ZAPAD DOČEKAO TAČIJA I HARADINAJA NA NOŽ: Kosovo pod najjačim pritiskom do sada

Narednih dana će postati jasno da li su kosovski lideri razumeli taj zahtev, kao i signale sa Zapada, piše Komersant

  • 3

Kosovo se našlo pod najjačim pritiskom vodećih zapadnih država zbog pokušaja kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, a u slučaju da se to dogodi, Kosovu preti međunarodna izolacija, piše danas moskovski dnevnik "Komersant".

ŠAMAR HARADINAJU: Šta se krije iza američkog disciplinovanja ratnog zločinca

Dnevnik napominje da će pitanje ukidanja suda kosovski parlament razmotriti na prvom ovogodišnjem zasedanju, narednih dana.

- Kosovsku inicijativu su na Zapadu dočekali na nož. Odmah posle novogodišnjeg praznika, Kosovo se našlo pod pritiskom bez presedana, najjačim tokom desetogodišnje nezavisnosti - piše list, napominjući da je pet vodećih zapadnih država istupilo sa zajedničkom izjavom, preteći da će u slučaju ukidanja suda obustaviti partnerstvo sa Prištinom.

Ambasada SAD u Prištini - Foto: diplomacy.state.gov

"Komersant" ocenjuje da se krajnje oštra reakcija Zapada može razumeti.

- Prva žrtva likvidacije suda biće proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, jer kažnjavanje pripadnika OVK za ratne zločine u Srbiji doživljavaju kao kompenzaciju za njen konstruktivni prilaz u pomirenju sa Kosovom - piše list.

Dnevnik dodaje da vlasti Kosova odbijaju da ispune i druge dve obaveze - o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i osnivanje Zajednice srpskih opština, mada su i EU i SAD upozorili da bez toga neće biti liberalizacije viznog režima sa Kosovom.

Foto: Tanjug/AP

- Ovog puta kosovskim liderima je poslat još jasniji signal. Početkom nedelje je saopšteno da SAD nisu dale vizu premijeru Kosova koji je 11. januara trebao da poseti Ajovu, a početkom februara da prisustvuje molitvenom doručku kod predsednika Donalda Trampa - navodi list.

"Komersant" dodaje da signali sa Zapada nisu ostali neprimećeni na Kosovu, jer je počelo "on-lajn potpisivanje" peticije sa zahtevom da se ne ukida Specijalni sud, i da se ratifikuje sporazum o granici s Crnom Gorom.

- Narednih dana će postati jasno da li su kosovski lideri razumeli taj zahtev, kao i signale sa Zapada - zaključuje "Komersant".

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    10. januar 2018 | 13:28

    Bit ce onako kako «tata» kaze , svidjalo se to siptarima ili ne . U svakom slucaju , siptari su tu sve dok «tata» koji ih je i stvorio , ima koristi od njih , a od momenta kad postanu neposlusni, onda ce biti isto kao i sa talibanima u Avganistanu.

  • Donja Murtulica

    10. januar 2018 | 14:33

    U bre! Pa zašto toliki pritisak na ove nevine i fine ljude?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA