Kostić odgovorio da li će SANU imati svoju platformu za Kosovo

SANU je, kao institucija od nacionalnog značaja, prihvatila da učestvuje u razgovorima o unutrašnjem dijalogu o KiM

  • 6

Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU) nije politička stranka da bi imala političku platformu o Kosovu i Metohiji, već može da ponudi samo mišljenja pojedinaca, kaže predsednik Akademije Vladimir Kostić.

ŠAMAR HARADINAJU: Šta se krije iza američkog disciplinovanja ratnog zločinca

- Nemojte očekivati da Akademija preglasavanjem zauzima zajednički stav o Kosovu i Metohiji. To nije u prirodi Akademije. Akademija može da ponudi mišljenja pojedinaca, a ona su različita u meri koja je prisutna i u društvu - rekao je Kostić, novinarima komentarišući očekivanja od učesća SANU u unutrašnjem dijlogo o Kosovu.

On je dodao da su svi članovi SANU pojedinačno dužni da kažu svoj stav.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SANU je, kao institucija od nacionalnog značaja, prihvatila da učestvuje u razgovorima o unutrašnjem dijalogu o KiM, ali da su članovi Izvršnog odbora Akademije dogovorili da se ne prave pojedinačna istupanja, dok svaki član Akademije ne da svoj sopstveni zaključak.

- Ja se nadam da će u sledećih nekoliko nedelja i u pisanoj formi imati stavove pojedinaca u Akademiji. Akademija nije politička stranka da bi imala političku platformu, ona može samo da ponudi mišljenja pojedinaca - rekao je Kostić.

Upitan da prokomentariše istupanja pojedinih crkvenih velikodostojnika, mitropolita Amfilohija Radovića, on je rekao da smatra da bi svi trebalo da se strpe i da dijalog ako je "od samog početka zasnovan na međusobniom prebacivanjima, optužbama i podelama, gubi svaki smisao".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Livnjak

    9. januar 2018 | 19:43

    Masonski predsednik Akademije nauka nista dobro neće doneti.

  • sasa

    9. januar 2018 | 16:26

    ljudi pa oni imaju granicni prelaz,carinike,pozivbi broj za drzavu,policiju.Ocemu vise da se prica

  • Nele

    9. januar 2018 | 18:35

    Institucija no way

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA