Mladić nije bio sposoban da učestvuje u postupku: Odbrana traži poništavanje presude od Haga

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtev su zasnovali na nalazu neurologa iz Beograda dr Gorice Đokić, koja je Mladića pregledala u danima pošto mu je, 22. novembra 2017, bila izrečena prvostepena presuda

  • 26
Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i odredilo mu doživotnu zatvorsku kaznu. Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od međunarodnog suda u Hagu da poništi prvostepenu presudu kojom je Haški tribunal, prošle godine, generala Mladića osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH. U zahtevu žalbenom veću sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, odbrana kao razlog za poništavanje navodi da je prvostepena presuda bila izrečena u trenutku kada optuženi Mladić zbog neurološke bolesti nije "nije bio sposoban da smisleno učestvuje u postupku".

Skandal u Hagu: Sudija priznao da nije bilo dokaza za osudu Ratka Mladića za genocid u Srebrenici

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtev su zasnovali na nalazu neurologa iz Beograda dr Gorice Đokić, koja je Mladića pregledala u danima pošto mu je, 22. novembra 2017, bila izrečena prvostepena presuda.

Po odbrani, Mladić je bio osuđen "u vreme kada je njegova mentalna i saznajna sposobnost bila narušena i verovatno nije dozvoljavala da smisleno učestvuje u postupku i razume ga, a što nije bilo ni dijagnostikovano ni lečeno u sudskom pritvoru".

Tražeći da presuda, stoga, bude poništena i da se postupak protiv Mladića obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je on sposoban da u procesu učestvuje, branioci navode da "osnovna ljudska prava i pravni postupak" zahtevaju da se utvrdi da li je optuženi sposoban za postupak, te da se "nikakva presuda ne izriče ako je neko nesposoban" da u procesu učestvuje.

Foto: Tanjug/AP/ICTY

Odbrana citira nalaz doktorke Đokić da "blaga demencija" i posledice više moždanih udara "utiču na Mladićevu sposobnost da racionalno i smisleno učestvuje u procesu i komunicira sa svojim advokatima".

U današnjem podnesku, branioci navode da je dr Djokić "zaključila da se Mladićevo zdravsteno stanje ozbiljno pogoršalo od 2013. do 2017. godine" u sudskom pritvoru.

Advokati Lukić i Ivetić tvrde da je "očigledno da je takvo Mladićevo zdravstveno stanje postojalo dugo pre presude i tokom značajnog dela suđenja, ali da taj problem nije rešavan".

U današnjem podnesku, Mladićeva odbrana ponovila je i tvrdnju da general nije adekvatno lečen i da lekari u pritvoru nisu postavili pravu dijagnozu za njegovu bolest.

Foto: Tanjug/AP

Slične tvrdnje Mladićeve odbrane, uoči izricanja prvostepene presude, Haški tribunal je odbacio, pozivajući se na nalaze nezavisnih specijalista da je general adekvatno lečen. Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić sposoban da učestvuje u postupku.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (75), Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Odbrana je najavila da će na tu presudu uložiti žalbu.

Mladića su, krajem maja 2011, u okolini Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije, a sudjenje je počelo godinu dana kasnije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska Krajina-Knin

    5. februar 2018 | 19:58

    E, da je nama bar jos jedan Mladic sada u vojsci Srbije,ne bi se trebali plasiti ni bojati nikoga.Savrsen vojni starjesina sto se tice znanja i strategija ratovanja,a o ljubavi prema narodu i otadzbini suvisno je i pricati.Generale,ponosni smo sto si nas!Kamo srece da imamo bar 10 takvih kao ti,pjevao bi Srbski rod

  • srbin iz srbije

    5. februar 2018 | 16:55

    Nebitno da li je bio sposoban ili ne osudjen je bez dokaza.

  • Dajo

    5. februar 2018 | 19:35

    Srbi smo losi ljudi:tako nas vide u svetu pomocu SAD i EU a ovi nasi politicari bi da jim jedu iz ruke.A tebi Generale Slava do neba i tvoja slika ce na mome zidu da bude dok sam ziv i ako Bog da i dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA