Šta slavi Kosovo? To što je NATO od njih napravio crnu rupu sa čudnim statusom? Zaharova o 10 godina samoproglašenja nezavisnosti

Kako je rekla, ta teritorija je postala još jedna „crna rupa“ sa čudnim statusom

  • 40

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom predstojeće proslave deset godina od samoproglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo izjavila da je korupcija u toj teritoriji u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, a raste i pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini.

Rus progovorio o stanju na Kosovu: Manastiri su pod opsadom, policajci monahinjama nose hranu

Kako je rekla za Sputnik, ta teritorija je postala još jedna „crna rupa“ sa čudnim statusom — sve se više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost.

- Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata - istakla je Zaharova.

Printskrin: google.maps

Ruska političarka je rekla i da se haos na Kosovu koristi kako bi se na toj teritoriji, pod okriljem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, razmestile infrastrukture NATO-a, kao i američka baza Bondstil sa ciljem da se utiče na unutarpolitičke procese na Balkanu.

- Jednostrano proglašenje Kosova nije rešilo ekonomske probleme Kosova, nije rezultiralo povećanjem investicija, štaviše ta teritorija je postala još bednija odakle narod želi da pobegne. Korupcija je u procvatu, nivo bezbednosti je kritičan, u porastu je pretnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini — razloga za slavlje jednostavno nema - istakla je.

Govoreći o evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana, Zaharova je ukazala i da je Rusija u više navrata govorila da to pitanje za Rusiju nije problematično u slučaju da se tim zemljama ne postavlja uslov da se zarad ulaska u EU moraju udaljiti od Rusije.

Foto: A. Nalbantjan

- Praksa pokazuje da se upravo pred tim izborom nalaze države Balkana, kao i da su primorane da se pridruže antiruskim političkim merama po uzoru na spoljnopolitički pravac Brisela - pojasnila je.

Zaharova je izrazila nadu i da će Brisel doneti pravi zaključak iz dosadašnjeg lošeg iskustva ’Istočnog partnerstva‘ i uzeti u obzir odnose koje zemlje Zapadnog Balkana imaju sa Rusijom.

- Zvanični stav Rusije je da sve najvažnije probleme na Balkanu moraju da rešavaju te države samostalno bez spoljnog mešanja - naglasila je Zaharova.

Dodala je i da je samo u slučaju dijaloga moguće postići kompromis kada je reč o realnom procesu poboljšanja odnosa na Balkanu, pogotovo u aspektu međuetničkog mira i bezbednosti.

Zaharova se osvrnula i na reklamu koja je išla na američkoj televiziji Si-En-Enu sa sloganom „Kosovo — zemlja mogućnosti“, rekavši da se upravo danas vidi „kakva je to zemlja i sa kakvim mogućnostima“.

Daljinac

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    16. februar 2018 | 17:21

    Sve je receno komentar nepotreban

  • Koke

    16. februar 2018 | 17:32

    I ko im kaže "crna rupa", "korupcija", "čudan status", itd, a ne osvrne se oko sebe da vidi kako njen narod živi, kolika je u Rusiji korupcija, ko vlada Rusijom, sve sami kriminalci na čelu sa "spućenim" (Putinom"), jad i beda a meša se tamo gde joj nije mesto, zašto navodno ne vidi šta su uradili sa Krimom, i drugim delovima Ukrajine, itd a vidi šta se dešava sa Kosovom koga su priznale 116 država sveta, i to ne bilo kojih, nego vodećih i po snazi, i po demokratiji, i po razvijenosti, i po ugledu u svetu.

  • Krzo

    16. februar 2018 | 19:16

    Lepo receno "crna rupa" da crnja ne moze biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA