Javna rasprava do 8. marta: Objavljen nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu

Među najvažnijim izmenama Ustava su da se iz članstva najvišeg sudijskog organa - Visokog saveta sudstva isključuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti

  • 0

Nacrt izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa objavljen je danas na sajtu Ministarstva pravde radi javne rasprave, koja će u ovoj fazi trajati do 8. marta.

6. februara u 15 sati saznaćemo šta nas čeka u narednih 7 godina (VIDEO)

Među najvažnijim izmenama Ustava su da se iz članstva najvišeg sudijskog organa - Visokog saveta sudstva isključuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. U njegovom sastavu više neće biti član skupštinskog Odbora za pravosuđe, kao ni ministar pravde. Naime, nacrt ustavnih amandmana predviđa da u sastavu VSS bude 10 umesto dosadašnjih 11 članova.

Pet članova će biti sudije koje biraju njihove kolege sudije i pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština. Članovi saveta će ubuduće sami birati predsedavajućeg VSS i DVT. Što se tiče sastava Državnog veća tužilaca, njemu se menja ime u Visoki savet tužilaca.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predloženi ustavni amandani predviđaju da ga čini 11 članova - četiri zamenika javnih tužilaca koje biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština, Vrhovni javni tužilac Srbije i ministar pravde.

Ministarstvo pravde je pozvalo predstavnike državnih organa, civilnog društva, stručnu javnost, kao i druge zainteresovane da mu obrazložene komentare na radni tekst amandmana na Ustav dostave do 8. marta. Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije biće do kraja meseca objavljen i na engleskom jeziku, navelo je Ministarstvo pravde.

Foto: Vladimir Milovanovic

Ministarstvo pravde će, nakon naznačenog roka, sačiniti i objaviti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi. Povodom objavljenih izmena Ustava, Ministarstvo pravde će održati četiri okrugla stola i to 5. februara u Beogradu, 19. februara u Kragujevcu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Novom Sadu.

Nacrt će, prema najavi ministarke pravde Nele Kuburović, biti prosleđen i na mišljenje Venecijanskoj komisiji, koja će imati redovno zasedanje u junu.

Pogledajte intervju koji je ministarka Nela Kuburović dala za Telegraf:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA