Kanade, Kube i Francuske (FOTO)

Akreditive predsedniku Srbije u Palati Srbija predali su novi ambasadori Tunisa, Japana, Kanade, Kube i Francuske

  • 38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma petoro novoimenovanih ambasadora. U Palati Srbija predsednik je najpre primio novoimenovanog ambasadora Tunisa Seifa Ala Režeba, a zatim ambasadora Japana Juničija Marujamu, ambasadora Kanade Ketlin Čabu, ambasadora Kube Gustava Trista del Toda i ambasadora Francuske Frederika Mondolonija.

VUČIĆ OŠTRO O ĐILASU I ŠAPIĆU: Jednom su već urušavali grad

STAV TUNISA U VEZI KOSOVA NEPROMENJEN, ŠEF DIPLOMATIJE SLEDEĆE NEDELJE U BEOGRADU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Republike Tunis Seifa Alaha Režeba, kome je preneo zahvalnost za dosledan stav te zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Poželevši dobrodošlicu ambasadoru Režebu, predsednik Vučić je istakao da su diplomatski odnosi dveju zemalja uspostavljeni pre 60 godina i da su Srbija i Tunis tokom godina izgradili čvrsto prijateljstvo, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

On je izrazio zahvalnost tuniškim vlastima za dosledan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i posebno, s tim u vezi, naglasio značaj podrške u međunarodnim organizacijama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije je u isto vreme izrazio nadu da će se Tunis uspešno izboriti sa bezbednosnim izazovima i nastaviti putem razvoja.

Ambasador Režeb je naglasio da je stav Tunisa o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nepromenjiv.

On je rekao da mu je velika čast da predstavlja svoju zemlju u Srbiji, podsetivši na veze koje postoje još iz Prvog svetskog rata, kada su se ranjeni srpski vojnici lečili u Tunisu.

Ekonomski odnosi su ustanovljeni još 1930-ih godina, kada je potpisan prvi trgovinski ugovor, te je ambasador kao jedan od svojih prioriteta izdvojio podsticanje ekonomske saradnje i razmene.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja Srbije i Tunisa dostići nekadašnji nivo i doprineti obostranom napretku.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić i ambasador Režeb su u razgovoru izdvojili nekoliko oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput farmaceutske industrije i poljoprivrede, kao i plasmana poljoprivredne opreme.

Dvojica sagovornika su izrazili interes da Srbija i Tunis imaju više uspešnih primera saradnje kakav je investicija kompanije Kofikeb, koja u Pećincima namerava da otvori pogon za proizvodnju automobilskih kablova sa više od stotinu radnih mesta.

Predsednik Vučić i ambasador Režeb su sa zadovoljstvom konstatovali da već sledeće sedmice u posetu Srbiji dolazi šef tuniške diplomatije, sa nadom da će razmena poseta na visokom nivou biti učestalija.

CAR AKIHITO POSLAO VUČUĆU PODRŠKU

Ambasador Japana Ðunići Marujama predao je danas akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i preneo mu poruku cara Akihita sa željom da se prijateljski i srdačni odnosi Srbije i Japana prodube i unaprede.

Poželevši ambasadoru Marujami uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je i u političkom dijalogu i u ekonomskoj saradnji Srbije i Japana u ovoj godini ostvaren napredak.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U isto vreme je izrazio nadu da će u narednom periodu doći do razmene poseta na najvišem nivou, jer bi time bio dat i podsticaj saradnji u svim oblastima, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić je iskazao veliku zahvalnost Vladi Japana na kontinuiranoj solidarnosti i značajnoj finansijskoj, materijalnoj i tehničkoj pomoći, koja je za nepunih 20 godina premašila 500 miliona dolara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Japanska solidarnost je posebno došla do izražaja tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, podsetio je srpski predsednik.

On je izrazio nadu da će se nastaviti interes japanskih kompanija za ulaganja u srpsku privredu, s obzirom na dosadašnje uspešne primere, poput Jazakija u Šapcu, koji je, sa uloženih 25 miliona evra, jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, rekao da dobrobit japanskih investicija nisu samo nova radna mesta, nego i to što se naši radnici uče japanskoj radnoj etici, koja je osnov ekonomskog uspeha Japana.

SRPSKA ZAJEDNICA U KANADI VAŽAN MOST SARADNJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas, prilikom današnje ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, ambasadorki Kanade Ketlin Čaba poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u našoj zemlji.

Predsednik Vučić izrazio je zahvalnost na podršci koju Kanada pruža evropskom putu Srbije, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasadorka Čaba je istakla da su reforme koje Srbija preduzima s ciljem pridruživanja EU, važne i za poboljšanje uslova za investiranje i poslovanje.

Ona je naglasila i da Kanada veoma ceni ulogu koju Srbija ima u postizanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čaba su ocenili da je za unapređenje odnosa dveju zemalja značajno uspostaviti redovan politički dijalog.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da je u toku njegovo oživljavanje, svedoči i prisustvo specijalnog izaslanika guvernera i premijera Kanade na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije, kada su razmatrani i mogući budući bilateralni susreti na visokom nivo, rečeno je u razgovoru srpskog predsednika i kanadske ambasadorke.

Dvoje sagovornika su konstatovali da se povećava priliv kanadskih investicija u Srbiji, gde trenutno posluje više od 50 kanadskih kompanija.

Ambasadorka Čaba je istakla da će joj jedan od prioriteta u diplomatskom mandatu biti da kanadskim privrednicima pruži više informacija o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kao i o mogućnostima za ulaganje, s obzirom na ostvarene dobre ekonomske rezultate.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će doći do povećanja ekonomske saradnje, posebno u oblasti rudarstva i energetike, kao i turizma, čemu bi trebalo da doprinese i potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju i otvaranje direktne vazdušne linije između dveju zemalja.

Ambasadorka Čaba je istakla da je i srpska zajednica koja živi u Kanadi važan most između Srbije i Kanade.

VUČIĆ OVE NEDELJE PUTUJU NA KUBU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, primajući akreditivna pisma ambasadora Kube Gustava Triste del Toda, izrazio zadovoljstvo što već ove sedmice, na poziv predsednika Raula Kastra, putuje u zvaničnu posetu toj zemlji.

Predsednik Vučić je u razgovoru istakao da Srbija, kao zemlja koja štiti svoju nezavisnost, oseća veliko prijateljstvo i poštovanje prema Kubi i divi se slobodarskim stavovima kubanskog naroda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poželevši ambasadoru Del Todu uspeh u diplomatskom radu u Srbiji, predsednik Vučić je zahvalio Kubi na principijelnom stavu da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci u međunarodnim organizacijama, protiveći se članstvu tzv. Kosova.

Predsednik Vučić je rekao da dobri politički odnosi dveju zemalja treba da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje, izdvojivši velike mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i u oblasti medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Raduje me što će tokom moje posete Kubi biti potpisan Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava - rekao je predsednik Vučić, podsetivši na primere uspešne primene iskustava kubanske medicine i farmaceutske industrije u Srbiji.

On je istakao zadovoljstvo što program posete predviđa i obilazak razvojne zone luke Marijel, jednog od najvećih ekonomskih projekata u kubanskoj istoriji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Del Todo, koji odlično govori srpski jezik, istakao je da će poseta predsednika Vučića dati značajan podstrek srpsko-kubanskim odnosima, kako političkom dijalogu, tako i širenju ekonomske saradnje.

PRE PUTA U PARIZ, VUČIĆ SA NOVIM FRANCUSKIM AMBASADOROM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Republike Francuske Frederika Mondolonija.

Ambasador Mondoloni je predsedniku Vučiću preneo poruku predsednika Francuske, u kojoj se ističe da cene politiku mira i stabilnosti koju Srbija vodi u regionu, inicijativu za vođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i hrabrost za sprovođenje ekonomskih i drugih reformi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpski predsednik je rekao da mu je zadovoljstvo što novog francuskog ambasadora upoznaje u danu kada putuje u Pariz, gde, na poziv predsednika Emanuela Makrona, kao predstavnik sa Zapadnog Balkana, učestvuje na Samitu „Jedna planeta“, posvećenom dvogodišnjici potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi.

On je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da ponovo sretne francuskog predsednika i razmeni mišljenja o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu i šire.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će sledeće godine doći do realizacije zvanične posete predsednika Makrona Srbiji, što bi bilo od najvećeg značaja za kontinuitet dobrih odnosa i unapređenje saradnje dveju zemalja.

Dvojica sagovornika su konstatovali da je sledeća godina, kada se obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, prilika ne samo da se podseti na istorijsko savezništvo dveju zemalja, već i da se da podsticaj jačanju veza u svim oblastima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić i ambasador Mondoloni su istakli da je zajednički interes da tradicionalno dobre odnose prate redovan politički dijalog i više zajedničkih ekonomskih projekata, s obzirom na to da postoji Sporazum o strateškom partnerstvu kao odlična osnova.

Oni su naglasili i postojeću dobru saradnju dveju zemalja u oblasti bezbednosti.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Francuskoj na podršci u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i na pomoći u stvaranju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je prioritet Srbije i uslov napretka celog regiona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hana

    11. decembar 2017 | 13:43

    Srbiju postuju sa svih strana, sto je i potpuno zasluzeno zahvaljujuci vrednom radu Vucica.

  • Маја

    11. decembar 2017 | 14:15

    Добра сарадња Србије са другим државама, узајамно поштовање је кључ за мир, стабилност и економски напредак Србије.

  • Sasa

    11. decembar 2017 | 13:30

    Pokazati paznju prema svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA