43 poslanika kosovske skupštine traži reviziju zakona o Specijalnom sudu

Prištinski mediji su javili da će se na sednici vlade razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda

  • 5

Povodom zahteva 43 poslanika kosovske skupštine za revidiranje zakona o Specijalnom sudu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ističe da vlada na čijem je čelu mora poštovati zahteve i odluke skupštine.

Haradinaj ne odustaje: Ide u Brisel da postavi "nove zahteve" Evropskoj uniji

Ramuš Haradinaj je u intervjuu za RTK2 rekao da poslanike skupštine Ustav obavezuje da rade u interesu građana - u ovom slučaju, kako kaže, potpisnika peticije.

- Mi kao vlada smo uz skupštinu. Poslanici kao izabrani ljudi moraju odgovoriti na zahteve jer ih obavezuje Ustav i mi to poštujemo. Taj sud je neobičan. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu s obzirom na to da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova. U principu, ako ima bilo kakvog predloga u skupštini mi to kao vlada poštujemo jer su naši odnosi takvi - rekao je Haradinaj.

Foto: Tanjug/AP

Iako vanredna sednica kosovske skupštine još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu. Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, ali zvanične najave za to nema. Prištinski mediji su javili da će se na sednici vlade razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Greg Delavi i Ruairi O'Konel sinoć su se snažno usprotivili inicijativi i upozorili da bi to dovelo do izolacije Kosova, a prištinski mediji ukazuju da su ambasadori odigrali veliku ulogu u neuspehu da se obezbedi kvorum.

I nemački ambasador Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupštine odluče da ukinu Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Prištine i prijatelja u inostranstvu.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Kvorum nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ni srpski poslanici. Poslanici su pokrenuli inicijativu nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    23. decembar 2017 | 15:13

    Pa sta je tu cudno. Posle osnivanja suda ostali bi bez poslanika, a zastvori bi im bili tesni.

  • momci

    23. decembar 2017 | 17:53

    Znaci svi su ucesvavali u zlocinima??!!

  • Nataša

    23. decembar 2017 | 17:39

    Srpski poslanici nisu dali kvorum?U kom smislu?Da li da radi Specijalni sud ili da ne radi?Pokušavam da shvatim rad Srpske liste ali iskreno, ne uspeva mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA