Kreativne industrije su veliki potencijal za Srbiju: Brnabić sa osnivačima "Exit" festivala (FOTO)

Premijerka Brnabić čestitala je "Exit" timu na nedavno osvojenoj nagradi za najbolji evropski festival u Holandiji, drugoj za manje od pet godina

  • 2

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa osnivačem muzičkog festivala "Exit" Dušanom Kovačevićem i predsednikom Upravnog odbora festivala Ivanom Petrovićem sa kojima se saglasila da kreativne industrije imaju veliki potencijal za srpsku privredu, otvaranje novih radnih mesta i dodatno podižu ugled Srbije u svetu.

NA VEČERI KOD CERARA: Pire od šargarepe, jagnjetina, prutići kelerabe i cvet od soli za premijerku Brnabić i ministre Vlade Srbije (FOTO)

Premijerka Brnabić čestitala je "Exit" timu na nedavno osvojenoj nagradi za najbolji evropski festival u Holandiji, drugoj za manje od pet godina, saopštila je vladina Kancealrija za saradnju s medijima.

Ona je dodala da je veliki uspeh za organizatore i Srbiju što je festival iz naše zemlje, koji se takmičio u konkurenciji od 350 festivala iz više od 35 zemalja, dobio višemilionsku podršku publike, a zatim i potvrdu žirija sastavljenog od najvećih imena svetske muzičke industrije.

- Ponosna sam na sve u ''Exit'' timu, jer su svojim trudom, znanjem i idejama pobedili čak i one što imaju mnogostruko veći budžet - rekla je Brnabić.

Foto: Vlada Srbije

Predsednica vlade je ukazala i na značaj kreativnih industrija u Srbiji koje je studija Svetske banke ocenila kao jedan od najbrže rastućih sektora naše privrede i koje, prema doprinosu ekonomskom razvoju, predstavljaju peti sektor u našoj zemlji.

- Kreativne industrije ne samo da imaju veliki ekonomski potencijal, već utiču na to da naši ljudi ostaju u zemlji, slobodno izražavaju svoju kreativnost i ovde razvijaju svoj posao. Verujem da će razvoj kreativnih industrija omogućiti redefinisanje naše kulturne diplomatije i izgradnju drugačije slike o Srbiji u svetu - rekla je Brnabić.

Foto: Vlada Srbije

Osnivač "Exita" Dušan Kovačević rekao je da uspeh pripada celoj zemlji i da je time zadovoljstvo za osvajanje nagrade još veće.

- Od početka radimo na tome da u našoj zemlji uspostavimo jedan od glavnih centara kreativnih industrija u Evropi i svetu, a nakon što smo u Novi Sad i Srbiju doneli i titulu Evropske prestonice kulture, te drugu titulu najboljeg festivala u Evropi, taj nekadašnji san danas već postaje stvarnost - rekao je Kovačević.

Foto: Vlada Srbije

Delegacija "Exita" i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predstavili su predsednici vlade ideju rekonstrukcije novosadske "Kineske četvrti" u "Kreativni distrikt", što je jedan od projekata šire inicijative "Novi Sad - prestonica kulture 2021".

Kovačević je zahvalio Vladi Srbije na podršci i dodao da je sada prilika da strateški razvijamo kreativne industrije i turizam, kao dva motora ekonomskog razvoja naše zemlje. Kovačević je pobedu posvetio svim građanima Srbije i Balkana, i dodao da veruje da će "Exit" festivali u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Crnoj Gori izgraditi nove mostove, pogotovo među mladima "koji su glavna šansa da izgradimo neku lepšu budućnost celog regiona".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA