≫ 

Stranicu i po teksta za pet godina nisu mogli da pročitaju. To je uvreda za Srbiju: Vučić o odnosu Albanaca prema ZSO

U sedištu Evropske službe za spoljne poslove upriličena je i večera, koja je trajala do 22 sata

  • 5

Nakon trilateralnog sastanka šefice EU diplomatije Federike Mogerini, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu, kome je prethodio razgovor sa direktorkom za Zapadni Balkan u EEAS Angelinom Ajnhorst, naciji se iz Belgije uživo obraća šef države.

POČELI RAZGOVORI U BRISELU: Vučić se sastao sa Mogerini, Stefanović spominjao iznenađenje (FOTO)

Tema prvog ovogodišnjeg sastanka Vučića i Tačija, kako je ranije najavljeno iz EU, je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, kao i o implemetacija dogovora koji su već postignuti u dijalogu, ali još uvek nisu primenjeni.

U sedištu Evropske službe za spoljne poslove upriličena je i večera, koja je trajala do 22 sata.

Printskrin: TV Pink

- Mi poštujemo napore, trud i rad evropskih poslanika ovde, koji su pokazali da su dobri domaćini. Ne mogu da kažem da su nas pritiskali, ali za nas je biilo teško ono što smo doživljavali danas, juče, prekjuče. 1800 dana je prošlo a da suština, ono što je kor Briselskog sporazuma nije ispunjeno. Šest prvih tačaka nisu dirnute i to ne može da bude krivica samo Albanaca - rekao je Vučić.

On je rekao da Ustavni sud Kosova neće ništa da implementira.

- Ja sam rekao da znam kako će ovo da izgleda. Gledam svaki put isto. Kad imate Haradinaja koji kaže da nije imao vremena da pročita, a Briselski sporazum ima stranicu i po teksta, a oni za pet godina to nisu mogli da pročitaju. Za pet godina su i najteži ratovi završavani, a oni ne mogu da pročitaju za pet godina. To je uvreda za svakog od nas, za Srbiju! Srbija je ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma - naglasio je Vučić i dodao da je Mogerini ponovio da je Srbija na evropskom putu i da moraju da ispune Sporazum oko ZSO.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Vučić je naglasio da je mali prostor za manevarski prostor.

- Neko će morati da traži kompromis od Albanaca, a ne da stvari rešavaju na silu. Da li će to da se ostvari, to ne znamo, to je kao da hodate po žiletu. Molim građane Srbije da razumeju da je to od suštinskog značaja, da nije moj hir! - ponovio je predsednik Vučić i naglasio da je lopta u njihovom dvorištu.

U ponedeljak će naši ljudi biti na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovicu, dodao je Vučić i istakao da će sigurno biti pritisaka.

- Nećemo da dozvolimo da Srbiju bilo ko ponižava! - još jednom je naglasio predsednik Srbije koji nije optimista, ali se nada da će građani biti strpljivi i racionalni.

O samoinicijativnom formiranju ZSO sa naše strane, Vučić je rekao da se još malo sačeka, te da nam u slučaju da se ništa ne postigne, to jedino i preostaje.

Maja Kocijančić ranije je saopštila da će rezultati rasprave biti objavljeni večeras, u kontekstu koja stoji u strategiji za Zapadni Balkan.

Takođe, javnost je saznala da kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije upoznat sa Sporazumom o ZSO, što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović okarakterisao kao skandalozno. Do Brisela je došla i vest da direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić neće moći na Kosovo, ali i o zabrani utakmice rukometašica Srbije i Kosova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don.....

    24. mart 2018 | 06:23

    Doce maca na vratanca...samo lagano....strpljen spasen! !!

  • Valdo

    24. mart 2018 | 14:42

    Pa je'l Haradinaj "zna" da čita?

  • Тодорић

    24. mart 2018 | 10:13

    Није то увреда за Србију,него за ЕУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA