Na samitu u Sofiji nema dobrih vesti za SRBIJU, interesi zapadnih sila su drugačiji: Vučić otkrio da li će biti deo susreta

- Radujem se svakom susretu, svakom razgovoru, ali tamo ne očekujem preterano dobre vesti za Srbiju! - rekao je predsednik Srbije

  • 9

Da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, tema je koja se pominje danima, na koju je on je odgovorio da nismo u lakoj situaciji. Da podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da će Srbija učestvovati na tako važnom skupu, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla da će Beograd tek doneti odluku, nakon poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština.

Kosovo ipak na samitu u Bugarskoj, Haradinaj najavio dolazak?

- Mi smo u velikom problemu. Mnogo smo grešaka napravili, mnoge okolnosti nam ne idu na ruku, ali nam ostaje da štitimo, volimo, čuvamo svoju zemlju i to i radimo. Radujem se svakom susretu, svakom razgovoru, ali tamo ne očekujem preterano dobre vesti za Srbiju! Borićemo se svom snagom i svim srcem i energijom da to što je bilo gotovo 2008., jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, što smo im direktno priznali 2010. i 2011. preko presude MSP malo pomerimo. I uspeli smo nešto, da zakoračimo i borimo se za KIM - rekao je Vučić nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u predstavništvu i naglasio da su interesi zapadnih sila drugačiji, i da mu je žao što nema želje Albanaca sa Kosova za kompromisom i stvaranjem zajednice ZSO.

Ko neće da se nađe na zajedničkoj fotografiji sa Haradinajem i šta Dačić kaže o ruskim diplomata u Srbiji

Vučić je dodao da je to tek 17. maja, a da do tada ima prečih sastanaka između 10, 11. i 12. aprila.

- I danas kažu... mi radimo na ZSO, ali šta rade... šta radite, sejete krompir, kopate kanale... šta tačno radite, molim vas, da mi kažete. I te trikove prodajete pet godina. A šta radite, jedan potez mi kažite šta ste uradili - upitao je.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Kako je naveo, nijedan potez nigde ne govori u prilog toma da se na ZSO radi i onda se postavlja pitanje dokle da trpite prevare i trikove.

- Mi nismo baš toliko glupi i naivni. I kao sto sam rekao pre sedam dana da neće ozbiljno da rade ništa, evo vidi se da sam u pravu. Sada se tuku oko "gulenista", jedni su bliži Turcima, drugi Amerikancima do sekunde dok im Srbi ne budu preko puta za stolom i odmah će da se ujediniti, imaće podršku i jednih i drugih i trećih, a mi da gledamo samo da naše državne interese sačuvamo - poručio je predsednik Srbije.

Američki ambasador Kajl Skot ranije je prokomentarisao izjave visokih zvaničnika po kojima se predsednik Srbije Aleksandar Vučić oseća izdano od zapadnih partnera.

Foto: Kajl Skot Tanjug/Dimitrije Goll

- Nema potrebe za tim, mi smo partneri i sa Kosovom i sa Srbijom - naveo je Skot.

Skot je novinarima rekao da su Samit u Sofiji i nova strategija EU veoma značajni za napredak zemalja regiona u evropskim integracijama. 

- Bilo bi sramotno ako bi politička pitanja uticala i skrajnula pravi cilj sofijskog samita i procesa integracije, a to je da nova strategija daje konkretnu perspektivu zemljama regiona, kao i datum 2025 - kazao je Skot upitan da komentariše odbijanje nekih članica EU da dođu na Samit u slučaju učešća Kosova, te da li Srbija treba da učestvuje na tom skupu.

Srbiji, dodao je, mora biti najvažnije da se fokusira na dugoročni cilj, a to je integracija u EU.

- Često nam je fokus skrenut sa tog cilja zbog dnevnih problema - objasnio je Skot.

Podsetio je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prioritet ulazak u EU, te da je prihvatio da je potreban pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Upitan da prokomentariše razočaranje presednika Vučića pojedinim stranim partnerima zbog "mlakih" reakcija na događaje na KiM, Skot je poručio da SAD sebe vide kao "partnera kosovske vlade, ali i srpske vlade u napredovanju ka integraciji u EU, i svih ostalih zemalja regiona".

Takođe je izrazio uverenje da je uz političku volju svih strana, moguće do kraja godine postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    3. april 2018 | 16:32

    Нато је напао Србију,анектирао део територије,а сада државе чланице Нато одлучују о томе.То је законски неизводљиво,јер је директан сукоб интереса,у коме тај интерес може бити злоупотребљен у мега концентрацији,са ког разлога Вучић треба то да појасни светској заједници,тражећи арбитражу држава које нису чланице Нато.

  • PETAR 1

    3. april 2018 | 21:03

    Pa kada su iz bugarske bile dobre vesti za Srbiju.

  • Dag

    4. april 2018 | 12:18

    Sve je odavno - jasno.Cemu - prenemaganje?Kazite narodu - istinu... (I Sadam ,i Gadafi, i Milosevic, su bili prijatelji Ameroke,dok su bii - potrebni.Vise ih - nema.U politici nema prijatelja,samo - interesi.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA