KOSOVO JE NAŠ JERUSALIM: Srbija ceni stav Izraela (FOTO)

Dačić je naveo da je bogata tradicija srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala, te da smo usmereni ka daljem jačanju odnosa i saradnje

  • 6

Odnosi Srbije i Izraela danas su na dobrom koloseku, uz sve veću ekonomsku razmenu i sve više izraelskih investicija u Srbiji, poručeno je danas sa obeležavanja 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako je dodao, pozitivno reflektuje na naše odnose.

DAČIĆ ZA VANREDNE PARLAMENTARNE IZBORE: Ovo nije borba za Beograd, ovo je borba za vlast u Srbiji

- Kosovo je naš Jerusalim - rekao je Dačić na konferenciji kojom se obeležava jubilej.

On je naveo da je bogata tradicija srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala, te da smo usmereni ka daljem jačanju odnosa i saradnje.

Dačić je poručio da o dobrim odnosima svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji, kao i sve raznovrsnija saradnja u kulturno-prosvetnoj, naučno-tehnološkoj, turističkoj i drugim oblastima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetio je da je krajem 2014. godine realizovana prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dve države kada je aktuelni predsednik, tada premijer, Aleksandar Vučić posetio Izrael.

- Za naše bilateralne odnose se može reći da su na dobrom koloseku sa perspektivom da budu još kvalitetniji i sadržajniji - podvukao je Dačić i dodao da dva ministarstva već godinama dobro sarađuju i održavaju redovan dijalog.

U lično ime, Dačić je dodao da je bila greška što su diplomatski odnosi sa Izraelom bili prekinuti u vreme bivše Jugoslavije.

- Nažalost, trebalo je da Jugoslavija propadne, da mi obnovimo diplomatske odnose. Ali to možda i najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru biše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu - rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Domaćin skupa, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da danas Srbija i Izrael imaju otvorene kanale i veoma bogat politički dijalog i pokušavaju da podignu političku agendu na najviši nivo za dobrobit obe zemlje.

Ona je ukazala da ekonomska razmena dve zemlje raste, uz sve veći broj izraelskih investitora u Srbiji, veći broj turista i kulturnu razmenu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istakla je da su odnosi Srbije i Izraela prošli kroz svetle i tamne periode sa trenucima solidarnosti, nerazumevanja i političkih razlika.

- Bio je tu i dug period prekida u diplomatskim odnosima, ali topla osećanja koja dva naroda dele su se održala i danas slavimo 25 god diplomatskih odnosa - podvukla je ona.

Ambasadorka je zahvalila svima u Srbiji koji, kako je rekla, podržavaju Izrael i jevrejski narod.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milokliz

    14. decembar 2017 | 16:12

    Ti si Dacicu malo pobrlja stvari. Nikako , ali bas nikako ne mozes porediti jevreje i Srbe. Pa oni su oteli zemlju Palestincima a ne Palestici njima. Totalno razocaravajuca konstatacija jednog tako obrazovanog coveka!

  • Senad Lukavac Bojic

    15. decembar 2017 | 08:44

    Bravo brate Srbine, tako je cuvamo nase, Od Srbije do Srpske zemlje !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA