≫ 

Sastanak Vučića i Dodika: Srbija daje 5 miliona evra za Republiku Srpsku

Namenske investicije odlaze u opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje

  • 41

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u predsedništvu.

Nikada nisam videla predsednika tako razočaranog: Brnabić posle razgovora sa Vučićem

- Mi smo u skladu sa Zakonom o specijalnim vezama dveju republika, poštujući integritet BiH, razgovarali o daljoj podršci koju građani Srbije mogu da pruže građanima Republike Srpske. Mi smo se usaglasili da pomažemo sledećim opštinama sa pet miliona evra. Reč je o novoj tranši i pomoći, sredstva su namenska i opštine ih ne mogu koristiti proizvoljno - rekao je Vučić i nabrojao da su to Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje.

Zatim je u okviru Federacije BiH ponudio pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova, objasnio je on.

Vučić je rekao da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća.

Prneo je da je pedsednik Dodik zamolio i da se uloži u deonicu magistralnog puta Tjentište-Brod na Drini u vrednosti do 10 miliona evra, ali da će o tome ponovo za dva meseca.

Printskrin: TV Pink

- Zahvaljujem se i što Dodik podržava naš integritet i suverenitet, razgovarali smo i o Kosovu - rekao je Vučić i dodao da će se narednih dana videti u Mostaru, Prijedoru, Trebinju...

Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da u uslovima kada obezbeđujemo visoki suficit u budžetu Srbije, kada imamo rast do 4 odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom peruiodu, pomogne.

- Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomogmemo rukovodstvu Srpske, našem narodu - poručio je Vučić i najavio da će samo u aprilu prisustvovati otvaranju nove Leoni u Nišu, zatim fabrike u Čačku, kamen temeljac za Forverk, potom u Loznici, pa Kraljevo te Kruševcu, Leskovcu, i da se nada fabrici u Zaječaru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da ima velike razloge i lične osećaje za zahvalnost na konkretnoj pomoći Republici Srpskoj.

- Imamo još jednu dobru vest, pomaganje komunalnih, zdravstvenih i drugih pomoći za nabrojane opštine. Ovo je novi segment u saradnji, ranije smo imali načelnu političku pomoć, ovo je sada kokretno, pre svega u vezi sa infrastrukturom. Nije bilo selektivnog biranja, nego se krećemo ka rešavanju dugogodišnjih problema - objasnio je Dodik.

Ovo je bila prilika da Vučića upoznamo sa situacijom u Republici Srpskoj i opštim interesom građana i institucija po pitanju Kosova.

- Mora da se zna da mi to pitanje doživljavamo veoma emotivno. Imamo pritiske po tom pitanju da menjamo politiku prema Kosovu. To je za nas suštinsko pitanje i mi to nećemo učiniti. Kada je proglašena nezavisnost Kosova, mi smo doneli odluku da će to voditi nezavisnosti Republike Srpske. Ovo pitanje je ponovo vraćeno na odlučivanje, danas je veoma jasno da bez Srbije to pitanje ne može biti rešeno - kazao je Dodik i naglasio da će se voditi odlukama Beograda i Srbije kada je reč o Kosovu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dodik je Vučića obavestio i o situaciji u BiH.

- Raspadnuta je skupštinska većina, sve institucije su raspadnute, ne funkcionišu ni parlement ni vlada. Jedino što funkcioniše je Republika Srpska - zaključio je Dodik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    3. april 2018 | 14:20

    Ako se mi necemo pomagati, niko drugi nece.

  • djordje

    3. april 2018 | 14:32

    Srbija ce maksimalno podrzavati Srpsku na svim poljima.

  • Rajna

    3. april 2018 | 14:19

    Predsednik Vucic uvek pomaze R.Srpskoj zato sto je tamo nas narod kome je potrebna isto pomoc i podrska.I uvek cemo im pomagati i podrzavati ih. A nasa saradnja je na zavidnom nivou i tako ce se i nastaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA