Brisel od Srbije očekuje istorijski harakiri po pitanju Kosova: Nema šargarepe iz EU zbog koje bi se odrekli južne pokrajine

- Mislim da se igraju vatrom, koju raspiruje i nečinjenje EU kada je reč o ZSO, od koje sigurno nećemo odustati po cenu kraha dijaloga - dodao je ministar spoljnih poslova Srbije

  • 13

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da srpska strana ne pristaje "na bilo kakve prepravke već dogovorenog sporazuma o Zajednici srpskih opština".

Za Srbe NAJVAŽNIJE PITANJE na stolu: Nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

- Ako EU pristane na tako nešto, a verujem da neće, onda pada ceo proces dijaloga i za nas tu više neće biti mesta - rekao je Dačić za današnje Večernje novosti.

Šef srpske diplomatije rekao je da "nema te šargarepe iz EU, zbog koje bi Srbija dala Kosovo i Metohiju" i ocenio da je "licemerno da pojedini krugovi u Briselu od Srbije očekuju istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju".

Foto: Tanjug/AP

Dačić je rekao da u delu međunarodne zajednice i u Prištini postoji očigledna težnja da se Srbi na severu Kosova "proglase za destabilizujući faktor".

- Mislim da se igraju vatrom, koju raspiruje i nečinjenje EU kada je reč o ZSO, od koje sigurno nećemo odustati po cenu kraha dijaloga - dodao je.

Dačić je kazao i da je "pravno obavezujući sporazum" o normalizaciji odosa sa Kosovom "jedna floskula koju je smislio Štefan File" i da "niko sa sigurnošću ne može reći šta ona konkretno sadrži".

On je dodao da u novoj Strategiji proširenja EU nema odrednice šta taj akt treba da podrazumeva i da je čak izbačena i godina u kojoj bi to trebalo da se desi, jer ni unutar EU nema saglasnosti o statusu Kosova.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Dačić je rekao i da je Srbiji sada lakše da razgovara sa administracijom u Vašingtonu jer aktuelni establišment nije bio aktivni učesnik događaja u regionu.

- To je velika šansa za Beograd, jer Amerika ne želi novu nestabilnost i pokazala je interesovanje za srpsku inicijativu o trajnom rešenju za KiM - dodao je.

Šef srpske diplomatije je istakao da se do rešenja mora doći isključivo kompromisom, a ne nametanjem stava Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosova.

- Pitao bih sve u EU - kako to da su promenjive samo granice Srbije, a sve druge su kao uklesane u kamen. Prvo su otcepili Kosovo od Srbije, i sada nam govore da nema više šta tu da se priča. Ma, kako da ne. Kada je to završena priča, što nas zovu na dijalog? - rekao je Dačić.

On je dodao da ne očekuje da će zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, promeniti svoj stav.

Foto: Tanjug/AP

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame o jednom predsedniku za Albaniju i Kosovo, Dačić je rekao da je to još jedna potvrda velikoalbanske politike, koja je veoma živa i prisutna kod svih albanskih političara.

- Zamislite samo kada bi Srbija dala neku sličnu najavu, na primer, da će sa Republikom Srpskom da ima jednog predsednika i jednu spoljnu ili bezbednosnu politiku? - naveo je Dačić.

Kada je reč o evropskim integracijama, Dačić je rekao da je realan rok da Srbija do 2025. godine postane član EU i dodao da će to zavisiti od političkih odnosa, a ne samo da li je Beograd nešto uradio ili nije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠEVA

    26. februar 2018 | 13:12

    Nema Brisel šta da očekuje Kosovo će uvek biti srbsko i u vekove vekova amin.

  • Sandro

    26. februar 2018 | 14:59

    Neka se taj Belgijski demon, zvani Brisel, "pocepapa" na dve države, kad već vole cepanje.

  • Alex

    26. februar 2018 | 14:22

    A šta to očekuje ako ne da ga se odreknemo????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA