≫ 

Siniša Mali otvoreno za Telegraf o izborima u Beogradu, kandidaturi za gradonačelnika, Đilasu i novogodišnjoj jelki (VIDEO) (FOTO)

Pred građane Beograda izlazimo sa ostvarenim rezultatima - kaže u intervjuu za Telegraf.rs Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

  • 81

Godina je na samom izmaku, tako da je dobar trenutak za sumiranje rezultata u 2017, ali i u protekle četiri godine. Šta smatra svojim najvećim uspehom, a šta svojim najvećim neuspehom? Da li će ponovo biti kandidat za gradonačelnika ili je završio svoju misiju u politici? Kakva je njegova vizija Beograda, ali i kako odgovara na kritike opozicije, samo su neka od pitanja koja smo postavili Siniši Malom, gradonačelniku Beograda.

Mali: Prošlogodišnja jelka bila skuplja, normalno da želimo još višu i lepšu

  • Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić najavio da će se kampanja naprednjaka zasnivati ostvarenim rezulatatima. Šta smatrate Vašim najvećim uspehom u poslu obavljanja funkcije gradonačelnika Beograda?
  •  

 

- Mislim da smo u prethodne tri i po godine pokazali kako odgovorno i posvećeno neko može da vodi Grad Beograd. Da brinete o svakom dinaru, da ne ostavljate dugove kao što je prethodna gradska vlast uradila, ali i da sa druge strane, ostvarujete neke snove koje građani Beograda sanjaju decenijama unazad.

Beograd na vodi je jedan san, o kojem građani Beograđani sanjaju već decenijama unazad. Mi smo taj san ostvarili. Umesto onog dela dela Beograda sa barakama, udžericama, pacovima i zmijama, imate najveće gradilište u ovom delu Evrope i imate najlepšu promenadu u ovom delu Evrope, koju Beograđani već koriste.

Sa te strane polako već ostvarujemo onu veliku, jaku viziju Beograda, da se grad konačno spusti na reke. Naše najveće bogatstvo su Dunav i Sava. Nemate priliku toliko da imate tih promenada, mesta gde možete da provedete vreme pored reka. Upravo je Beograd na vodi prvi korak, ukljanjanje pruge od Pančevačkog mosta pa sve do Beograda na vodi kao drugi korak tokom 2018/2019. godine i drugi veliki projekti koji omogućavaju Beograđanim da dođu na obale dve reke i uživaju u pogledu i u svom gradu.

To je vizija i taj san koji se polako ostvaraje. Na to sam posebno ponosan.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Da li mislite da će to biti dovoljno za pobedu, odnosno da će Beograđani podržati vaš rad?
  •  

 

- Mislim da Beograđani cene rezultat. Cene napor, cene posvećenost. Tri i po godine svaki dan ustajemo i ležemo, razmišljajući kako da Beograđanima i Beogradu bude bolje. Mi nismo ti koji smo ostavili velike dugove, mi smo ti koji smo vratili velike dugove, koje je ostavila prethodna gradska vlast.

Podsećam, od milijardu i 118 miliona evra, mi smo skoro prepolovili taj dug. Od deficita od preko 20 odsto, sada je deficit Grada Beograda tri puta manji. Mi na računu trenutno imamo oko 14 milijardi dinara. To je za građane Beograda velika vest.

Više nije pitanje, da li smo u stečaju, bankrotu, da li nemamo para za trudnice i porodilje - sve ono što se dešavalo za vreme vlasti gospodina Đilasa i gospodina Šapića, nego imate priliku da kada imate novac, kada ste uštedeli, niste uzimali skupe kredite - kako da ga vratite Beograđanima i na koji način i gde da ga investirate.

Za to se borimo. Za svaki novi metar kanalizacije, vodovoda, asfalta, nove vrtiće, nove domove zdravlja i ulepšane delove grada poput Parka Ušće, Pionirskog parka, i neke delove grada koji su bili potpuno zapušteni.

Foto: Vladimir Milovanović

Na to sam posebno ponosan. Razmišljali smo o svakoj pojedinosti, o svakom građaninu, ne samo da li živi na Terazijama, nego i Grockoj, Surčinu, Lazarevcu i Obrenovcu. U svim delovima grada. Kvalitet života u našem gradu raste.

Kada pogledate, osim onoga što se odnosi na konsolidaciju javnih finansija, mi u ovom trenutku u Beogradu imamo najmanju nezaposlenost u istoriji. Dakle, 88.120 ljudi je bilo u evidenciji NSZ u novembru ove godine. Pre tri i po godine je bilo 109-110 hiljada. Taj trend opada i to pokazuje koliko smo na pravi način pristupili tome da privlačimo investitore, da izdajemo građevinske dozvole nikada brže, u proseku za 12 dana. Za vreme Đilasa i njegove vlasti je to bilo godinu, godinu i po dana.

Mi ćemo ove godine izdati građevinskih dozvola za preko milion kvadrata, to se skoro nije desilo u istoriji Grada Beograda. Mi smo za vreme našeg mandata od tri i po godine, izdali građevisnkih dozvola za izgradnju preko dva miliona kvadrata prostora u Beogradu. Dragan Đilas je za vreme svog mandata, koji je bio duplo duži, izdao građevinskih dozvola za duplo manje kvadrata nego mi.

To su rezultati. Zato kažem, pred građane Beograda izlazimo sa ostvarenim rezultatima. I u po pitanju konsolidacije javnih finansija i po pitanju nezaposlenosti i po pitanju izdavanja građevinskih dozvola i po pitanju socijalne politike i po pitanju mesta koje smo otvorili u vrtićima.

Foto: Vladimir Milovanović

Podsećam, mi smo u protekle tri i po godine otvorili novih skoro 13.000 mesta u vrtićima za mališane Grada Beograda. Za vreme Dragan Đilasa imali ste 11.000 mališana koji su se prijavljivali da krenu u vrtiće. U protekle dve godine, mi imamo prijavljenih preko 20.000. I pored toga nismo uzimali skupe kredite i otvarali i gradili naše vrtiće koji koštaju 2-3 miliona evra u proseku, kao što je radio Đilas, već smo pozvali privatne vlasnike vrtića i rekli "ljudi, pokrenite tu inicijativu, a mi nećemo praviti diskriminaciju kao prethodnici, nego ćemo refundirati roditeljima bez obzira da li deca idu i privatne ili državne vrtiće".

Mi smo otvorili 13 hiljada mesta u protekle tri i po godine. Da smo gradili vrtiće, u proseku svaki vrtić ima 250-300 mesta, nama bi trebala decenija i desetine miliona evra kao što je to radio Đilas, a opet bi imali listu čekanja. Sada je na listi čekanja 3, 3 i po hiljade mališana, i takođe je velika, ali nikada više dece nije išlo u vrtiće, nikada veći obuhvat dece nije bio u vrtićima, na to sam posebno ponosan.

Takođe, sprovodimo i socijalnu politiku. Imate situaciju da u ovom trenutku u budžetu imate novca i razmišljate na koji načun i kome taj novac date, a da date onima kojima je vaša pomoć najpotrebnija. Na to sam posebno ponosan, što smo mi ove godine krenuli da dajemo 10 hiljada dinara za svaku porodilju na teritoriji Grada Beograda. Još 25 hiljada dinara dodatno za nezaposlenu porodilju, to je 35 hiljada dinara ukupno.

Foto: Vladimir Milovanović

Za razliku od Đilasa, Šapića i ostalih pre nas, koji su to obećavali nekim porodiljama i trudnicama, pa su nama samo za trudnice ostavili dug od 380 miliona dinara. To su bila prazna obećanja: "mi ćemo to vama platiti". Nikada to platili nisu, para za to nisu imali. Mi ono što sada obećamo, mi to i ispunimo. To je velika razlika.

Ponosan sam na to što smo u oblasti socijalne politike, za decu sa smetnjama u razvoju, za njih 330 obezbedili lične pratioce. Dakle, one osobe koje plaća Grad Beograd i koji im svakodnevno pomažu da se snađu i u školi i u kući i gde god. 52 osobe sa invaliditetom imaju svoje personalne asistente. Takođe, osobe koje plaća Grad, koje im pomažu.

Za sledeću godine obezbedili smo 10 hiljada dinara za svaku prvorođenu bebu na teritoriji našeg grada. Biće ukupno 380 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, pored postojećih 52, zaposlićemo još 8 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom.

To vam je odgovorna socijalna politika. Kada imate zdrav budžet, kada ste konsolidovali vaše finansije, onda imate prava da kažete "sada ćemo da damo pomoć onima koja je najpotrebnija". Ali, da tu vašu pomoć ispunite u dan i uradite ono što ste obećali. To je ona velika promena, koja nije bila u prethodnom periodu, gde ste imali razna obećanja, gde se neko bavio nekim vizijama i idejama, kao što su i oni prethodni imali ideju za Beograd na vodi.

Foto: Vladimir Milovanović

Ali, mi smo bili ti, koji su zasukali rukave, ušli u blato koje se zove Savski amfiteatar, koji je bio najružniji deo grada u tom trenutku i krenuli da neke promene sprovodimo da bi sada imali to gradilište. Da bismo imali domaće građevinske firme koje rade, da bi imali domaće radnike koji plate zarađaju, da bi polako menjali grad.

Isto to se odnosi na socijalnu politiku, ali i na kupovinu autobusu, gde kupujemo od domaće kompanije. Ne pravimo kombinacije, koje su prethodni radili, pa su nabavljali od poljskih kompanija za 50 hiljada evra višu cenu, nego što je autobus koji pravi Ikarbus. To je velika razlika.

Sa tim rezultatima, mi izlazimo pred građane Beograda. Sa vizijom da je Beograd od obećanja koja smo dali 2014. godine, postao grad kranova i dizalica. Sa nastavkom i kontinuitetom te politike, da iz godine u godinu imamo sve veći broj gradilišta, što manje nezaposlenih, da uređujemo što više parkova, urbanih džepova, da gradimo neke nove stvari kao što je gondola koju ćemo graditi sledeće godine.

To nam daje za pravo, da u narednom mandatu obećamo da ćemo pokrenuti građenje metroa. Za Beograd strateški najvažniji projekat. Ali, obećali smo i Beograda na vodi, takođe san koji su Beograđani sanjali decenijama. Niko nije mislio da ćemo to da uradimo - mi smo to ispunili. To nam daje za pravo, kada kažemo da ćemo u narednom periodu i ovaj drugi projekat uraditi i time ostvariti dva velika višedecenijska sna građana Beograda, e to nam daje za pravo da ćemo to obećanje ispuniti.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Kada se sve to svede, da li očekujete pobedu na izborima?
  •  

 

- To nikada ne možete da kažete unapred. Građani Beograda su i ozbiljni i odgovorni i doneće odluku sami. Do nas je da predstavimo na pravi način tu energiju, koju smo uložili u promenu u Gradu Beogradu i prikažemo rezultate. Naravno da podelimo sa njima jednu viziju razvoja grada.

Tu mi je veoma važan projekat "Da se gradi, da se radi po tvom". Krenuli smo u projekat pre par nedelja, da pitamo građane Beograda "recite nam u kom smeru, šta treba da se promeni u vašem komšiluku, vašoj opštini, vašem gradu". Da vidimo koji su to projekti i ideje. Taj projekat je u toku. Mi smo za samo tri nedelje dobili 11 hiljada ideja od Beograđana, na BG portalu i po opštinama gde imate ideju da stavite papirić sa vašim idejama.

To je sjajan projekat, da zajedno definišimo budućnost i da zajedno gledamo da tu budućnost ostvarimo. Po idejema vidim i da su to kanalizacija na levoj obali Dunava i novi vrtići i novi parkovi i češći polasci pojedinih autobusa, mislim da je linija 35 meni bila interesantna.

Imamo predloge građana da se gradi metro, gde mi već uveliko radimo na pripremi dokumantaciji za to. Video sam nekoliko predloga da se spoji Savska promenada, odnosno Beton hala sa Kalemegdanom. Mi već gradimo pasaralu, koja će ih spojiti u junu. Lepo je, kada iz dana u dan, dobijete ideju vaših sugrađana, a mi ćemo sve te ideje posle Nove godine da stavimo na glasanje. One ideje koje budu dobile najviše glasova, mi ćemo da krenemo da ih sprovodimo.

To niko pre nije uradio. To pokazuje koliko želimo da promenimo ovaj grad. Ako sredimo neku fasadu, da je neko ne ižvrlja sutradan. Da deli istu viziju jednog boljeg Beograda, ne zbog nas, nego zbog naše dece, koja tek treba da dođu.

Foto: Vladimir Milovanović

  • No, da se vratimo na najavu kampanje od strane predsednika Vučića. Kritičari vlasti i opozicija su ocenili da je on to najavio, jer istraživanja javnog mnjenja govore da Vi i Vaši saradnici nemate podršku Beograđana. Kako to komentarišete?
  •  

 

- To ćemo videti na samim izborima. Imamo li podršku ili ne. Moj posao je da se svakog dana borim za lepši i bolji Beograd. Moj posao nije da brinem o izborima, da se bavim izborima, o izbornoj kampanji. Za to nisam plaćen. Plaćen sam da se borim za svaki novi metar i kanalizacije i vodovoda i asfalta, za nove vrtiće, domove zdravlja, parkiće. Za to sam plaćen i time se bavim.

Veoma mi je važno da to radim u saradnji i uz sugestije građana Beograda. Oni sami vide, koliko je neki Siniša Mali ili bilo ko iz mog tima bio puta i u Lazarevci i u Grockoj i u Obrenovci i u Surčinu i koliko se trudimo da svim tim ljudima izađemo u susret, kao i na Savskom vencu i Starom Gradu i u bilo kojoj drugoj opštini.

Ja sam svaki dan sa građanima. Da li obilazim naše najstarije sugrađane ili naše najmlađe sugrađane, da li otvaramo razne institucije, neke lepše, bolje delove. Meni je važan i urban džep na Vračaru, kao što mi je važno i da uselimo neke nove stanove u Lazarevcu. Stignem i u Lazarevcu, dođem i do Vračara. To se nikada pre nije desilo.

Neka građani kažu da li cene rad, posvećenost i da li im to nešto znači. Da li taj kontinuitet obezbeđuju njima i njihovoj deci bolju budućnost. Neka brojimo onda i nove kilometre puteva koje smo uradili i nove kilometre kanalizacione mreže, asfalta, nove vrtiće, nova radna mesta... Pa ćemo se onda izmeriti na tim izborima. Siguran sam da su Beograđani odgovorni i veoma pažljivi kada biraju svoju budućnost.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Bila je najavljena Vaša smena, odnosno ostavka, međutim izvesno je da ćete isterati ceo mandat. Da li ćete ponovo biti kandidat za gradonačelnika?
  •  

 

- To nije pitanje za mene. Ja se nikada nisam bavio tim funkcijama. Meni funkcija gradonačelnika ne znači da se dičim njome, da kažem "juhu, ja sam gradonačelnik". Funkcija meni znači samo veliku obavezu i ogromnu odgovornost prema svakom građaninu ovog grada.

Već sam jednom rekao, prijatan je i lep osećaj, kada znate da ste sluga svojih sugrađana. Kada svaki dan pokušavate da sa njima neke stvari promenite. Meni je to važno. Ja živim taj život. Ja živim za Grada Beograd. Moja porodica, ja sam rođen ovde, ja ostajem ovde. Sve što sam mogao da promenim, promenio sam za dobrobit i svoje i druge dece.

Da sam se bavio izborima, onda bih bio pravi političar, koji samo gleda da se slika, koji gleda da napravi sebi reklamu. Nisam se time bavio. Nisam se plašio ni da pokrenemo Beograd na vodi, niti da rešavam probleme, jer rešavanjem tih problema, a ne izbegavanjem i guranjem pod tepih, Beograd može napred.

Moj prevashodni cilj, kada sam preuzeo ovu funkciju, nije bio da nastavim da se bavim politikom, nego da pokrenem što više u ovom gradu, da ispravim što više stvari koje nisu urađene kako treba i da obezbedim jednu stabilnu osnovu za dalji progres ovog našeg lepog grada.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Međutim, to što ste gotovo svakodnveno na terenu i u kontakt sa građanima, ali i snimanje spotova za Senior kartice, opozicija i kritičari vlasti vide kao početak kampanje za gradonačelnika?
  •  

 

- Ja to ne vidim kao početak kampanje, već kao promociju jednog sjajnog projekta. Ne znam zašto stalno polaze od sebe, pa gledaju kako ništa drugo ne bi radili, već bi se slikali i promovisali neke stvari.

Senior kartica je projekat na koji smo svi posebno ponosni. Jedan način da kažemo jedno veliko hvala našim najstarijim sugrađanima, za sve ono što su uradili u našem gradu. Podsećam, to je kartica koju svi penzioneri na teritoriji Grada Beograda mogu da dobiju besplatno.

Sa njim već danas imaju mogućnost da dobijaju popuste na skoro 700 prodajnih mesta. U apotekama, u prodavnicma prehrambenih proizvoda, bibliotekama, privatnim domovima zdravlja... Oni uštede, bio sam sa njima, svaki drugi dan se viđam sa njima. Mislim da sada otvaramo i klub za naše najstarije sugrađane na Vračaru, pa ću ponovo razgovarati sa njima.

Oni su zadovoljni tom idejom. Grad Beograd ništa ne košta, naše najstarije sugrađane to ništa ne košta, ali imate odgovorne kompanije koje žele da budu deo tog projekta pa daju popust. Oni uštede u nabavci, 50, 100, 150 dinara... Nakupi se tako do 2000 dinara mesečno. Pa nije to mala cifra. Ja sam ponosan na to što smo našli način da zajedno sa njima olakšamo im život, poboljšamo kvalitet njihovog života. Oni što meni kažu, oni sav novac koji uštede daju svojim unucima i deci.

Foto: Vladimir Milovanović

Onda neko kaže to je početak kampanje. Ne, ljudi. To je moj posao. Moj posao je da se bavim i borim za bolji kvalitet života u ovom gradu. Da mladima obezbedimo posao. Da pokrenemo, kao što smo pokrenuli Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Da pokrenemo i uredimo BG praksu i obezbedimo im besplatnu obuku u ustanovama Grada Beograda. Da dajemo stipendije našim srednjoškolcima i studentima, kao što radimo. Da mladi imaju svoj posao ovde, da svoje snove ne ostvaraju u nekim Australijama, nego ovde u Beogradu.

Zato imamo rekordno nizak broj nezaposlenih i moramo da se borimo još više za to. Onda želite i vašim najstarijim sugrađanima da podignite kvalitet života. Ta Senior kartica je sjajan projekat, na koji sam posebno ponosan, kao i na projekat "Da se gradi, da se radi po tvom", jer uključujete građane u viziju razvoja grada.

Mi sada već imamo 160-170 hiljada penzionera koji su članovi Senior kluba. Od 407 hiljada, za mesec i po dana. Voleo bih da svaki penzioner ima tu karticu, da ne propušta prilku koju može da dobije kroz popuste, koji mogu da se ostvare. Niko tu ne gubi, niko tu ne dobije na način, na koji dobijaju oni. Nema tu politike. To je ljubav prema gradu i zahvalnost prema njima, za ono što su radili za ovaj grad, za period teških reformi koje smo zajedno savladali i sproveli. To je jedan normalan odnos.

Ako postoji još neko, kome na taj način možemo da pomognemo, otvoren sam za svaku ideju.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Pošto kažete da Vi ne odlučujete ko će biti novi gradonačelnik Beograda, koji su Vaši planovi posle marta 2018. godine?
  •  

 

- Ja sam svoj privatni život potpuno zapostavio u protekle tri i po godine. Potpuno sam posvećen ovom poslu, koji radim i moji planovi jesu vezani za ovaj posao. Tako da u naredna tri meseca, bez obzira na izbore koji moraju da se dese u redovnom terminu, postoji veliki broj stvari koji mi u gradu možemo da uradimo.

Mi ćemo već u januaru, februaru početi sa izgradnjom nove autobuske stanice. Imamo ideju za otvaranje nekih novih parkića. Kreće izgradnja gondole, koja će povezivati Kalemegdan i Park Ušće. Postoji veliki broj stvari koje treba uraditi do marta.

Želim opet, kao prvog dana, da se bavim gradom, da se bavim problemima građana, da prođemo kroz taj izborni proces, da pokušamo da najiskrenije prikažemo naše rezultate, da stanemo iza tih rezultata i da građanima kažemo, kako bi mi nastavili dalje da vodimo grad.

Ako steknemo njihovo poverenje, onda ćemo videti šta i kako. U ovom trenutku, moji planovi se odnose na Grad Beograd iz dana u dan do marta, posle toga ćemo videti.

Sigurno da znate, imam i šta da radim i kako da radim. Moja karijera u prethodnih 20 godina, koja je prevashodno vezana za finansije, to neko svoje znanje i iskustvo sam iskoristio u vođenju Grada Beograda, ali ne razmišljam o tome. I dalje, pošto sam plaćen za to, svakog jutra od prvog pa do poslednjeg dana u meseca, hajde da vidimo šta možemo da promenimo, uredimo, sredimo, popravimo...

Onda idu neki izbori, neka kampanja, što je sve normalno, to je jedan demokratski proces. Kada se to završi, videćemo šta i kako. Kako god da bude, ponosan sam na prethodne tri i po godine. Sve što smo uradili, nije uradio Siniša Mali, već čitav tim koji ovde stoji i radi i koji je zajedno prevazilazio probleme, sa kojima smo se susretali. Tim koji je rešavao neke stvari, definisao neke ideje, sve je to timski rad.

Imate veliki broj direktora preduzeća, mojih pomoćnika, većnika i odbornika - svi posvećeno radimo na tome da Gradu Beogradu bude bolje.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Već se vide obrisi suparničkih koalicija. Poznato je nekoliko kandidata za gradonačelnika. Koga vidite kao najozbiljnijeg protivnika?
  •  

 

- Ne bih ulazio u to, koje je najozbiljni protivnik sa njihove strane. Želim im puno sreće u tom demokratskom procesu, koji se zove izborna kampanja. Ono što meni bode oči je dase pojedini stari-novi kandidati iz neke "žuto-riđe" koalicije ponovo javljaju. Čim su videli da je kasa Grada Beograda puna, oni bi da "omaste brke" i da ponovo zarade neki novac.

Tokom mandata Dragan Đilasa, njegove privatne firme su bogatile, rasle, kao i veliki broj drugih tajkuna, koji su na neki način crpeli novac iz gradskog budžeta. Od 2014. godine toga nema. Sav novac koji zarade gradska preduzeća ide u gradski budžet. Nemate neke "Pazl" gradove ili replike Terazije koje su građani Beograda plaćali stotine hiljade evra, pa ih je nekako odneo vetar.

Imate ozbiljnu gradsku upravu i vidim da im je to sada želja. Kada su videli da ima malo novca, odmah bi se vratili. Nadam se da građani ti prepoznaju. Mi ćemo da se borimo i bavimo sobom i svojim rezultatima i sa njima izlazimo pred građane.

Želim samo da ukažem na činjenicu da se neki drugi vraćaju, ne zbog toga što žele bolje Beogradu i ne zato žele da unaprede život za građane Beograda, nego zbog toga što su ponovo videli punu kasu i zbog para žele da se vrate u politiku.

  • Da li su beogradski izbori zaista biti ili ne biti, kako se često predstavlja u javnosti?
  •  

 

- Moj prijatelj Aleksandar Vučić - koga smatram neverovatnim stručnjakom u oblasti politike, ne bi bio tu gde jeste, da nije tako - nekoliko puta mi je rekao da ne postoje izbori koji nisu važni. Da li su to izbori u Mionici, Pećincima ili izbori za mesnu zajednicu ili izbori za Grad Beograd, izbori su deo demokratskog procesa. Procesa, gde vi birate, gde građani biraju nekoga ko će da zastupa njihove interese i za njihovo bolje sutra.

Znači, svaki su izbori važni. Ne znam za to bili ili ne biti, to mi je malo jako. Život teče dalje u svakom slučaju. Građani Beograda će izabrati onoga za koga smatraju da treba da vodi grad i da ostvari neke njihove interese i viziju. Na njima je da odluče, ali mi ćemo se boriti.

Vidim da po raznim istraživanjima "žuto-riđa" koalicija je već pobedila, oni su već preuzeli grad, oni će verovatno ponovo želeti da pljačkaju gradsku kasu. Na nama je da se borimo za svaki glas, da razgovaramo sa svakim građaninom Beograda, da vidimo šta smo dobro uradili, šta možemo bolje da uradimo, ali niko ne može da nam oduzme tu činjenicu da smo se borili svaki dan, da nismo bežali od problema, da smo rešavali probleme građana. To je baza koju smo napravili, sada treba nadogradanja i treba ići dalje.

Treba se boriti za nova radna mseta, poboljšanje infrastrukture, nove objekte, nove Beograde na vodi, mostove, tunele, metro koji treba da napravimo.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Kakav je Vaš stav, da li treba ići i na vanredne parlamentarne izbore uporedo sa beogradskim?
  •  

 

- Nemam stav oko toga. Ne bavim se takvom matematikom, zna se ko se time bavi. Ja se stvarno bavim i ponosan sam na to i kanalizacijom i vodovodom i autobusima i svim onim što čini svakodnevni život građana Beograda i gledam da to unapredim.

Spremni smo u bilo kom trenutku, na bilo koje izbore, nemamo šta da krijemo, uvek se borimo na osnovu rezultata. Predstavljamo naš rezultat, pa nek onda neko drugi kaže, da li bi mogao bolje.

  • Govorili ste o uspesima aktuelne vlasti. Međutim, ne sme se prenebregnuti činjenica da su realizaciju nekih projekata pratile i afere i ozbiljne optužbe. Poslednja u nizu je nabavka novogodišnje jelke. Kako to da niste znali za koliko je novca nabavljena?
  •  

 

- Ne mogu ja da znam baš svaku pojedinačnu nabavku u Gradu Beogradu. Imate hiljade i hiljade nabavki svake godine. Ja sam ponosan na to da smo pronašli mesto u budžetu i da već treću godinu za radom investiramo u novogodišnju rasvetu i u to da Grad Beograd bude lepši i osvetljeniji.

Potvrda da smo na dobrom putu, nikada veći broj turista. Beograd ima rekordan broj turista i ostvaruje rekordne prihode od turizma ove godine. Skoro 800 miliona evra prihoda od turizma, milion posetilaca u Beogradu, to su cifre koje su do pre par godina bile nezmislive.

Ako hoćete da prvivučete ljude u vaš grad, ako nećete da vaš grad bude mračan, siv kao što je bio u vreme Dragana Đilasa, onda nabavljate one stvari koje vaš grad treba da učine lepšim. Da li je to dekorativno osvetljenje ili su to jelke.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Grad Beograd ni od koga nije ukrao, niti uzeo, kreditno kupio, nego smo transparentno i javno, shodno Zakonu o javnim nabavkama, nabavili tu jelku. Uz pritisak koji sam trpeo i ja sam rekao, kada sam saznao o kojoj cifri se radi, da je bila visoka. I ja sam se iznenadio kada sam čuo kolika je cifra.

Ali, kada sam pogledao sve papire, kada sam pogledao svu dokumentaciju, kada smo videli ko se sve javio i kakvu smo analizu tržišta uradili, to je jelka koja treba da traje 10 godina. Najmodernija jelka koja ima 83 hiljade delova, koja ima 17 hiljada led dijoda. To je poseban projekat koji je rađen samo za tu jelku, 18 metara je šestospratnica, dakle ozbiljan projekat. To nije trošak, to je investicija.

Imali smo tog dana odbranu budžeta za 2018. godinu, kada sam izložio budžet pred odbornicima grada, 10 odsto veći budžet za socijalu, 10 odsto veći budžet za kulturu, velike investicije u putnu infrastrukturu i sređivanje puteva u Beogradu, o tome ništa nisu mogli da kažu, a onda su rekli "vidi kupili su jelku".

Jelku kao deo dekorativnog osvetljenja, potpuno po Zakonu o javnim nabavkama i na kraju tu jelku građani Beograda i ne plaćaju, nego su dobili kao donaciju od tog preduzeća, koje je ispalo socijalno odgovorno. Hvala im na tome. Eto, sada imamo jelku za narednih godina, koju smo dobili kao donaciju, što je po meni prelepa stvar za Grad Beograd.

  • Cela jesen je protekla u rekonstrukciji brojnih saobraćajnica. Rokovi za završetak radova su pomerani. Zašto?
  •  

 

- Rokovi ni na koji način nisu pomerani. Mi smo, kada su počeli radovi i na rekonstrukciji Ruzveltove ulice, Mije Kovačevića, Bulevara oslobođenja, Slavije, rekli da će se radovi završiti 16. novembra. Krenuli smo radove negde u maju, negde u junu, Slaviju smo krenuli u avgustu. Svi radovi su bili okončani 16. novembra, kako stoji u ugovoru, koji smo potpisali sa izvođačem radova.

Čak smo pokušali ove godine prvi put da ih motivišemo da ranije završe. Dasu ranije završili, dobili bi neki bonus. Oni su završili u dan. Želim da se zahvalim tim radnicima. Ja sam ih obilazio i na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja i u Ruzveltovoj ulica sa i bez medija, svaki drugi dan.

Foto: Telegraf

Radili su i po mraku i po kiši i po suncu, samo da završe u roku. Još jednom moram da napomenem da nikakvo pomerenje rokova nije bilo, 16. novembra, radovi su bili završeni, saobraćaj je bio pušten u svim tim ulicama. Time smo pokazali koliko smo ozbiljni, koliko kada se posvetite nekom projektu uz pravi nadzor, na neki način i pritisak, gurate ih da urade svoj deo posla, uspemo to da uradimo, a na radost građana Beograda.

Danas kada uporedite Bulevar oslobođenja i kakav je bio pre samo par meseci, sa onim rupama, iskrivljenim šinama, danas je protok saobraćaja mnogo veći. Danas mnogo brže tramvaji idu i Slavijom i Bulevarom oslobođenja i Ruzveltovom. Zamenili smo i te kanalizacione cevi i intalacije. Dobili smo jedan lepši i bolji bulevar i lepše i bolje ulice. Za to se borimo.

Ne možete da mi kažete da Slavija danas nije lepša, nego što je bila pre samo par meseci. Onako mračna, tužna, sa onim spomenikom koji niko nije ni video, ni gledao. Imate sada jednu fontanu, koja je jedna od najlepših u Evropi, imate kružni tok u kome je povećana efikasnost saobraćaja, imate i Hilton, imate i onaj plato umesto udžerica - potpuno jedna lepša slika Slavije.

Za to se borimo. Po pitanju radova, tu ćemo uvek ostati dosledni. Oni koji žele da rade sa Gradom Beogradom, moraju da poštuju i rokove koji su zadati i kvalitet radova koji treba da urade.

Foto: Beoinfo

  • Međutim, sve te radove su pratile saobraćajne gužve. Da li mislite da će vam se to obiti o glavu na izborima to nezadovljstvo građana gužvama?
  •  

 

- Gužvi će biti, gužvi ima i sa radovima i bez. Mi moramo da radimo, mi nemamo drugog izbora. Dakle, ne mogu da sedim skrštenih ruku i da gledam kako ulice propadaju, da gledam Bulevar oslobođenja sa ogromnim rupama. Mi moramo da rdimo na onome, što decenijama unazad nije urađeno.

Moramo da imamo gužve, ako želimo da rekonstruišemo puteve. Prođu te gužve za tri, šest meseci, malo se strpimo. Na kraju krajeva sređujemo svoj dom. Zamislite da imate majstora u vašoj kući. Naravno, da ste i nervozni i besni, kada vam kreči, hobluje parket, pa menja parket, pa je po ceo dan tu. Ali kada majstor ode, vi vidite kako imate lep stan, nov, čist. Isto vam je to i u gradu.

Moramo da se naviknemo. A imamo novac za neke promene. Pa, hajde da menjamo. Hajde da poboljšamo našu infrastrukturu, kako bi i taj saobraćaj bio efikasniji i brži, kako bi neke druge stvari promenili, kako bi naš dom koji se zove Grad Beograd bio lepši. Za to treba da se borimo.

Gužve su izazvane i rekordnim brojem registrovanih vozila u Beogradu. Mesečno se registruje 3 do 4 hiljade novih automobila u Beogradu. To je neviđeni pritisak na putnu infrastrukturu.

Mi moramo da radimo, moramo da sređujemo, moramo da gradimo temelj. Biće gužve, malo se strpimo svi zajedno, a onda vidimo novi i lepši Beograd za koji se borimo.

Printskrin: Tanjug/Milan Romanjuk

  • Šta smatrate svojim najvećim neuspehom u obavljanju funkcije gradonačelnika?
  •  

 

- Ima nekoliko stvari, koje po mom mišljenju smo trebali, malo bolje ili posvećenije da uradimo. Nedostajala mi je na početku komunikacija sa građanima. S druge strane, bili smo u dugovima do guše. Onda kada vas jednostavno zovu svaki dan i kažu "duguješ tamo, duguje ovamo" i traže svoj novac nazad, e tako je Grad Beograd bio 2014. godine.

Polako smo naredne godine vraćali te dugove, bez ijednog kredita. Sada kada imamo staiblne finansije, želimo da razgovaramo sa ljudima, šta i kako dalje. Možda mi je to malo nedostajalo i upravo ovaj projekat "Da se radi, da se gradi po tvom" je napravljen da u komunikaciji, da u jednom zajedničkom naporu sa građanima definišemo neke prioritete, neke ciljeve, da krenemo zajedno da ih ostvarujemo.

  • Koji 5 stvari, rešenja biste primenili iz drugih evropskih i svetskih metropola u Beogradu?
  •  

 

- Mi saobraćajna rešenja za Grad Beograd bez gradnje metroa nemamo. Nama je metro uz kombinaciju sa daljim razvojem BG voza, kao lakog šinskog sistema, ključna stvar za budućnost, koja s jedne strane rešava saobraćajne gužve, s druge strane je jedan razvojni projekat, koji Beograd stavlja rame uz rame sa drugim svetskim metropolama.

Ono što mi sviđa u drugim gradovima je takođe sistem upravljanja saobraćajem. Na tome već radimo i tender je u toku, da što veći broj raskrsnica optički povežemo, kako bi ste imali one zelene talase i kako bi pametni semafori i centar ua kontrolu saobraćaja mogao da propušta više ili manje vozila u zavisnosti od toga kolika je gužva. To u mnogome povećava protok saobraćaja u velikim svetskim gradovima, Beograd je na korak da dobije i taj sistem.

U nekim gradovima se posebno sviđa način na koji funkcioniše taksi. O tome sam mnogo razmišljao. Mislim da tu postoji veliki potencijal, da neke stvari promenimo, da naš taksi bude unificiran, da bude drugačiji, da bude jedna lepša slika Beograda. Na tome treba maksimalno da radimo ubudućem periodu.

Deo koji smo primenili, a koji je meni interesantan je razvoj privatnih vrtića. Mislim da se trend promenio, sami vrtići ne treba da budu neke velike institucije, neke velike zgrade. Dovoljno je da budu u vašem komšiluku, pa da tu imate mogućnost da svoju decu pošaljete u jedno lepo okruženje, a da vama budu blizu.

Takođe, kada pogledate ove velike gradove, svi su završili velke infrastrukturne projekte koji su važni za kvalitet života njihovih sugrađana. Prevashodno tu mislim na upravljanje komunalnim otpadom. Podsećam, da smo mi potpisali ugovor za sanaciju deponije u Vinči i izgradnju postojenja za preradu čvrstog komunalnog otpada, što Beograd u ovom trenutku nema. Potpisali smo sporazum sa kineskom kompanijom za izgradnju fabrike za prečišćavanje voda. Završetak kanalizacije, završetak vodovoda u celom gradu. To je strategija koju smo usvojili da svaki građanin ima svoj priključak i za vodu i za kanalizaciju.

Kada govorimo kojih su tih pet stvari, sve ostalo su nadogradnja. Mi moramo tu osnovnu, bažičnu, komunalnu infrastrukturu da završimo. Da budemo jedan, humaniji, zeleni Beograd.

Foto: Vladimir Milovanović

  • Na kraju šta biste poželeli Beograđanima u 2018. godini?
  •  

 

- Kao i što želim sebi. Mnogo zdravlja, da što više vremena provedu sa svojim porodicama, da budu posvećeni sebi i da ulažu u sebe. Mislim da je veoma važno, pokazalo se u jednom globalnom selu, da morate da ulažete u sebe, da čitate knjige, da se specijalizujete, da se edukujete. S druge strane, mi ćemo u gradu gledati da privlačimo i dalje što više investicija, da menjamo naš grad, da ti naši klinci svoje ideje krenu da ostvaruju u svom gradu, a ne u Americi ili gde već.

Na kraju se sve svodi na zdravlje. Ako smo zdravi, sve možemo, da vole svoj Beograd, da se trude da ga promene u smeru u kome ga i mi menjamo, kako bi bio bolje i lepše mesto za život, koliko za nas, toliko i za našu decu koja dolaze za nama.

Daljinac

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    27. decembar 2017 | 19:26

    Dajem prednost ovakvom kandidatu . U odnosu na druge je vredan radan iza njega stoje rezultati a ispred njega vizija ...a drugi to nemaju.

  • sonja

    27. decembar 2017 | 19:27

    Rezultati su vidljivi a gradjani to znaju da cene!!!

  • Mila

    27. decembar 2017 | 19:15

    Ovo je bila jako uspesna godina, bravo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA